ΓΑΛΛΙΑ: ΚΑΤΑΣΤΟΛΗ ΜΕ ΤΡΑΥΜΑΤΙΕΣ ΣΕ ΔΙΑΔΗΛΩΣΗ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΕΠΕΚΤΑΣΗΣ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟΔΡΟΜΟΥ

Αστυνομικοί και ακτιβιστές συγκρούστηκαν χθες σε διαμαρτυρία ενάντια σε έργο για αυτοκινητόδρομο στη νότια Γαλλία, με αποτέλεσμα πέντε άνθρωποι να τραυματιστούν, σύμφωνα με τοπικούς αξιωματούχους.

Χιλιάδες διαδηλωτές αγνόησαν την απαγόρευση της συγκέντρωσης και διαμαρτυρήθηκαν στον Α-69, μεταξύ Καστρ και Τουλούζης. Οικολόγοι και αριστεροί ακτιβιστές προσπαθούν να σταματήσουν την επέκταση του αυτοκινητόδρομου, η οποία, σύμφωνα με τους επιστήμονες, θα καταστρέψει υγροτόπους, καλλιεργήσιμες εκτάσεις, δέντρα και υπόγειες πηγές νερού.

Οι πρώτες συγκρούσεις ξέσπασαν περίπου στις 3 μ.μ.  όταν διαδηλωτές προσπάθησαν να φτάσουν σε έναν κεντρικό δρόμο. Η αστυνομία των ΜΑΤ έκανε χρήση δακρυγόνων για να τους διαλύσει και να τους κρατήσει μακριά από τον δρόμο, που οδηγεί στο εργοτάξιο. Ορισμένοι από τους διαδηλωτές εκτόξευσαν πυροτεχνήματα και πέταξαν βόμβες μολότοφ εναντίον των δυνάμεων ασφαλείας. Δύο διαδηλωτές τραυματίστηκαν, όπως επίσης τρεις ένστολοι, σύμφωνα με όσα ανακοίνωσαν οι αρχές. 

«Έχουμε καθήκον να παρέμβουμε», τόνισε ακτιβιστής από την ομάδα για το κλίμα Extinction Rebellion. «Όσο είμαστε εκεί, ο αυτοκινητόδρομος δεν θα προχωρήσει», πρόσθεσε.

Από την πλευρά της η νομαρχία της περιοχής κατήγγειλε «εξαιρετικά βίαιες επιθέσεις». Είχαν «σαφώς έρθει για να προκαλέσουν ζημιές χωρίς καμία σχέση με το θέμα» του αυτοκινητόδρομου, ισχυρίστηκε ο νομάρχης, Μισέλ Βιλμπουά.

Οι διοργανωτές της κινητοποίησης ανέφεραν 7.000 ακτιβιστές. Η νομαρχία έκανε λόγο για 1.600 άτομα. Περισσότεροι από 1.500 ένστολοι επιστρατεύτηκαν.