ΕΚΤΟΣ ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΗΣ ΓΙΑ ΤΑ ΤΕΜΠΗ Ο ΠΛΕΥΡΗΣ – ΕΧΕΙ ΜΗΝΥΘΕΙ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΣΥΓΓΕΝΕΙΣ

Σε δήλωση αποχής από την εξεταστική επιτροπή για τη διερεύνηση του εγκλήματος των Τεμπών, προέβη ο βουλευτής της ΝΔ, Θάνος Πλεύρης, ώστε να μην υπάρξει «η παραμικρή υπόνοια» ότι η επιτροπή δε θα λειτουργήσει με πλήρη αμεροληψία», και προκειμένου όπως υποστήριξε, «αυτή, άμεσα και χωρίς να υπάρξει άλλη καθυστέρηση για διαδικαστικούς λόγους, να ξεκινήσει τις εργασίες της».

Σε επιστολή του προς τον πρόεδρο της Εξεταστικής Επιτροπής, Δ. Μαρκόπουλο, ο κ. Πλεύρης τονίζει ότι επιθυμεί να διαφυλάξει απόλυτα τη διαδικασία και το έργο της επιτροπής.

«Σε καμία περίπτωση δε θέλω να υπάρξει η παραμικρή υπόνοια στην ελληνική κοινωνία, αλλά πρωτίστως στους συγγενείς των θυμάτων και στους τραυματίες του δυστυχήματος, τους οποίους σέβομαι απόλυτα, ότι η επιτροπή δε θα λειτουργήσει με πλήρη αμεροληψία, δηλώνω αποχή από τα καθήκοντά μου ως μέλος της επιτροπής, προκειμένου αυτή άμεσα και χωρίς να υπάρξει άλλη καθυστέρηση για διαδικαστικούς λόγους να ξεκινήσει τις εργασίες της», δήλωσε ο Θάνος Πλεύρης.

Είχε προηγηθεί εξώδικο από δύο συγγενείς των θυμάτων της τραγωδίας των Τεμπών, προς τον πρόεδρο της Βουλής, Κώστα Τασούλα, με το οποίο ζητούσαν την εξαίρεση από την Εξεταστική Επιτροπή του Θάνου Πλεύρη και της Ζωής Ράπτη (πρώην υπουργού και υφυπουργού Υγείας, αντίστοιχα), θέτοντας ζήτημα αμεροληψίας τους στην έρευνα.

Οι ενάγοντες, Παύλος Ασλανίδης και Χρήστος Κωνσταντινίδης, έχουν συμπεριλάβει την πρώην πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας στη συμπληρωματική έγκληση που κατέθεσαν στις 8 Δεκεμβρίου στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Λάρισας, καταγγέλλοντας το «μπάζωμα» του χώρου του δυστυχήματος και την απομάκρυνση των βαγονιών.

Στην επιστολή του ο κ. Πλεύρης χαρακτηρίζει αβάσιμη και προσχηματική τη μήνυση που έχει υποβληθεί σε βάρος του, και έχει πληροφορηθεί από τον Τύπο, η οποία τον κατονομάζει ως μηνυόμενο σχετικά με υποτιθέμενη συμμετοχή του σε όργανο για το οποίο έλαβε αποφάσεις για τον χώρο του δυστυχήματος.

«Η όλη μου παρουσία περιορίστηκε στο συντονισμό των νοσοκομείων για την περίθαλψη των τραυματιών και στην διαδικασία αναγνώρισης και ταυτοποίησης των θυμάτων του δυστυχήματος, στο βαθμό που αυτή συνδεόταν με το Υπουργείο Υγείας», ανέφερε ο ίδιος.

Όπως σημειώνει στην επιστολή του ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, «έχει υποβληθεί αίτημα εξαίρεσής μου από μέλος της Επιτροπής από τους Βουλευτές της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ που συμμετέχουν στην Επιτροπή. Το αίτημα αυτό εδράζεται σε τυχόν παραβίαση των άρθρων 14 εττ. ΚΠΔ διότι, δήθεν, έχω μηνυθεί για υπόθεση η οποία σχετίζεται με τα Τέμπη. Παράλληλα έχει αναφερθεί, χωρίς να έχει υποβληθεί αντίστοιχο αίτημα, ότι ενδεχομένως κληθώ ως μάρτυρας στην διαδικασία, οπότε και πάλι συντρέχει λόγος εξαίρεσης μου».