Η ΕΥΡΩΠΗ ΦΟΒΑΤΑΙ ΓΙΑ ΤΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ ΤΗΣ ΜΕΤΑ ΤΟ ΕΓΚΛΗΜΑ ΣΤΗ ΓΑΖΑ 

Ο πόλεμος του Ισραήλ στην Λωρίδα στης Γάζας, «σπέρνει» τον τρόμο και στην Ευρώπη, που προειδοποιεί για «τεράστιο κίνδυνο» τρομοκρατικών επιθέσεων ενόψει Χριστουγέννων, μέσω της Επιτρόπου Εσωτερικών Ίλβα Γιόχανσον που ανακοίνωσε ότι θα διατεθούν 30 εκατ. ευρώ για την προστασία ευαίσθητων χώρων. Γαλλία, Βέλγιο και Γερμανία βρίσκονται ήδη σε κατάσταση συναγερμού για πιθανή επίθεση.

Η ΕΕ είναι αντιμέτωπη τώρα με τον αυξημένο κίνδυνο τρομοκρατικών επιθέσεων λόγω του πολέμου στη Γάζα. «Με τον πόλεμο μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς και την πόλωση που προκαλεί στην κοινωνία μας, με την επικείμενη εορταστική περίοδο, υπάρχει τεράστιος κίνδυνος τρομοκρατικών επιθέσεων στην ΕΕ», σχολίασε η Γιόχανσον στην χθεσινή συνεδρίαση των υπουργών Εσωτερικών της Ε.Ε. που πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες.

Η Γιόχανσον δεν διευκρίνισε εάν υπήρχαν συγκεκριμένες πληροφορίες που οδήγησαν σε αυτή την προειδοποίηση. Αναφέρθηκε όμως στην επίθεση με μαχαίρι που σημειώθηκε το Σάββατο στο Παρίσι, από την οποία σκοτώθηκε ένας Γερμανός τουρίστας και τραυματίστηκαν δύο ακόμη άνθρωποι.

Επισήμανε επίσης ότι «θα διατεθούν επιπλέον 30 εκατ. ευρώ για την προστασία, για παράδειγμα, των χώρων λατρείας».

Σύμφωνα ρεπορτάζ της ΕΡΤ, οι υπουργοί Εσωτερικών κινήθηκαν σε πιο χαμηλούς τόνους κατά τη συνάντηση που είχαν, τονίζοντας πως πρέπει να είναι σε επαγρύπνηση αλλά χωρίς να δημιουργούν κλίμα τρομοκρατίας.

Προειδοποίηση απηύθυνε επίσης και η Γερμανίδα υπουργός Εσωτερικών Νάνσι Φέιζερ, η οποία είπε στους δημοσιογράφους ότι η Ε.Ε. πρέπει να παρακολουθεί στενά τις απειλές και την προπαγάνδα, καθώς υπάρχει υψηλός «κίνδυνος περαιτέρω συναισθηματισμού και ριζοσπαστικοποίησης των βίαιων ισλαμιστών δραστών».

Ο επικεφαλής της γερμανικής εγχώριας υπηρεσίας πληροφοριών στο ανατολικό κρατίδιο της Θουριγγίας, Στέφαν Κράμερ, έχει προειδοποιήσει για την «σημαντική πιθανότητα κινδύνου» που θέτουν οι υποστηρικτές της Χαμάς, όχι μόνο στις χριστουγεννιάτικες αγορές αλλά και σε μεγάλα αθλητικά γεγονότα όπως οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Παρισιού και το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα ποδοσφαίρου 2024.

«Παρατηρούμε τη δεδηλωμένη πρόθεση ισλαμιστών να πραγματοποιήσουν επιθέσεις στη Δύση εδώ και αρκετό καιρό», δήλωσε ο Thomas Haldenwang, πρόεδρος του Ομοσπονδιακού Γραφείου για την Προστασία του Συντάγματος της Γερμανίας. «Ωστόσο, μια νέα διάσταση αναδύεται τώρα». Ο κίνδυνος επιθέσεων «είναι πραγματικός και υψηλότερος από ό,τι ήταν εδώ και πολύ καιρό», πρόσθεσε ο Haldenwang.

Πολλές ευρωπαϊκές χώρες έχουν δει μια έκρηξη εγκλημάτων μίσους από τότε που ένοπλοι της Χαμάς επιτέθηκαν σε ισραηλινές κοινότητες και ακολούθως το Ισραήλ έχει εξαπολύσει ένα τρομερό σφυροκόπημα στη Λωρίδα της Γάζα με 16.000 νεκρούς, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του υπουργείου Υγείας της Χαμάς.