ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ: ΕΞΑΠΑΤΗΣΗ ΤΩΝ ΜΙΚΡΟΜΕΣΑΙΩΝ ΑΠΟ ΤΟΝ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ

Προβληματισμό εκφράζουν οι μικρομεσαίοι επιχειρηματίες για φορολογικό νομοσχέδιο. Υπέρ της πάταξης της φοροδιαφυγής τάχθηκε και ο πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών, Γιάννης Χατζηθεοδοσίου, μιλώντας με δημοσιογράφους και σχολιάζοντας το νέο φορολογικό νομοσχέδιο της κυβέρνησης.

«Η φοροδιαφυγή και η παραοικονομία είναι οι δύο πιο σκληρές μορφές αθέμιτου ανταγωνισμού» όπως υπογράμμισε ο κ. Χατζηθεοδοσίου και πρόσθεσε: «θέλουμε να διευρυνθεί η φορολογική βάση γιατί είναι άδικο αυτοί που δεν μπορούν να φοροδιαφύγουν -μισθωτοί, συνταξιούχοι, επιχειρήσεις- να πληρώνουν τα σπασμένα για όλους τους υπόλοιπους».

Ο ίδιος δήλωσε, καταρχήν, υπέρ των παρεμβάσεων για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής, διατυπώνοντας ωστόσο ενστάσεις ως προς τα εξής παρακάτω σημεία: «Δεν είναι λογικό το 71% των ελεύθερων επαγγελματιών να δηλώνει εισόδημα κάτω από 10.000 ευρώ» σημειώνοντας πως «μαζί με τα ξερά καίγονται και τα χλωρά, γιατί υπάρχουν επαγγελματίες που βγάζουν κάτω από 10.000 ευρώ».

Όπως εξήγησε, περίπου το 50% των επιχειρήσεων στη χώρα είναι ελεύθεροι επαγγελματίες-αυτοαπασχολούμενοι, απότοκο κυρίως της περιόδου των μνημονίων στη διάρκεια της οποίας η αυτοαπασχόληση αποτέλεσε μία λύση ανάγκης και επιβίωσης για πολλούς συμπολίτες μας που έμειναν άνεργοι.

Δήλωσε σύμφωνος με τη χρήση “πλαστικού” χρήματος, τονίζοντας ωστόσο την ανάγκη μείωσης των πολύ υψηλών χρεώσεων των τραπεζών για συναλλαγές με POS αλλά και των υψηλών προμηθειών για ηλεκτρονικές συναλλαγές, σε αντίθεση με ό,τι ισχύει στην υπόλοιπη Ευρώπη. Επιπλέον, ο κ. Χατζηθεοδοσίου συμφώνησε με τη δυνατότητα καταγγελιών για φοροδιαφυγή αλλά υπογράμμισε την αντίθεσή του στην επιβράβευση όσων προβαίνουν σε καταγγελίες, κάνοντας λόγο για κίνδυνο να δημιουργηθούν “κυνηγοί κεφαλών”.

ΒΕΑ: ΝΑΙ ΣΤΗΝ ΠΑΤΑΞΗ ΤΗΣ ΦΟΡΟΔΙΑΦΥΓΗΣ. ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΣΤΟΧΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΜΙΚΡΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΥΤΟΑΠΑΣΧΟΛΟΥΜΕΝΩΝ

Σε ανακοίνωσή του το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο της Αθήνας, υπογραμμίζει ότι τάσσεται υπέρ της πάταξης της φοροδιαφυγής «πρωτίστως, γιατί τα μεγαλύτερα θύματά της, είναι οι υγιείς μικρές επιχειρήσεις και οι αυτοαπασχολούμενοι».

Το επιμελητήριο προσθέτει ότι δεν είναι όλες οι μικρές επιχειρήσεις φοροκλέφτες – όπως δεν είναι και όλες οι μεγάλες – και κάθε τέτοιος γενικός χαρακτηρισμός, του τύπου «καλός εργαζόμενος-κακός επαγγελματίας και επιχειρηματίας», ενέχει τον κίνδυνο κοινωνικής αδικίας, στοχοποίησης και αντιπαλότητας.

To BEA υπενθυμίζει ότι έχει τοποθετηθεί, επί σειρά ετών, ότι όσο δεν ελέγχονται οι παράνομοι «επαγγελματίες», τόσο προκαλείται αθέμιτος ανταγωνισμός. Ζητά, τη νομότυπη και σε οργανωμένο πλαίσιο άσκηση της επιχειρηματικότητας, με αδειοδοτημένους και πιστοποιημένους επαγγελματίες. Προς την κατεύθυνση μάλιστα αυτή,  όπως επισημαίνει, έχει προβεί σε δράσεις και παρεμβάσεις προς την Πολιτεία.

Από την άλλη πλευρά, σημειώνει, πρέπει και η Κυβέρνηση – στην προσπάθειά της όπως δηλώνει, να «προχωρήσει με πνεύμα δικαιοσύνης και κοινής λογικής στην εφαρμογή ενός νέου, δίκαιου συστήματος φορολόγησης των ελεύθερων επαγγελματιών στο πνεύμα αντίστοιχων ρυθμίσεων που ισχύουν σε προηγμένες χώρες της ΕΕ», να ελέγξει με σοβαρά μέτρα και δικλείδες ασφαλείας, την φοροδιαφυγή εκατομμυρίων, από μεγάλες επιχειρήσεις, ενδοομιλικές συναλλαγές και γενικά την ασυδοσία των ανεξέλεγκτων αγορών.

Επιπλέον υπογραμμίζει πως, ανατρέχοντας στην ίδια την ΕΕ, υπάρχει αναφορά στην Έκθεση σχετικά με το οικονομικό έγκλημα, τη φοροδιαφυγή και τη φοροαποφυγή   (Ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου της 26ης Μαρτίου 2019 / (2018/2121(INI)) – P8_TA-PROV(2019)0240),  που τονίζεται ότι: «οι πρόσφατες εξελίξεις στη φορολογία και την είσπραξη φόρων, οι οποίες έχουν μετατοπίσει τη φορολογική επίπτωση από τον πλούτο στο εισόδημα, από το εισόδημα κεφαλαίου στο εισόδημα από εργασία και κατανάλωση, από τις πολυεθνικές επιχειρήσεις στις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις (ΜΜΕ) και από τον χρηματοπιστωτικό τομέα στην πραγματική οικονομία, είχαν δυσανάλογο αντίκτυπο στις γυναίκες και τα άτομα χαμηλού εισοδήματος, τα οποία συνήθως βασίζονται περισσότερο στο εισόδημα από την εργασία και δαπανούν μεγαλύτερο ποσοστό του εισοδήματός τους στην κατανάλωση», καθώς και ότι «υπάρχουν υψηλότερα ποσοστά φοροδιαφυγής μεταξύ των πλουσιότερων, καλεί δε την Επιτροπή, να «εξετάσει τον αντίκτυπο στην κοινωνική ανάπτυξη».

Ο πρόεδρος του ΒΕΑ Παύλος Ραβάνης, δήλωσε: «Χρειάζεται να προστατευτεί η κοινωνική ισορροπία, να υπάρχουν πραγματικά ίσες ευκαιρίες στην άσκηση της επιχειρηματικότητας. Ζητάμε να υπάρχει σεβασμός στον ελεύθερο επαγγελματία και την οικογενειακή επιχείρηση, που αποτελεί την πλειοψηφία στη Χώρα. Να απαιτήσουμε όλοι, να επιβαρύνονται με αυτό που τους αναλογεί οι πραγματικά «έχοντες» και όσοι αισχροκερδούν. Να προστατευτεί τελικά και ο μικρομεσαίος επαγγελματίας και επιχειρηματίας, που πλήττεται επί σειρά ετών κρίσης, σε βαθμό επιβίωσης, από την ανεξέλεγκτη ακρίβεια και από αθέμιτες τακτικές μεγάλων επιχειρηματικών συμφερόντων».

Η ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ

«Η κυβέρνηση Μητσοτάκη αντί να χτυπήσει τη φοροδιαφυγή, καθιστά το σύνολο των αυτοαπασχολουμένων και των ατομικών επιχειρήσεων «ένοχο» μιας δήθεν συλλογικής ευθύνης, που μας γυρνά στη ρητορική και στις πολιτικές των πρώτων μνημονίων» τονίζει σε δήλωσή του ο Νίκος Παππάς.

Και συνεχίζει: «Η προσχηματική κυβερνητική προσπάθεια της «δίκαιης φορολόγησης» επιβάλλει, πλέον, ελάχιστο φόρο 1.100 ευρώ σε υψηλό τεκμαρτό εισόδημα σε όλους ανεξαιρέτως.

Στην επιβάρυνση αυτή προστίθενται και τα 650 ευρώ του τέλους επιτηδεύματος, το οποίο ο κ. Μητσοτάκης υποσχόταν (από το 2018) να καταργήσει, αλλά το διατηρεί ως σήμερα.

Η κυβερνητική πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία ήταν και είναι σαφής. Αφορολόγητο στις 10.000 ευρώ για όλους ανεξαιρέτως, με όφελος έκπτωσης φόρου 900 ευρώ και επιπλέον ελάφρυνση 650 ευρώ από την κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος».

«Δυστυχώς, ο ανήφορος των μικρών και μεσαίων επιτηδευματιών δεν τελειώνει εδώ. Μετά την αύξηση των εισφορών κατά 9,6% το 2023, φαίνεται πως έρχεται νέα αύξηση της τάξης του 4% στις αρχές του 2024.

Οι αυτοαπασχολούμενοι και οι μικρές επιχειρήσεις χρειάζονται στήριξη και δίκαιο φορολογικό σύστημα, όχι στοχοποίηση και επιπλέον άδικα βάρη» καταλήγει.

Η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, που μέχρι πριν από λίγους μήνες ευαγγελιζόταν καμία αύξηση φόρου αλλά αντιθέτως υποσχόταν την κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος και μείωση τεκμηρίων χωρίς αστερίσκους, σήμερα δια στόματος του κ. Μητσοτάκη, εξήγγειλε ένα νέο οριζόντιο κεφαλικό φόρο για όλους τους ελεύθερους επαγγελματίες ενώ παραμένει και το τέλος επιτηδεύματος έστω και μειωμένο κατά 50%.

ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛΛ.: ΚΕΦΑΛΙΚΟΣ ΦΟΡΟΣ ΑΝΤΙ ΜΕΤΡΩΝ

Δριμεία επίθεση εξαπέλυσε και το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛΛ. τονίζοντας ότι «η άδικη φορολογική πολιτική συνεχίζεται με σκοπό την εξεύρεση πρόσθετων εσόδων -πέραν των υπερεσόδων από την έμμεση φορολογία- για τη χρηματοδότηση πλήθους φοροαπαλλαγών που αφορούν, όμως, λίγους και ισχυρούς».

Στην ίδια ανακοίνωση αναφέρει τα εξής: «Με την πρωθυπουργική εξαγγελία η Κυβέρνηση μετά από τέσσερα χρόνια διακυβέρνησης ομολογεί απερίφραστα ότι έχει αποτύχει πλήρως στην αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών αλλά και στην αυξημένη χρήση ηλεκτρονικών συναλλαγών από τους καταναλωτές για να στοχεύσει τη μεγάλη φοροδιαφυγή.

Αναρωτιόμαστε αν αυτή ήταν τελικά η πρόταση της μελέτης που είχε αναθέσει στο Ι.Ο.Β.Ε. για τη φοροδιαφυγή, την οποία ζητήσαμε από το Υπουργείο Οικονομικών να κοινοποιήσει.

Πάντως ο Διοικητής της Τράπεζα της Ελλάδος στη σημερινή ομιλία του στο 19ο Tax Forum εισηγήθηκε περαιτέρω διεύρυνση των ηλεκτρονικών συναλλαγών με την επέκταση της χρήσης των POS, παροχή κινήτρων για ηλεκτρονικές συναλλαγές και τη συνέχιση της αναβάθμισης των ηλεκτρονικών εργαλείων της ΑΑΔΕ.

Αυτές είναι οι παρεμβάσεις που συστηματικά ζητούν και οι κοινωνικοί εταίροι για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής, που δημιουργεί μεταξύ άλλων και συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού.

Η Κυβέρνηση όμως αποφασίζει να χαράσσει εν κρυπτώ την οικονομική πολιτική και για αυτό είναι αποκλειστικά υπόλογη για τις κραυγαλέες αστοχίες της όπως η σημερινή εξαγγελία του οριζόντιου κεφαλικού φόρου.

Ανησυχητικό καμπανάκι για την ανεπάρκεια της οικονομικής πολιτικής της Κυβέρνησης και απόδειξη της ασυδοσίας που επικρατεί στην αγορά αποτέλεσε και η σημερινή ανακοίνωση του εναρμονισμένου δείκτη τιμών Οκτωβρίου από τη Eurostat σύμφωνα με τον οποίο ο πληθωρισμός στην Ελλάδα αυξήθηκε αισθητά στο 3,9% έναντι 2,4% τον Σεπτέμβριο, ενώ στην ευρωζώνη ο δείκτη τιμών έπεσε κάτω του 3%, κατατάσσοντας τη χώρα ξανά μετά από μήνες ανάμεσα στις χώρες της Ευρωζώνης με τον μεγαλύτερο γενικό πληθωρισμό – πέραν του πληθωρισμού των τροφίμων που καλπάζει.

Αν αυτή η εξέλιξη δεν αποδειχτεί πρόσκαιρη, είναι μια πολύ κακή αφετηρία για ένα δύσκολο χειμώνα λόγω της ενεργειακής ανασφάλειας και γεωπολιτικής αβεβαιότητας.

Η εθνική οικονομία χρειάζεται σοβαρό και δημοκρατικό σχεδιασμό και όχι τακτικές «βλέποντας και κάνοντας».

ΚΚΕ: Ο ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΣ ΠΑΛΙ ΣΤΑ ΧΑΜΗΛΑ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΑ

«Ο πρωθυπουργός και η κυβέρνηση της ΝΔ, με το νέο νομοσχέδιο και μάλιστα στο όνομα της δήθεν “φορολογικής δικαιοσύνης”, χαρατσώνουν απροκάλυπτα τους αυτοαπασχολούμενους ελεύθερους επαγγελματίες, ενώ συνεχίζουν να αφήνουν στο απυρόβλητο τα αμύθητα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων» αναφέρει σε σχετική του ανακοίνωση το ΚΚΕ.

Και συνεχίζει:

«Νέα αδιέξοδα, χρέη και λουκέτα περιμένουν χιλιάδες μικροεπαγγελματίες, με την καθιέρωση οριζόντιου τεκμαρτού εισοδήματος ύψους 10920 ευρώ και τους φόρους να εκτοξεύονται στα 1590 ευρώ ετησίως (1102 ευρώ φόρος εισοδήματος, 488 ευρώ τέλος επιτηδεύματος), ακόμα και σε χρονιές που καταγράφουν ζημιές.

Ο λογαριασμός φορτώνεται και πάλι στα πιο χαμηλά εισοδήματα, που εδώ και μία δεκαετία, με ευθύνη όλων των κυβερνήσεων -και πάλι στο όνομα της φοροδιαφυγής- φορολογούνται από το 1ο ευρώ και πληρώνουν “κεφαλικό φόρο” 650 ευρώ (τέλος επιτηδεύματος), σε εκείνους που δεν είναι εργοδότες (510.000 σε σύνολο 784.000 αυτοαπασχολούμενων), που ήδη στοιβάζονται στις λίστες οφειλετών της εφορίας και των τραπεζών, στις λίστες των πλειστηριασμών. Ακόμα και η μείωση του τέλους επιτηδεύματος που ανακοινώθηκε κατά 50%, αφορά εισοδήματα μεγαλύτερα των 10920 ευρώ και όχι αυτούς που κατά τεκμήριο την έχουν μεγαλύτερη ανάγκη. 

Η δήθεν “φορολογική δικαιοσύνη” της κυβέρνησης αποτελεί το πιο σύντομο ανέκδοτο. Απόδειξη αποτελεί και το σχέδιο του νέου κρατικού προϋπολογισμού, που φορτώνει στην πλάτη επαγγελματιών και μισθωτών νέα ματωμένα πλεονάσματα και αυξημένα φορολογικά έσοδα, ενώ οι επιχειρηματικοί κολοσσοί πληρώνουν μόλις το 5% των φόρων και απολαμβάνουν κάθε είδους φοροαπαλλαγές. Όπως την εθελοντική φορολόγηση και τις 58 ειδικές φοροαπαλλαγές των εφοπλιστών, τον “αναβαλλόμενο” φόρο των τραπεζών, τις 12ετείς και άλλες φοροαπαλλαγές των στρατηγικών επενδυτών, τα νέα προκλητικά “δωράκια” στους καναλάρχες, αλλά και τις off shore, τις τριγωνικές συναλλαγές κ.ά, που κανείς από τους “Ράμπο” της εφορίας δεν είδε, ούτε άκουσε. Οι ίδιοι οι μεγαλοεπιχειρηματίες είναι αυτοί που δεν πληρώνουν ούτε τα “ελάχιστα”, αφού την ώρα που τα σπίτια του λαού πλειστηριάζονται για μερικές εκατοντάδες ευρώ, 10.000 περίπου επιχειρήσεις (το 0,2% των ΑΦΜ) χρωστούν 85 δισ. ευρώ τα οποία θεωρούνται “μη εισπράξιμα”.

Η νέα φοροεπιδρομή δεν θα περάσει. Οι αυτοαπασχολούμενοι ελεύθεροι επαγγελματίες να καταδικάσουν την πολιτική της κυβέρνησης της ΝΔ που υποσχόταν προεκλογικά “ανάπτυξη για όλους” και τώρα τους κυνηγά και με τον οργανωμένο συλλογικό αγώνα τους να ματαιώσουν τα αντιλαϊκά σχέδιά της».

ΜΕΡΑ25: ΟΡΙΣΤΙΚΟΣ ΑΦΑΝΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΜΕΣΑΙΑΣ ΤΑΞΗΣ

Συγκεντροποίηση των αγορών σε λίγους με το νέο φορολογικό νομοσχέδιο

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη που δήθεν ομνύει στη μεσαία τάξη, είναι η ίδια που της βάζει την ταφόπλακα.

Με το νέο φορολογικό νομοσχέδιο της κυβέρνησης Μητσοτάκη, οι ελεύθεροι επαγγελματίες θα φορολογούνται με ελάχιστο ετήσιο τεκμαρτό εισόδημα 10.920 ευρώ, που αντιστοιχεί σε έναν ελάχιστο φόρο της τάξης των 1.102,4 ευρώ. Μέσω της φορολόγησης τεκμαρτών εισοδημάτων, δηλαδή εισοδημάτων που τεκμαίρεται ότι υπάρχουν, η κυβέρνηση λέει ότι θα πατάξει τη φοροδιαφυγή.

Τι θα συμβεί όμως στην πραγματικότητα; Τα 1.100 ευρώ ελάχιστου φόρου είναι ένα σχετικά ασήμαντο ποσό για τους μεγάλους παίκτες κάθε κλάδου, είναι όμως δυσβάσταχτο για τη μεγάλη πλειοψηφία των μικρών και μεσαίων επαγγελματιών, που θα οδηγηθούν σε λουκέτο.

Πρόκειται λοιπόν για μια ξεκάθαρα ταξική πολιτική της κυβέρνησης. Το μόνο αποτέλεσμα που θα φέρει θα είναι η έξοδος από την αγορά δεκάδων χιλιάδων μικρομεσαίων επαγγελματιών, άρα μεγαλύτερη πίτα για τους μεγάλους: συγκεντροποίηση των αγορών, αφανισμός της μεσαίας τάξης. Αυτό προωθεί ο Μητσοτάκης.