ΦΤΩΧΕΙΑ, ΑΜΥΝΑ, ΚΛΙΜΑ ΚΑΙ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΗ ΣΤΟ ΕΠΙΚΕΝΤΡΟ ΤΟΥ ΕΥΡΩ-DEBATE

Το τελευταίο debate των υποψηφίων για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα ολομέλειας του Κοινοβουλίου στις Βρυξέλλες που μετατράπηκε σε τηλεοπτικό στούντιο, παρουσία 900 ατόμων. Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν από το ΕΛΚ, Νίκολας Σμιτ από τους Ευρωπαίους Σοσιαλιστές, Βάλτερ Μπάιερ (Ευρωπαϊκή Αριστερά), Σάντρο Γκότζι (Renew Europe Now), Τερί Ράιντκε (Ευρωπαίοι Πράσινοι) τοποθετήθηκαν σε πέντε κατηγορίες θεμάτων που απασχολούν τους Ευρωπαίους πολίτες.

«Είμαι έτοιμος να συνεργαστώ με όλες τις δημοκρατικές δυνάμεις αλλά μόνο με αυτές» ανέφερε ο επίτροπος κοινωνικών υποθέσεων και υποψήφιος των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών για την προεδρία της Κομισιόν, Νίκολας Σμιτ επισημαίνοντας ότι «υπάρχουν κόκκινες γραμμές για την στήριξη στην Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.»

Tη σημασία να τεθούν ξεκάθαρες αρχές σε σχέση με τη μετεκλογική συνεργασία υπογράμμισε η πρόεδρος της Κομισιόν και υποψήφια του ΕΛΚ για την προεδρία της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Παράλληλα τόνισε ότι κάποιος πρέπει να είναι υπέρ της Ουκρανίας και κατά του Πούτιν, υπέρ της Ευρώπης και υπέρ του κράτους δικαίου.

Ανεργία και φτώχεια

Το πρώτο από τα έξι θέματα ήταν η οικονομία και η εργασία και συγκεκριμένα οι υποψήφιοι ρωτήθηκαν τι θα κάνουν για την ανεργία και τη φτώχεια ενώ η απάντηση δεν έπρεπε να ξεπερνάει τα 30 δευτερόλεπτα.

Ο Νικολά Σμιτ, πολιτικός από το Λουξεμβούργο που υπηρετεί ως Ευρωπαίος Επίτροπος και είναι ο επικεφαλής υποψήφιος του Κόμματος των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών τόνισε ότι προέχει η ειδίκευση για να τονωθεί η αγορά εργασίας.

Η Γερμανίδα ευρωβουλευτής που εκπροσωπεί τους Ευρωπαίους Πράσινους Τερί Ράιντκε, επικεντρώθηκε στην πράσινη οικονομία για να δημιουργηθούν« πράσινες δουλειές» και προειδοποίησε ότι το μεγαλύτερο λάθος είναι να επιστρέψουμε στη λιτότητα».

Για πρώτη φορά οι ερωτήσεις δεν τίθενται μόνον από τους παρουσιαστές αλλά επίσης από το κοινό που παραβρίσκεται στην αίθουσα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Έτσι, η πρώτη ερώτηση ήταν από το Παρίσι και σχετική με τις συνέπειες της διεύρυνσης της ΕΕ

Ο Σάντρο Γκότζι, Ιταλός πολιτικός που εκπροσωπεί το Renew Europe Now απάντησε με αναφορά στην Ουκρανία και τόνισε ότι είναι αδύνατη η διεύρυνση χωρίς μεταρρυθμίσεις γιατί «δεν μπορεί οι πολίτες να πληρώνουν το τίμημα».

Ο Βάλτερ Μπάιερ, ο Αυστριακός πολιτικός που εκπροσωπεί το Κόμμα της Ευρωπαϊκής Αριστεράς απάντησε «ναι στη διεύρυνση αλλά με σεβασμό στους εργαζόμενους και στη Δημοκρατία». Μεγαλύτερη παρεμβατικότητα από την ΕΕ στα θέματα αντιμετώπισης της φτώχειας σημαίνει πλαφόν στα ενοίκια και απαγόρευση εξώσεων» ανέφερε χαρακτηριστικά στην πρώτη του τοποθέτηση.

Ακολούθησε το «μονόλεπτο του Νίκολας Σμιτ», κατά το οποίο ο υποψήφιος των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών και Δημοκρατών απευθύνθηκε στο κοινό και επεσήμανε ότι προτεραιότητές του για την οικονομία και την εργασία είναι:

  • ποιοτικές συνθήκες εργασίας
  • ισότητα για τις γυναίκες
  • η επιθυμία των νέων για πράσινη μετάβαση να εφαρμοστεί
  • αποτελεσματικότητα στις κοινωνικές υπηρεσίες

«Οι Σοσιαλδημοκράτες θέλουμε αποτελέσματα μέσω μιας ισχυρής Ευρώπης που θα είναι κοντά στους πολίτες και θα ανταποκρίνεται στις ανησυχίες του κόσμου», τόνισε.

Φον ντερ Λάιεν: Να γίνει ασπίδα ευρωάμυνας

Στο θέμα της ευρωπαϊκής άμυνας και στο ερώτημα αν θα πρέπει να συνεχίσει η ενίσχυση στην Ουκρανία ή να δοθεί έμφαση στην ασφάλεια των κρατών μελών που τέθηκε από νεαρή συμμετέχουσα, ο Νίκολα Σμιτ ανέφερε ότι πρέπει να γίνουν και τα δύο.

Ακολούθως η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν είπε:

«Τα χρειαζόμαστε και τα δύο. Η ασπίδα αεράμυνας, όπως πρότεινε ο κ. Μητσοτάκης, είναι έργο που όλοι συμφωνούμε στην Ευρώπη αλλά πρέπει να σταθούμε στην Ουκρανία που πολεμάει για τις δικές μας αξίες. Να την στηρίξουμε και μετά να ενισχύσουμε και τη δική μας άμυνα».

Ο Σάντρο Γκότζι, Ιταλός πολιτικός που εκπροσωπεί το Renew Europe Now, τόνισε ότι «ο Πούτιν δε θα σταματήσει στην Ουκρανία. Γινόμαστε ουρά από τις ΗΠΑ και την Κίνα» και τόνισε ότι «για κάθε ευρώ άμυνας άλλο ένα για την εκπαίδευση».

Η Γερμανίδα ευρωβουλευτής που εκπροσωπεί τους Ευρωπαίους Πράσινους, Τερί Ράιντκε κάλεσε να είναι όλοι μαζί ενάντια στην απειλή του Πούτιν και πρότεινε Ταμείο για αμυντικές δαπάνες.

Η Ευρώπη ξοδεύει περισσότερα από την Ουκρανία για την άμυνα, είπε ο Αυστριακός πολιτικός που εκπροσωπεί το Κόμμα της Ευρωπαϊκής Αριστεράς Βάλτερ Μπάιερ.

«Εντυπωσιάζομαι που μιλάμε για ασφάλεια και ειρήνη ενώ κανείς δεν αναφέρθηκε στη Μ. Ανατολή. Πότε θα πιέσει η ΕΕ το Ισραήλ να σταματήσει τη γενοκτονία, πρόσθεσε ο Βάλτερ Μπάιερ και η απάντηση της προέδρου της Κομισιόν και υποψήφιας του Λαϊκού Κόμματος ήταν ότι το Ισραήλ έχει δικαίωμα αυτοάμυνας αλλά με βάση το Διεθνές Δίκαιο Πάγιο ενώ η ΕΕ παραμένει πάγια υπέρ της λύσης των δύο κρατών.

Ο Ιταλός Σάντρο Γκόζι από το Renew Europe Now  αμφισβήτησε επίσης την Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν η οποία απάντησε: Δεν είναι ώρα να ζητάτε έργα χωρίς χρηματοδότηση. Ας δουλέψουμε μαζί».

«Δεν καταλαβαίνω το άνοιγμα της Ούρσουλα Ντερ Λάιεν σε Τζόρτζια Μελόνι ή στο ακροδεξιό VOX της Ισπανίας», πρόσθεσε ο Σάντρο Γκόζι.

Περνώντας στο θέμα της μετανάστευσης η EBU έδωσε τον λόγο στην Ελλάδα με τη δημοσιογράφο Κλειώ Νικολάου και τη νεαρή Αθηνά να ρωτούν για το Σύμφωνο Μετανάστευσης της ΕΕ.

Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν υπερθεμάτισε και τόνισε ότι 3,7 εκατομμύρια μετανάστες εισήλθαν νόμιμα στην αγορά εργασίας από το 1 εκατομμύριο αιτήσεις ασύλου. Εμείς αποφασίζουμε ποιος θα έρχεται, όχι οι διακινητές, Πρέπει να είμαστε ξεκάθαροι, όσοι δικαιούνται να παραμένουν θα παραμένουν, οι άλλοι θα επιστρέφουν.

Αντίθετα ο Νίκολας Σμιτ τόνισε ότι υποστηρίζει το Σύμφωνο Μετανάστευσης αλλά χρειάζεται βελτίωση καθώς δικτάτορες όπως στην Τυνησία προωθούν μετανάστες στην έρημο. Η γιαγιά μου πέθανε στο Άουσβιτς γιατί οι λεγόμενες δυτικές δημοκρατίες δεν άνοιγαν τις πόρτες τους σε πρόσφυγες», πρόσθεσε.

Ιταλοί και Γάλλοι Σοσιαλιστές ψήφισαν κατά του Συμφώνου Μετανάστευσης επεσήμανε ο Σάντρο Γκότζι, που εκπροσωπεί το Renew Europe Now και πρόσθεσε: Όταν κινδυνεύουν τούς σώζουμε. Αυτό πρέπει να κάνουμε ως Ευρωπαίοι και ξέρω καλύτερα από όλους ότι ο διχασμός των Ευρωπαίων έκανε τη Μεσόγειο νεκροταφείο, τόνισε ο Ιταλός υποψήφιος.

Κλίμα και περιβάλλον

Στην ερώτηση αν μπορούν να εφαρμοστούν οι στόχοι της κλιματικής πολιτικής χωρίς επιβάρυνση της οικονομικής ανάπτυξης, πρώτη απάντησε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν που υπερθεμάτισε. Ο Νίκολα Σμιτ ζήτησε κοινωνικό διάλογο με τους εταίρους ώστε να δείξουμε ότι όλοι μπορούν να επωφεληθούν.

Σε ερώτηση από 21χρονη από τη Μαδρίτη για τα επόμενα βήματα στην πράσινη μετάβαση, η υποψήφια των πρασίνων Τερί Ράιντκε τόνισε ότι χρειάζεται πράσινη βιομηχανική συμφωνία και επειγόντως μεταρρύθμιση της ΚΑΠ. «Χρειάζεται αειφορία και βιωσιμότητα και για περιβάλλον και γεωργία και εισόδημα. Και αναδιανομή των επιδοτήσεων», είπε η Γερμανίδα ευρωβουλευτής.

Οι δημοσιογράφοι των δημοσίων μέσων ενημέρωσης Annelies Beck, από το VRT του Βελγίου , και ο Martin Řezníček, από την τσεχική τηλεόραση θα συντονίσουν τη συζήτηση.

Το ακροδεξιό κόμμα Ταυτότητα και Δημοκρατία (ID), καθώς και οι Ευρωπαίοι Συντηρητικοί και Μεταρρυθμιστές, δεν θα εκπροσωπηθούν στο debate. Επίσης, η Ευρωπαϊκή Ελεύθερη Συμμαχία αν και έχει επικεφαλής υποψήφιο, έχει απορριφθεί επειδή ανήκει στην ομάδα των Πρασίνων στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, με τους εκπροσώπους τους να δηλώνουν ότι υπάρχει πολιτικό κίνητρο πίσω από αυτό

H πρώτη τηλεμαχία στα τέλη Απριλίου, πραγματοποιήθηκε στο Μάαστριχτ. Η δεύτερη, που συνδιοργανώθηκε από το Bruegel και τους Financial Times επικεντρώθηκε σε οικονομικά θέματα και πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες νωρίτερα αυτή την εβδομάδα.

Μετανάστευση

Το ερώτημα της Αθηνάς Φατσέα από την Ελλάδα, μεταφράστριας, και μέλους ευρωπαϊκού δικτύου απάντησαν δύο εκ των υποψηφίων για την προεδρία της Κομισιόν.

«Ποια είναι τα συγκεκριμένα βήματα που προτείνετε να γίνουν σε ευρωπαϊκό επίπεδο για να ενισχυθεί η ένταξη των μεταναστών, να αυξηθεί η κοινωνική συνοχή και να ελαχιστοποιηθούν οι κοινωνικές εντάσεις σε χώρες που είναι πύλες για τη μετανάστευση εισόδου, όπως είναι η Ελλάδα;»

Ο Walter Baier (Αυστρία), από την Ευρωπαϊκή Αριστερά, απάντησε:

«Η κοινωνική ασφάλεια, η εκπαίδευση, η ένταξη των ανθρώπων στην αγορά εργασίας. Επιτρέψτε μου να απαντήσω με ένα προσωπικό τρόπο: Δεν έχω γνωρίσει τη γιαγιά μου γιατί πέθανε στο Άουσβιτς. Οι λεγόμενες δυτικές δημοκρατίες δεν άνοιγμα τις πόρτες τους για τους πρόσφυγες. Και τώρα τι γίνεται; Αρνούμαστε το δικαίωμα στην ατομική εξέταση των αιτήσεων ασύλου. Αυτό είναι ντροπή και αίσχος. Είναι ένα όνειδος. Θα πρέπει να είμαστε αλληλέγγυοι και να μπορούμε να υποδεχόμαστε με αξιοπρέπεια τους ανθρώπους αυτούς και με σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματά τους».

Η Ursula von der Leyen (Γερμανία), από το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (ΕΛΚ), απάντησε:

«Ποιος κρύβεται από πίσω; Το οργανωμένο οργανωμένο έγκλημα, οι διακινητές και οι δουλέμποροι. Εμείς έχουμε διεθνείς υποχρεώσεις. Αλλά από την άλλη στην Ευρώπη εμείς αποφασίζουμε ποιος θα έρχεται στην Ευρωπαϊκή Ένωση και υπό ποιους όρους και προϋποθέσεις. Όχι οι διακινητές. Αυτό είναι υψίστης σημασίας και θα πρέπει να είμαστε απολύτως ξεκάθαροι. Αυτοί που δικαιούνται να παραμένουν, θα παραμένουν. Εκείνοι που δεν δικαιούνται θα επιστρέφουν. Θα πρέπει όμως να υπάρχει νόμιμος και ασφαλής τρόπος να έρχεται στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Πέρσι στην Ευρωπαϊκή Ένωση είχαμε ένα εκατομμύριο αιτήσεις ασύλου, αλλά 3,7 εκατομμύρια ήρθαν νόμιμα για να εργαστούν στην Ευρώπη».

Πηγή: TVXS.gr