Η ΓΙΟΥΡΟΒΙΖΙΟΝ ΕΙΔΕ ΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ ΑΛΛΑ ΚΑΝΕΙ ΠΩΣ ΔΕΝ ΒΛΕΠΕΙ ΤΗΝ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ

Έως και υποκριτική μπορεί να χαρακτηριστεί η απόφαση του φορέα EBU, που εκπονεί τον διαγωνισμό της Eurovision, να συμπεριλάβει κανονικά το Ισραήλ στην φετινή διοργάνωση, όταν πέρσι είχε αποκλείσει την Ρωσία λόγω του πολέμου με την Ουκρανία.

Μέσα από τη βελγική εφημερίδα HLN, η Ευρωπαϊκή Ραδιοτηλεοπτική Ένωση (EBU) απάντησε στην κριτική που δέχτηκε στα social media σχετικά με την απόφαση να συμπεριλάβει το Ισραήλ στη λίστα των 37 χωρών οι οποίες θα συμμετέχουν στη Eurovision 2024.

«Ο διαγωνισμός τραγουδιού της Eurovision είναι ένας διαγωνισμός για δημόσιους ραδιοτηλεοπτικούς φορείς από όλη την Ευρώπη και τη Μέση Ανατολή. Είναι ένας διαγωνισμός για ραδιοτηλεοπτικούς φορείς – όχι για κυβερνήσεις – και ο ισραηλινός δημόσιος ραδιοτηλεοπτικός φορέας συμμετέχει στον διαγωνισμό εδώ και 50 χρόνια. Τα όργανα αξιολόγησαν τον κατάλογο των συμμετεχόντων και αποφάσισαν ότι ο ισραηλινός δημόσιος ραδιοτηλεοπτικός φορέας συμμορφώνεται με όλους τους κανόνες του διαγωνισμού. Μαζί με άλλα 36 κανάλια, μπορεί να συμμετάσχει στον διαγωνισμό του επόμενου έτους», αναφέρει ο φορέας.

Μάλιστα τονίζει ότι «αυτή τη στιγμή υπάρχει μια συμπεριληπτική στάση απέναντι στους Ισραηλινούς συμμετέχοντες σε μεγάλους διαγωνισμούς, ο διαγωνισμός τραγουδιού της Eurovision παραμένει ένα μη πολιτικό γεγονός, που ενώνει το κοινό σε όλο τον κόσμο μέσω της μουσικής».

Πάντως στην περσινή απόφαση για αποκλεισμό της Ρωσίας από την διοργάνωση, ο ίδιος φορέας είχε δηλώσει για την απόφαση εκείνη πως «ελήφθη με βάση τους κανόνες της εκδήλωσης και τις αξίες της EBU και αντικατοπτρίζει την ανησυχία ότι, υπό το φως της άνευ προηγουμένου κρίσης στην Ουκρανία, η ρωσική συμμετοχή στον φετινό διαγωνισμό θα τον δυσφημούσε».

Φέτος πάντως η συμμετοχή ενός κράτους που υλοποιεί μια γενοκτονία σκοτώνοντας 18.000 ανθρώπους (ως τώρα) δεν φαίνεται να δυσφημεί τον διαγωνισμό…