ΣΤΟ ΕΔΩΛΙΟ ΞΑΝΑ Ο ΚΟΡΚΟΝΕΑΣ ΓΙΑ ΤΗ ΔΟΛΟΦΟΝΙΑ ΤΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΓΡΗΓΟΡΟΠΟΥΛΟΥ

Ξανά στο εδώλιο του κατηγορουμένου θα καθίσει ο πρώην ειδικός φρουρός Επαμεινώνδας Κορκονέας, ο οποίος έχει καταδικασθεί σε 13 έτη για τη δολοφονία του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου τον Δεκέμβριο του 2008.

Η απόφαση του Μεικτού Ορκωτού Εφετείου της Λαμίας, ως προς το σκέλος της αναγνώρισης του ελαφρυντικού του σύννομου βίου κάτι που είχε σαν αποτέλεσμα να σπάσουν τα ισόβια: μια ποινή που είχε επιβληθεί σε πρώτο βαθμό από το Μεικτό Ορκωτό Δικαστήριο της Άμφισσας αναιρέθηκε από τον Άρειο Πάγο.

Ο Άρειος Πάγος έκανε δεκτή και τη δεύτερη αναίρεση κατά της εφετειακής απόφασης ως προς το ζήτημα της αναγνώρισης του ελαφρυντικού του σύννομου βίου στον Επαμεινώνδα Κορκονέα. Κατά συνέπεια θα οδηγηθεί εκ νέου, για τέταρτη φορά ο πρώην ειδικός φρουρός ενώπιον των δικαστηρίων, τα οποία καλούνται να αποφανθούν για την αναγνώριση ή μη του ελαφρυντικού στο πρόσωπό του.

Η δικηγόρος της μητέρας του Αλέξη Γρηγορόπουλου, Ζωή Κωνσταντοπούλου, ανέφερε ότι: «αναιρέθηκε για δεύτερη φορά η απόφαση αναγνώρισης ελαφρυντικού στον Επαμεινώνδα Κορκονέα, τον δολοφόνο του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου, πράγμα που σημαίνει ότι για δεύτερη φορά αναβιώνει η ποινή ισόβιας κάθειρξης που του έχει επιβληθεί και εξαφανίζεται από το νομικό στερέωμα η αναγνώριση ελαφρυντικού που οδήγησε στην σκανδαλώδη αποφυλάκισή του».

Οι σφοδρες αντιδρασεις της οικογενειας του Γρηγοροπουλου

Υπενθυμίζεται ότι η αποφυλάκιση του Επ. Κορκονέα είχε προκαλέσει σφοδρές αντιδράσεις από την πλευρά της οικογένειας του θύματος. Μεταξύ άλλων, οι δικηγόροι της οικογένειας του Αλέξανδρου είχαν τονίζει ότι η μητέρα και η αδελφή του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου «εξακολουθούν να ζητούν δικαίωση και η μνήμη του 15χρονου παιδιού παραμένει έκθετη σε μεθοδεύσεις, εντός κι εκτός Δικαστηρίων, που ακυρώνουν στην πράξη την κοινή αντίληψη για την απόδοση της Δικαιοσύνης». Όπως είχαν αναφέρει «δρομολογήθηκαν διαδικασίες για να εξασφαλισθεί η αποφυλάκιση του Επαμεινώνδα Κορκονέα και να περιφρονηθεί κραυγαλέα η απόφαση της Ολομέλειας του Αρείου Πάγου, με την οποία αναιρέθηκε η χορήγηση του ελαφρυντικού».

Παράλληλα, οι δικηγόροι είχαν στείλει το μήνυμα πως η δολοφονία του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου «έχει αποκτήσει, ήδη, ανεξίτηλη ιστορικότητα, κοινωνικό συμβολισμό και χαρακτηριστικά υπόθεσης που κρίνει την ποιότητα, το επίπεδο και την αξιοπιστία της λειτουργίας της Δικαιοσύνης. Όσο περνούν τα χρόνια, χωρίς να δικαιώνεται αμετάκλητα η μνήμη του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου, που δολοφονήθηκε, εν ψυχρώ και με άμεσο δόλο, τόσο θα είναι υπό αμφισβήτηση βασικά στοιχεία λειτουργίας της συνταγματικής δημοκρατικής νομιμότητας και της ουσιαστικής αποστολής της Δικαιοσύνης, για τη διαμόρφωση του πραγματικού περιεχομένου ζωής, που πρέπει να έχουν οι αξίες και οι αρχές ενός κοινωνικού κράτους δικαίου».