ΓΑΖΑ: ΦΡΙΚΗ ΑΠΟ ΒΑΣΑΝΙΣΜΟΥΣ ΜΕΧΡΙ ΑΚΡΩΤΗΡΙΑΣΜΟΥ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΩΝ ΚΡΑΤΟΥΜΕΝΩΝ ΑΠΟ ΤΟ ΙΣΡΑΗΛ

Γιατρός σε εγκαταστάσεις ισραηλινού νοσοκομείου, το οποίο ιδρύθηκε μετά τον πόλεμο και στο οποίο κρατούνται Παλαιστίνιοι, περιέγραψε με φρικιαστικές λεπτομέρειες τις ζοφερές συνθήκες, κάνοντας λόγο για ακρωτηριασμούς άκρων λόγω τραυματισμών από χειροπέδες.

«Από τις πρώτες ημέρες λειτουργίας της ιατρικής εγκατάστασης μέχρι σήμερα, βρίσκομαι αντιμέτωπος με δύσκολα ηθικά διλήμματα» γράφει ο γιατρός σε επιστολή του προς τους υπουργούς Άμυνας και Υγείας του Ισραήλ, όπως επίσης τον νομικό σύμβουλο της κυβέρνησης.

Σύμφωνα με την Haaretz, πολλοί από τους συλληφθέντες που κρατήθηκαν στην εγκατάσταση Sde Teiman δεν έχουν καμία σχέση με τη Χαμάς και έχουν αφεθεί ελεύθεροι μετά από ανάκριση. 

Οι περισσότεροι ασθενείς βρίσκονται στο νοσοκομείο λόγω τραυματισμών που υπέστησαν κατά τη διάρκεια της σύλληψης και της παρατεταμένης ακινητοποίησης, η οποία έχει προκαλέσει σοβαρές κακώσεις «που απαιτούν επανειλημμένες χειρουργικές επεμβάσεις», σύμφωνα με τον γιατρό.

Ο ίδιος τονίζει πως οι συνθήκες δεν συμμορφώνονται με το νόμο σε κανένα από τα τμήματα, που σχετίζονται με την υγεία των φυλακισμένων μαχητών, κι ότι το νοσοκομείο δεν λαμβάνει τακτική προμήθεια φαρμάκων και εξοπλισμού.

Όπως αναφέρει, όλοι οι ασθενείς είναι δεμένοι με χειροπέδες και στα χέρια και στα πόδια για όλη τη διάρκεια της ημέρας, με καλυμμένα τα μάτια τους και τρέφονται με καλαμάκι, ανεξάρτητα από το πόσο επικίνδυνοι είναι.

Πολλοί αναγκάζονται να αφοδεύουν φορώντας πάνα. «Κάτω από αυτές τις συνθήκες, στην πράξη ακόμη και οι νέοι και υγιείς ασθενείς χάνουν βάρος μετά από περίπου μία ή δύο εβδομάδες νοσηλείας», είπε.

Τρεις πηγές ανέφεραν στη Haaretz ότι πέρυσι ένας κρατούμενος ακρωτηριάστηκε στο χέρι του μετά από τραυματισμό του από παρατεταμένη χειροπέδηση. Ο ισραηλινός στρατός δήλωσε ότι μετά από μια αρχική έρευνα, δεν ξεκίνησε ευρύτερη έρευνα επειδή δεν διαπιστώθηκε ποινικό αδίκημα.

Ο γιατρός πρόσθεσε ότι υπάρχει έλλειψη φαρμάκων για όσους πάσχουν από χρόνιες ασθένειες και ότι ορισμένοι κρατούμενοι υποφέρουν από επιληπτικές κρίσεις, ενώ δεν λαμβάνουν την κατάλληλη θεραπεία.

Ο καταγγέλλων σημειώνει πως το νοσοκομείο είναι συνήθως επανδρωμένο από ομάδα νοσηλευτών αλλά μόνο έναν γιατρό, ο οποίος μπορεί να είναι ορθοπεδικός ή γυναικολόγος. «Αυτό καταλήγει σε επιπλοκές και μερικές φορές ακόμη και στον θάνατο του ασθενούς» δήλωσε ο γιατρός.

Παράλληλα, επιρρίπτει την ευθύνη και στα δύο υπουργεία κατηγορώντας τα ως συνεργάτες στην παραβίαση του ισραηλινού νόμου. 

Τι απαντούν οι Ισραηλινοί

Από την πλευρά τους Ισραηλινοί αξιωματούχοι δήλωσαν στη Haaretz ότι έλαβαν «πολύ σοβαρά» τα ζητήματα, που θέτει η επιστολή. Πάντως, εκπρόσωπος του στρατού δήλωσε ότι λειτουργούσε «στο πλαίσιο του νόμου» όσον αφορά τη μεταχείριση των κρατουμένων. 

«Κάθε διαδικασία εποπτεύεται και γίνεται με εξαιρετική προσοχή για την ανθρώπινη αξιοπρέπεια των κρατουμένων, σύμφωνα με τις αρχές του ισραηλινού και του διεθνούς δικαίου» υποστήριξε, ενώ πρόσθεσε ότι μεταξύ των «υπόπτων για τρομοκρατία» υπήρχαν και εκείνοι, που ήταν «πολύ επικίνδυνοι και σκοπεύουν να βλάψουν οποιονδήποτε Ισραηλινό, ακόμη και το ιατρικό προσωπικό».

Αξιωματούχος του υπουργείου Υγείας ισχυρίστηκε σε απάντησή του ότι η ιατρική περίθαλψη που παρέχεται στο Sde Teiman «είναι σύμφωνη με τους διεθνείς κανόνες και τις συνθήκες στις οποίες έχει δεσμευτεί το Ισραήλ».

Σύμφωνα με την ισραηλινή ομάδα δικαιωμάτων HaMoked, την 1η Απριλίου υπήρχαν 849 Παλαιστίνιοι κρατούμενοι από τη Γάζα σε ισραηλινές φυλακές.