«ΓΕΝΝΑΙΑ» Η ΚΩΛΟΤΟΥΜΠΑ ΤΣΙΠΡΑ ΤΟ 2015

Ο Αλέξης Τσίπρας συμμετείχε σε συζήτηση με τον δημοσιογράφο, Απόστολο Μαγγηριάδη, στο 9ο Forum των Δελφών, υπερασπιζόμενος για μία ακόμη φορά την αλλαγή στάσης στα γεγονότα της κρίσης του 2015 και το ότι αγνόησε το δημοψήφισμα, στάση την οποία χαρακτήρισε «γενναία κίνηση».

Για την εγχώρια πολιτική σκηνή σχολίασε ότι «ο κ. Μητσοτάκης τρέχει μόνος του και κινδυνεύει να βγει δεύτερος», ενώ για την πορεία της οικονομίας ανέφερε ότι «οι βάσεις για την ελληνική οικονομία μπήκαν το 2015-2019.

Σχετικά με τα γεγονότα του 2015 είπε: «Ο Σόιμπλε είχε εμμονή με την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ. Ήθελε να ρίξει όλο το πολιτικό βάρος στην Ελλάδα. Ήταν ένας ιδιόμορφος λαϊκισμός. Του έλεγε η Bild μπράβο. Έριξε τόσο βάρος που δεν μπορούσε μετά να μετακινηθεί. Ζήσαμε απίστευτα πράγματα».

Και συνέχισε: «Εμένα αυτό που με εκπλήσσει είναι το θάρρος που είχε στο βιβλίο να πει κάποια πράγματα με το όνομα τους. Οι «Βάστα Γερούν» στήριξαν την πολιτική τους εναντίον μου. Αυτό που οι υποστηρικτές του είπαν «κωλοτούμπα», ο ίδιος το λέει ως «γενναία στάση»».

«Ο ίδιος (ο Σόιμπλε) ανέφερε ότι εγώ του είπα ότι θα μείνω όπως και να έχει στην Ευρωζώνη. Αυτό που έχει αξία να δούμε είναι ότι το 2018 κατάφερε να παραμείνει στην Ευρωζώνη και να ολοκληρώσει τα προγράμματα μεταρρυθμίσεων και να βγει στις αγορές. Αυτό δεν ήταν καθόλου δεδομένο το 2015 και δεν ήταν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων», ανέφερε ο πρώην πρωθυπουργός, υπρασπιζόμενος ακόμα και τώρα το γεγονός ότι τελικά αγνόησε το δημοψήφισμα: «Το δημοψήφισμα έδωσε τη δυνατότητα και στην Ευρώπη και σε μας να κάνουμε ένα βήμα πίσω», είπε χαρακτηριστικά.

«Η πρόταση για rebranding ήταν μια από τις πολλές προτάσεις που διαβάζω. Αυτό που καταλαβαίνω είναι ότι το κάθε δημόσιο πρόσωπο πρέπει να ξέρει τον τρόπο με τον οποίο τον προσλαμβάνει η κοινή γνώμη. Rebranding στις αξίες που πρεσβεύω δεν θα κάνω», είπε κλείνοντα.

Ωστόσο κάποιος θα πρέπει να ενημερώσει τον κ. Τσιπρα ότι rebranding στις ιδέες του έκανε την στιγμή που αγνόησε το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος το οποίο, όπως φάνηκε, το χρησιμοποίησε για δικούς του πολιτικούς σκοπούς.