Και εγένετο «Λαϊκό Μέτωπο». Οι προοδευτικές δυνάμεις της Γαλλίας έφτασαν απόψε σε οριστική συμφωνία για την κάθοδο με κοινό πρόγραμμα στις επικείμενες βουλευτικές εκλογές.
Με τις σημερινές ανακοινώσεις επισημοποιείται αυτό που είχε ανακοινωθεί την επόμενη ημέρα των ευρωεκλογών ως μια πρώτη πολιτική αντίδραση στην τρομακτική άνοδο της ακροδεξιάς της Μαρίν Λεπέν.
Σοσιαλιστές, Πράσινοι, Κομμουνιστικό Κόμμα και Ανυπότακτη Γαλλία αναφέρουν στην ανακοίνωση ότι συμφωνήθηκε μια λίστα με κοινούς υποψήφιους, αλλά και ένα πολιτικό πρόγραμμα για τις πρώτες εκατό ημέρες στην κυβέρνηση.
«Η άνοδος της Εθνικής Συσπείρωσης στην εξουσία δεν είναι, πλέον, κάτι δεδομένο» αναφέρεται στην ανακοίνωση.
«Πετύχαμε», έγραψε ο Ολιβιέ Φορ, ο γραμματέας του Σοσιαλιστικού Κόμματος. Η Μαρίν Τοντελιέ, η γραμματέας των Οικολόγων, υπενθύμισε την «τεράστια προσδοκία της ένωσης» που «εκφράστηκε». “Τελικά! Η δέσμευση που αναλήφθηκε τηρείται. Η αλλαγή είναι καθ’ οδόν», σχολίασε ο γραμματέας του Κομμουνιστικού Κόμματος, Φαμπιέν Ρουσέλ. «Γράφεται μια σελίδα στην ιστορία της Γαλλίας», υπογράμμισε ο εθνικός συντονιστής της Ανυπότακτης Γαλλίας, Μανουέλ Μπομπάρντ.
Το μεσημέρι της Παρασκευής θα δοθεί συνέντευξη Τύπου, όπου θα παρουσιαστούν οι υποψήφιοι.
Στο μεταξύ, ο πρωθυπουργός Γκαμπριέλ Ατάλ επιβεβαίωσε ότι ο Εμανουέλ Μακρόν δεν τον είχε συμβουλευτεί πριν αποφασίσει να διαλύσει την Εθνοσυνέλευση το βράδυ της Κυριακής. «Δεν ζήτησε τη γνώμη μου, μου είπε την απόφασή του. Και είναι δικό του προνόμιο ως Πρόεδρος της Δημοκρατίας», υπογράμμισε.
Δημοσκοπηση: Πρωτη η ακροδεξια, αλλα χωρις απολυτη πλειοψηφια
Το ακροδεξιό κόμμα της Μαρίν Λεπέν λαμβάνοντας το 31% των ψήφων, εμφανίζεται, σύμφωνα με δημοσκόπηση της εταιρίας Elabe, να έρχεται πρώτο από πλευράς ψήφων στον πρώτο γύρο των γαλλικών βουλευτικών εκλογών, χωρίς ωστόσο να κατορθώνει να έχει την απόλυτη κοινοβουλευτική πλειοψηφία, αφού στον δεύτερο γύρο θα λάβει από 220 ως 270 από τις 577 έδρες της γαλλικής Εθνοσυνέλευσης. Θα μπορούσε ενδεχομένως να αποκτήσει την απόλυτη πλειοψηφία των εδρών αν συνεργαστεί μαζί του το Ρεπουμπλικανικό κόμμα το οποίο, σύμφωνα πάντα με τη δημοσκόπηση αυτή, λαμβάνοντας το 6,5% των ψήφων στον πρώτο γύρο θα μπορούσε στον δεύτερο να κερδίσει από 30 ως 40 έδρες.
Σύμφωνα με την ίδια δημοσκόπηση, τη δεύτερη θέση στον πρώτο γύρο των γαλλικών βουλευτικών εκλογών θα καταλάβει η σύμπραξη των κομμάτων της Αριστεράς η οποία λαμβάνοντας στον πρώτο γύρο το 28% των ψήφων, θα μπορούσε στον δεύτερο γύρο να κερδίσει από 150 έως 190 έδρες.
Σε ό,τι αφορά την παράταξη του προέδρου Μακρόν, εμφανίζεται να λαμβάνει στον πρώτο γύρο των βουλευτικών εκλογών το 18% των ψήφων και να κερδίζει στον δεύτερο γύρο από 90 ως 130 έδρες.
Στην υποθετική περίπτωση της συνεργασίας της παράταξης Μακρόν με τη συμπαράταξη των κομμάτων της Αριστεράς θα μπορούσε επίσης, με βάση τη δημοσκόπηση, να υπάρξει απόλυτη κοινοβουλευτική πλειοψηφία, όπως άλλωστε και στην επίσης υποθετική περίπτωση της συνεργασίας της παράταξης Μακρόν με τη μεγάλη πλειονότητα των βουλευτών που θα εκλέξουν ή Αριστερά και οι Ρεπουμπλικάνοι.
Τέλος σε οριακή περίπτωση θα μπορούσαν να διαδραματίσουν καθοριστικό ρόλο και οι περίπου 10 με 20 ανεξάρτητοι βουλευτές που εκτιμάται πως θα εκλεγούν, ενώ δεν συνιστούν υποθέσεις εργασίας τα ενδεχόμενα συνεργασίας του κόμματος της ακροδεξιάς είτε με την παράταξη Μακρόν, είτε με την Αριστερά.
Σύμφωνα με το γαλλικό εκλογικό σύστημα, οι βουλευτές εκλέγονται σε 577 μονοεδρικές εκλογικές περιφέρειες, όπου στο δεύτερο γύρο κατέρχονται οι υποψήφιοι των δύο πρώτων σε ψήφους κομμάτων του πρώτου γύρου.
Στη Γαλλία όλη η χώρα είναι χωρισμένη σε 577 μονοεδρικές περιφέρειες, οι έδρες των οποίων κατακτώνται από όποιον λάβει το 50%+1 στον πρώτο γύρο ή στον επαναληπτικό μετά δύο εβδομάδες. Στον δεύτερο γύρο κατέρχονται οι δύο πρώτοι, ενώ έχει δικαίωμα συμμετοχής και ο τρίτος, εφόσον έχει λάβει τουλάχιστον το 12,5% στον πρώτο γύρο. Το γαλλικό εκλογικό σύστημα δίνει αυτή τη δυνατότητα σε αντίθεση με την Ελλάδα.