ΓΑΛΛΙΑ: ΕΝΔΟΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΕΣ ΣΥΖΗΤΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΗΣ ΑΚΡΟΔΕΞΙΑΣ

Μετά το συντριπτικό αποτέλεσμα για τον πρόεδρο Μακρόν στις πρόσφατες Ευρωεκλογές, η Γαλλία μετράει αντίστροφα για τις πρόωρες κοινοβουλευτικές της εκλογές. Ο Γάλλος πρόεδρος ανακοίνωσε τη διάλυση της Εθνοσυνέλευσης και τη διεξαγωγή πρόωρων βουλευτικών εκλογών στις 30 Ιουνίου, όταν θα διεξαχθεί ο πρώτος γύρος, και στις 7 Ιουλίου, ο δεύτερος.

Λίγη ώρα νωρίτερα, ο Ζορντάν Μπαρντελά, κύριος υποψήφιος της Λεπέν για το ευρωκοινοβούλιο, συγκέντρωνε 30% των ψήφων και κάλεσε τον Μακρόν να διαλύσει το γαλλικό κοινοβούλιο.

Το Renew του Μακρόν έφτασε μετά βίας λίγο πάνω από το 15% ενώ το Σοσιαλιστικό κόμμα έλαβε περί 14,3%, με το ακροδεξιό κόμμα Εθνικός Συναγερμός της Μαρίν Λεπέν να ξεπερνάει το 32%. Ακολούθησε η Ανυπότακτη Γαλλία του Μελανσόν με 8,3%, οι Ρεπουμπλικανοί με 7%, οι Οικολόγοι με 5,6%, ενώ ο ακροδεξιός Ερίκ Ζεμούρ πήρε περίπου 5%.

Σημειώνεται βέβαια πως στις ευρωεκλογές του 2019 το κόμμα της Μαρίν Λεπέν είχε έρθει και πάλι πρώτο με 23,31%, έναντι όμως 22,41% που είχε λάβει η παράταξη Μακρόν.

Ιστορικά στη Γαλλία η διάλυση της Εθνοσυνέλευσης έχει συμβεί σε περιόδους κρίσεις και στο παρελθόν, το 1962, το 1968, το 1981 και το 1988, περιόδους κατά τις οποίες ο Πρόεδρος εκλεγόταν ανά επτά και όχι πέντε χρόνια. Όπως γράφει η Le Monde, το 1981 ο Μιτεράν είχε διαλύσει τη Βουλή για να εξασφαλίσει την πλειοψηφία μετά την εκλογή του. Ωστόσο το 1997 ο Σιράκ ηττήθηκε τελικά από τους Σοσιαλιστές.

Σε κάθε περίπτωση, οι διεργασίες για πιθανές συνεργασίες και συγκλίσεις έχουν ήδη εκκινήσει ενόψει εκλογών. Όπως έγραψε το France 24, οι ηγέτες των αριστερών κομμάτων της αντιπολίτευσης συναντήθηκαν την Δευτέρα το βράδυ και δεσμεύτηκαν να συνεργαστούν.

Μετά το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών, ο ηγέτης του Σοσιαλιστικού Κόμματος Ολιβιέ Φορέ, η ηγέτης των Πρασίνων Μαρίν Τοντελιέ, ο επικεφαλής του Γαλλικού Κομμουνιστικού Κόμματος (PCF) Φαμπιέν Ρουσέλ και ο επικεφαλής της Ανυπότακτης Γαλλίας (LFI) Φρανσουά Ρουφέν κάλεσαν σε ενότητα και τελικά κατέληξαν σε συμφωνία που προβλέπει την υποστήριξη ενός κοινού υποψηφίου σε κάθε εκλογική περιφέρεια από τον πρώτο γύρο των ψηφοφοριών.

Τα παραπάνω κόμματα είχαν συνεργαστεί και στις βουλευτικές εκλογές του 2022. Οι υποψηφιότητες πάντως για τις βουλευτικές εκλογές θα υποβληθούν από τις 12 έως τις 16 Ιουνίου και η προεκλογική εκστρατεία θα εκκινήσει στις 17 Ιουνίου.

Παράλληλα, εντείνονται οι αντιφασιστικές συγκεντρώσεις σε όλη τη Γαλλία, με τις συνδικαλιστικές ενώσεις να καλούν τον κόσμο τόσο στις πορείες όσο και σε συμμετοχή στις εκλογές για να αποδυναμωθεί η Λεπέν, στηρίζοντας προοδευτικά κόμματα.

Οι ακροδεξιες δυναμεις της Γαλλιας διεξαγουν συνομιλίες

Από την άλλη, και οι ακροδεξιοί βρίσκονται σε διευρυμένες συνομιλίες μεταξύ τους. Όπως δημοσιεύει το Politico, την επομένη του διαγγέλματος του Μακρόν, οι δύο κορυφαίες ακροδεξιές δυνάμεις της χώρας διερεύνησαν την πιθανότητα να συνεργαστούν εναντίον του. Η Μαριόν Μαρεσάλ (Marion Maréchal), η επικεφαλής του κόμματος Reconquest συναντήθηκε τη Δευτέρα με τη θεία της, Μαρίν Λεπέν και τον “εκλεκτό” της Λεπέν, Ζορντάν Μπαρντελά για να συζητήσουν και αυτοί την πιθανότητα κοινού μετώπου.

Ακόμη, η Λεπέν έχει κάνει σαφές “άνοιγμα” προς τους Ρεπουμπλικανούς για να καταφέρει να λάβει την πλειοψηφία στη γαλλική Εθνοσυνέλευση. Η Λεπέν επιβεβαίωσε άλλωστε πως ο Μπαρντελά είναι και ο άνθρωπος που θα στηρίξει για το πόστο του πρωθυπουργού, αν καταφέρει να εξασφαλίσει την πλειοψηφία.

Η Μαριόν Μαρεσάλ έχει χαρακτηρίσει την Ευρώπη “αποικία των ΗΠΑ και της Κίνας” και “δημογραφική αποικία της Αφρικής η οποία γίνεται θρησκευτική και πολιτιστική αποικία του Ισλάμ”. Επίσης χτίζει την καριέρα της πάνω στην “anti-woke” ατζέντα. Η ίδια έχει πάρει το “χρίσμα” για τις ευρωεκλογές από τον Ερίκ Ζεμούρ, πολέμιο της γαλλικής πολιτικής στα θέματα της μετανάστευσης, ο οποίος είχε κατέβει κόντρα στη Λεπέν στις προεδρικές εκλογές του 2022.

Το 2012, σε ηλικία μόλις 22 ετών κέρδισε μια έδρα στο γαλλικό κοινοβούλιο με το Εθνικό Μέτωπο της Λεπέν εκείνη την εποχή, όντας η πιο νέα σε ηλικία βουλευτής της χώρας της μετά το 1791. Πλέον, δείχνει κι αυτή να “συγκλίνει” εκ νέου προγραμματικά με τη θεία της, η οποία προσπαθεί να υιοθετήσει ένα πιο “κεντρώο” προφίλ, με αντιμεταναστευτικές θέσεις μεν, αλλά όχι τόσο αντιευρωπαϊκές. Οι δυνάμεις της Μαρεσάλ και της Λεπέν μετέχουν επίσης σε διαφορετικές ευρω-ομάδες στο ευρωκοινοβούλιο, και μια πιθανή τους σύμπραξη σε γαλλικό επίπεδο εκτιμάται πως θα μπορούσε να δώσει “σήμα” και για διεθνείς εξελίξεις.

Τα ζητηματα της ακροδεξιας:

Αριθμητικά, η Εθνική Συσπείρωση της Λεπέν μαζί με το κόμμα της Μαρεσάλ έφτασε στο 37% των ψήφων στις Ευρωεκλογές. Ακόμη, οι Ρεπουμπλικανοί δεν εκτιμάται ως πιθανό να πάρουν με καλό “μάτι” μια συνεργασία της Λεπέν με τη Μαρεσάλ, οπότε σε μια τέτοια περίπτωση πολύ πιο δύσκολα θα αποφάσιζαν να συνεργαστούν με την Εθνική Συσπείρωση. Οι ίδιοι βέβαια αποκλείουν κάθε συνεργασία και με τον Μακρόν (τουλάχιστον με τα ως τώρα δεδομένα).

Ακόμη, ο Μπαρντελά που προσπαθεί να υιοθετήσει ένα πιο “ήπιο” προφίλ, έχει προεκλογικά αποκλείσει κάθε πιθανότητα συνεργασίας με τον ίδιο τον Ζεμούρ, ο οποίος πάντως για την ώρα έχει “κρυφτεί” και δεν ακούγεται ιδιαίτερα.

Εκτιμάται πως σε έναν δεύτερο γύρο, κρίνεται ως πλέον πιθανό σενάριο οι ριζοσπαστικές – προοδευτικές δυνάμεις να δώσουν και πάλι “σήμα” υπέρ του Renew του Μακρόν για να κερδίσει έστω οριακά την πλειοψηφία στο κοινοβούλιο. Σε κάθε περίπτωση, η δυναμική της Λεπέν έχει ανέβει, προσδίδοντάς της έναν “αέρα” ενόψει των επόμενων προεδρικών εκλογών του 2027 στη Γαλλία.

Πηγή: news247.gr