ΓΑΖΑ: ΕΠΑΝΕΚΚΙΝΗΣΗ ΒΟΜΒΑΡΔΙΣΜΩΝ – 240 ΝΕΚΡΟΙ ΣΕ 24 ΩΡΕΣ

Το Ισραήλ συνεχίζει να βομβαρδίζει σήμερα τη Λωρίδα της Γάζας, την δεύτερη ημέρα μετά τη λήξη της εκεχειρίας με την παλαιστινιακή ισλαμιστική οργάνωση Χαμάς, που είχε επιτρέψει την απελευθέρωση ομήρων και τη διανομή ανθρωπιστικής βοήθειας.

Το υπουργείο Υγείας της Χαμάς ενημέρωσε πως οι νεκροί το πρώτο 24ωρο είναι 240, μετά από τους χθεσινούς βομβαρδισμούς, από τον Ισραηλινό στρατό. «Αυτή τη στιγμή χτυπάμε στρατιωτικούς στόχους της Χαμάς σε όλη της Λωρίδα της Γάζας», δήλωσε ο Τζόναθαν Κόνρικους, εκπρόσωπος του στρατού.

Η Times of Israel ανέφερε «εκτεταμένες χερσαίες μάχες» τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα γύρω από τη Χαν Γιούνες, όπως μετέδωσε το γερμανικό πρακτορείο (dpa). Οι ισραηλινές αμυντικές δυνάμεις (IDF) δήλωσαν ότι στην περιοχή βρίσκονταν κάποια από τα ηγετικά μέλη της Χαμάς. Η εφημερίδα ανέφερε επίσης, επικαλούμενη κατοίκους της Λωρίδας της Γάζας, ότι ο ισραηλινός στρατός έριξε φυλλάδια στην Χαν Γιούνες, καλώντας τους κατοίκους να μετακινηθούν προς τη Ράφα, στα νότια, καθώς η περιοχή είναι επικίνδυνη. Επιθέσεις των IDF αναφέρθηκαν και στη Ράφα.

Ο ισραηλινός στρατός επιβεβαίωσε επίσης αργά χθες τον θάνατο πέντε ομήρων που κρατούνταν στη Λωρίδα της Γάζας, δίνοντας στη δημοσιότητα τα ονόματά τους, προσθέτοντας ότι είχε ενημερώσει τις οικογένειές τους.

ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΕΣ ΠΙΕΣΕΙΣ ΚΑΙ ΔΙΑΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΕ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

Σύμφωνα με το Al Jazeera, στο Τελ Αβίβ, το Σάββατο, οι οικογένειες των εναπομεινάντων αιχμαλώτων αναμένεται να πραγματοποιήσουν μεγάλη συγκέντρωση διαμαρτυρίας.

Στη Ραμάλα, στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, ο εισαγγελέας του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου, Καρίμ Χαν θα συναντηθεί με τον πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής, Αμπάς. Στο Παρίσι και σε άλλες γαλλικές πόλεις έχουν προγραμματιστεί διαδηλώσεις αλληλεγγύης στη Γάζα. Γερμανικές και αραβικές οργανώσεις της κοινωνίες πολιτών διοργανώνουν διαδήλωση στη γερμανική πόλη Ντίσελντορφ. Περισσότερες διαδηλώσεις έχουν προγραμματιστεί να πραγματοποιηθούν στο Βέλγιο, την Ισπανία, τον Καναδά, τις ΗΠΑ, τη Χιλή και το Ηνωμένο Βασίλειο.

ΟΗΕ: Ο ΛΑΟΣ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΑΣΦΑΛΕΣ ΜΕΡΟΣ ΝΑ ΖΗΣΕΙ

Ο Αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών για Ανθρωπιστικές Υποθέσεις και Συντονιστής Έκτακτης Βοήθειας Martin Griffiths δήλωσε ότι με την αναζωπύρωση των μαχών, οι άνθρωποι στη Γάζα δεν έχουν ασφαλές μέρος να πάνε και πολύ λίγα για να επιβιώσουν.

Ενώ η περασμένη εβδομάδα μας έδωσε μια γεύση του τι μπορεί να συμβεί όταν τα όπλα σιωπούν, η κατάσταση στο Χαν Γιουνίς σήμερα είναι μια συγκλονιστική υπενθύμιση του τι συμβαίνει όταν δεν σιωπούν, είπε.

«Τις τελευταίες επτά ημέρες απελευθερώθηκαν όμηροι, επανενώθηκαν οικογένειες και περισσότεροι ασθενείς έλαβαν κάποια ιατρική φροντίδα», ανέφερε σε δήλωσή του.

«Ο όγκος της βοήθειας προς και μέσω της Γάζας αυξήθηκε. Και παρόλο που ίσα – ίσα που άγγιξε την επιφάνεια των αναγκών των ανθρώπων, επέτρεψε στις υπηρεσίες βοήθειας να παράσχουν κάποιες βασικές προμήθειες, να φτάσουν σε περιοχές που ήταν αποκομμένες για εβδομάδες και να προσφέρουν κάποια ανάπαυλα σε βαθιά τραυματισμένες οικογένειες», πρόσθεσε.

«Σήμερα, μέσα σε λίγες ώρες, δεκάδες άνθρωποι φέρονται να σκοτώθηκαν και να τραυματίστηκαν. Οι οικογένειες ειδοποιήθηκαν να εκκενώσουν, και πάλι. Οι ελπίδες διαψεύστηκαν», δήλωσε ο αξιωματούχος του ΟΗΕ.