ΓΕΡΜΑΝΙΑ: ΜΑΖΙΚΕΣ ΔΙΑΔΗΛΩΣΕΙΣ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΑΚΡΟΔΕΞΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΗΜΕΡΑ ΜΝΗΜΗΣ ΤΟΥ ΟΛΟΚΑΥΤΩΜΑΤΟΣ

Διαδηλώσεις σε περισσότερες από 300 πόλεις και χωριά πραγματοποιούνται σήμερα και αύριο στην Γερμανία, με αφορμή την Ημέρα Μνήμης του Ολοκαυτώματος.

Στο Κίελο, πόλη της βόρειας Γερμανίας, 11.500 άνθρωποι, σύμφωνα με την αστυνομία, 15.000 σύμφωνα με τους διοργανωτές, συγκεντρώθηκαν στην πλατεία της δημαρχίας το μεσημέρι.

«Η δημοκρατία δεν είναι για τους φοβητσιάρηδες!», «Κόκκινη κάρτα για το AfD (το γερμανικό ακροδεξιό κόμμα, η Εναλλακτική για τη Γερμανία)», έγραφαν τα πλακάτ.

Στο Ντίσελντορφ, στη δυτική Γερμανία, δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν, σύμφωνα με την αστυνομία ενώ στη Στουτγάρδη, νοτιοδυτικά, συγκεντρώθηκαν 1.500 με 2.000 άνθρωποι, σύμφωνα με δημοσιογράφο του Γαλλικού Πρακτορείου που βρισκόταν στο σημείο.

Εδώ και δύο εβδομάδες, οι Γερμανοί πραγματοποιούν συγκεντρώσεις σε όλη τη χώρα ενάντια στις ριζοσπαστικές τάσεις του AfD.

«Υπάρχουν τριπλάσιες διαδηλώσεις σε σχέση με την περασμένη εβδομάδα, κυρίως στην ανατολική Γερμανία», έγραψε η συμμαχία πολιτών Campact, η οποία είναι μεταξύ των διοργανωτών της κινητοποίησης, σε δελτίο Τύπου που δόθηκε στη δημοσιότητα σήμερα το πρωί.

Σε αυτή την περιοχή όπου ήταν άλλοτε η πρώην Λαϊκή Δημοκρατία της Γερμανίας, το AfD καταγράφει τις καλύτερες εκλογικές του επιδόσεις.

Η Διεθνής Ημέρα Μνήμης του Ολοκαυτώματος, η οποία τιμάται την ημερομηνία της απελευθέρωσης του στρατοπέδου θανάτου Άουσβιτς-Μπίρκεναου από τους Σοβιετικούς στις 27 Ιανουαρίου 1945, είναι μια ετήσια αφορμή για εκδηλώσεις μνήμης.

Όμως φέτος, η 79η επέτειος διεξάγεται εν μέσω τεταμένου κλίματος μετά την αποκάλυψη στις 10 Ιανουαρίου από το γερμανικό ερευνητικό μέσο Correctiv μιας συνάντησης εξτρεμιστών στο Πότσνταμ, όπου συζήτησαν τον περασμένο Νοέμβριο για ένα σχέδιο μαζικής απέλασης ξένων ή ανθρώπων ξένης καταγωγής.

Ενώπιον των βουλευτών της Bundestag, στις 18 Ιανουαρίου, η Γερμανίδα υπουργός Εσωτερικών Νάνσι Φέιζερ συνέκρινε τη συνάντηση αυτή με τη Διάσκεψη της Βάνζεε όπου οι Ναζί σχεδίαζαν την εξόντωση των Εβραίων της Ευρώπης το 1942.