ΓΑΖΑ: ΚΑΤΑΠΑΥΣΗ ΤΟΥ ΠΥΡΟΣ ΖΗΤΑ Ο ΕΜΜΑΝΟΥΕΛ ΜΑΚΡΟΝ – 21.100 ΟΙ ΝΕΚΡΟΙ

Κατά την διάρκεια τηλεφωνικής συνδιάλεξής, με τον Μπενιαμίν Νετανιάχου, ο Εμανουέλ Μακρόν επανέλαβε στον πρωθυπουργό του Ισραήλ, το αίτημά του να τεθεί σε εφαρμογή το συντομότερο δυνατό μία «διαρκής κατάπαυση του πυρός» στη Λωρίδα της Γάζας. Επίσης του ανακοίνωσε, πως η Γαλλία θα αναλάβει πρωτοβουλίες ανθρωπιστικής φύσης τις «προσεχείς ημέρες» στον παλαιστινιακό θύλακα. Ανησυχία για «εξάπλωση» του πολέμου στο λεγόμενο βόρειο μέτωπο, στα σύνορα με τον Λίβανο, την ώρα που ο ισραηλινός στρατός επικεντρώνει τις επιχειρήσεις του, στο κεντρικό τμήμα της Λωρίδας της Γάζας.

Σύμφωνα με το δελτίο τύπου της γαλλικής προεδρίας, η Γαλλία «θα εργαστεί τις επόμενες ημέρες, σε συντονισμό με την Ιορδανία», για να διεξαχθούν «ανθρωπιστικές επιχειρήσεις» στη μικρή παλαιστινιακή περιοχή, υπό απόλυτη πολιορκία από την 9η Οκτωβρίου.

Ο Εμανουέλ Μακρόν εξέφρασε στον Μπενιαμίν Νετανιάχου την «έντονη ανησυχία» του για τον «πολύ βαρύ απολογισμό» θυμάτων μεταξύ των αμάχων και την «απόλυτα επείγουσα ανθρωπιστική κρίση» που αντιμετωπίζει ο πληθυσμός στη Λωρίδα της Γάζας. Επέμεινε εκ νέου «στη σημασία που έχει το Ισραήλ να λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα» για να τερματιστούν οι επιθέσεις «ορισμένων εποίκων εναντίον παλαιστινίων αμάχων» στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, καθώς και «κάθε νέο σχέδιο ανέγερσης οικισμών» στον τομέα αυτόν.

Να σημειωθεί πως τις προηγούμενες μέρες η επικεφαλής της γαλλικής διπλωματίας Κατρίν Κολονά δήλωνε ότι η Γαλλία θα «λάβει μέτρα σε εθνικό επίπεδο εναντίον ορισμένων εξτρεμιστών εβραίων εποίκων».

Επίσης η Κατρίν Κολονά εξέφρασε την ανησυχία της για την επαπειλούμενη εξάπλωση του πολέμου στην περιοχή, καθώς οι συγκρούσεις στα σύνορα Λιβάνου-Ισραήλ συνεχίζονται, ενώ στην Ερυθρά Θάλασσα οι αντάρτες Χούθι της Υεμένης απειλούν την κίνηση εμπορικών πλοίων σε ένδειξη «υποστήριξης» στους Παλαιστίνιους στη Λωρίδα της Γάζας.

Δυό και πλέον μήνες μετά την έναρξη του πολέμου, με έναυσμα την άνευ προηγουμένου επίθεση της Χαμάς εναντίον τομέων του νότιου Ισραήλ την 7η Οκτωβρίου, το υπουργείο Υγείας του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος ανακοίνωσε χθες Τετάρτη ότι 21.100 άνθρωποι, στη μεγάλη πλειονότητά τους γυναίκες και παιδιά, σκοτώθηκαν στις ισραηλινές στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Λωρίδα της Γάζας.

Να σημειωθεί πως πέραν της Λωρίδας της Γάζας, οι ισραηλινές δυνάμεις πολλαπλασίασαν τις επιδρομές τους σε μεγάλες πόλεις της κατεχόμενης Δυτικής Όχθης, ιδίως στην Τζενίν και στη Ραμάλα, όπου βρίσκεται η έδρα της Παλαιστινιακής Αρχής του Μαχμούντ Αμπάς, σύμφωνα με το επίσημο παλαιστινιακό πρακτορείο ειδήσεων WAFA.