ΓΑΖΑ: ΤΕΛΟΣ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΗ ΠΕΡΙΘΑΛΨΗ ΚΑΙ ΥΠΟΔΟΜΕΣ – 34.388 ΘΑΝΑΤΟΙ ΚΑΙ 77.437 ΤΡΑΥΜΑΤΙΕΣ ΕΩΣ ΣΗΜΕΡΑ

Ένα κοριτσάκι βρέφος πέθανε από την υπερβολική ζέστη στη Ράφα, καθώς η άνοδος της θερμοκρασίας επιδεινώνει την κρίση διαβίωσης για περισσότερους από 1,7 εκατομμύρια εσωτερικά εκτοπισμένους ανθρώπους που στερούνται επαρκούς στέγης και ειδών πρώτης ανάγκης, όπως έγινε γνωστό από το Γραφείο Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων του ΟΗΕ το Σάββατο, εν μέσω αυξανόμενων ανησυχιών για τις συνθήκες διαβίωσης των ανθρώπων στη Γάζα.

Οι ισραηλινές στρατιωτικές επιθέσεις έχουν καταστρέψει το 70% των φρεατίων νερού και το 50% των αντλιών αποχέτευσης στη βόρεια Γάζα, σύμφωνα με τον δήμαρχο της Beit Lahiya Alaa al-Attar, επιδεινώνοντας τις συνθήκες υγιεινής.

Εντωμεταξύ, τουλάχιστον 34.388 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί και άλλοι 77.437 έχουν τραυματιστεί κατά τη διάρκεια της στρατιωτικής επίθεσης του Ισραήλ στη Γάζα από τις 7 Οκτωβρίου, ανέφερε το υπουργείο Υγείας της Γάζας σε νέα ανακοίνωσή του το Σάββατο.

Περίπου 32 έχουν σκοτωθεί και άλλοι 69 έχουν τραυματιστεί τις τελευταίες 24 ώρες, πρόσθεσε το υπουργείο.

Ισραηλινοί στρατιώτες σκότωσαν δύο Παλαιστίνιους ενόπλους που άνοιξαν πυρ εναντίον τους από όχημα στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, όπως ισχυρίστηκε ο ισραηλινός στρατός το Σάββατο.

Ο στρατός έδωσε στη δημοσιότητα μια φωτογραφία δύο αυτόματων τυφεκίων που, όπως είπε, χρησιμοποιήθηκαν από ενόπλους για να πυροβολήσουν εναντίον των στρατιωτών, σε ένα φυλάκιο κοντά στο σημείο αιχμής της παλαιστινιακής πόλης Τζενίν.

Το επίσημο παλαιστινιακό πρακτορείο ειδήσεων Wafa ανέφερε ότι αξιωματούχοι ασφαλείας επιβεβαίωσαν δύο θανάτους και το υπουργείο Υγείας ανέφερε ότι άλλοι δύο άνδρες τραυματίστηκαν.

Οι δύο Παλαιστίνιοι που σκοτώθηκαν στην Τζενίν αφέθηκαν να αιμορραγούν για μια ώρα, ενώ οι ισραηλινές δυνάμεις εμπόδιζαν τα ασθενοφόρα να τους προσεγγίσουν, αναφέρει ο Zein Basravi του Al Jazeera.

Η Χαμάς δήλωσε ότι έλαβε το Σάββατο την επίσημη απάντηση του Ισραήλ στην τελευταία της πρόταση κατάπαυσης του πυρός και θα τη μελετήσει προτού υποβάλει την απάντησή της, ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο αναπληρωτής επικεφαλής της οργάνωσης στη Γάζα.

Η Χαμάς έλαβε σήμερα «την επίσημη απάντηση της σιωνιστικής κατοχής στην πρόταση που υποβλήθηκε στους Αιγύπτιους και τους Καταριανούς μεσολαβητές στις 13 Απριλίου», ανέφερε ο Χαλίλ Αλ-Χάγια, ο οποίος βρίσκεται το Σάββατο στο Κατάρ, σε ανακοίνωση που δημοσίευσε η οργάνωση.