ΦΟΙΤΗΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ – (ΜΑΛΛΟΝ) ΠΡΩΤΗ Η ΠΚΣ, ΑΜΦΙΣΒΗΤΕΙ Η ΔΑΠ

Στις κάλπες προσήλθαν την Τετάρτη 22/5, οι φοιτητές/τριες όλης της χώρας, χωρίς ωστόσο μέχρι αργά το βράδυ, να υπάρχει ξεκάθαρη εικόνα για το ποιος είναι ο νικητής, ανάμεσα στην Πανσπουδαστική Κ.Σ. (ΠΚΣ) και τη ΔΑΠ-ΝΔΦΚ.

σύμφωνα με το σάιτ όπου γίνεται η συγκέντρωση των αποτελεσμάτων (www.pksekloges.gr/foititikes-24/) φαίνεται καθαρά η επικράτηση της Πανσπουδαστικής.

Στο σάιτ αναφέρεται ότι πρόκειται για τα επίσημα αποτελέσματα των εκλογών στους Φοιτητικούς Συλλόγους της χώρας έτσι όπως υπογράφονται από τις εφορευτικές επιτροπές.

Συγκεντρωτικά αποτελέσματα με ποσοστό ενσωμάτωσης 55%:

Η «Πανσπουδαστική ΚΣ», έλαβε 5.911 ψήφους και ποσοστό 40,18%. Η ΔΑΠ-ΝΔΦΚ 3.048 ψήφους και 20,72%. Η ΠΑΣΠ 605 ψήφους και 4,11%. Τα ΕΑΑΚ 1.109 ψήφους και 7,54%. Η Attack, έλαβε 501 ψήφους και 3,41%. Το Δίκτυο 144 ψήφους και 0,98%.

Υπενθυμίζεται ότι πέρσι η Πανσπουδαστική είχε πάρει την πρωτιά –για δεύτερη συνεχόμενη φορά–, την οποία αναγνώρισαν όλοι ως νικήτρια, εκτός της ΔΑΠ (που έδωσε πέρσι δικά της, εντελώς διαφορετικά αποτελέσματα και έκανε αναφορά σε… νοθεία). 

Και φέτος αμφότερες ΠΚΣ και ΔΑΠ έδωσαν τα δικά τους αποτελέσματα, που αποκλίνουν σημαντικά μεταξύ τους. Τα αποτελέσματα σύμφωνα με τη ΠΚΣ είναι:

Η Αριστερά και η διάσπαση

Όσο για τα υπόλοιπα κόμματα της Αριστεράς (η οποία είναι πολυδιασπασμένη), ορισμένα κατάφεραν να ανεβάσουν τα ποσοστά τους, στον απόηχο των φοιτητικών κινητοποιήσεων που προηγήθηκαν κατά της ίδρυσης ιδιωτικών πανεπιστημίων.

Υπενθυμίζεται ότι πέρσι έγινε για πρώτη φορά η διάσπαση της ιστορικής παράταξης της αντικαπιταλιστικής Αριστεράς, ΕΑΑΚ. Από τη μία υπήρχαν οι δυνάμεις της ΕΑΑΚ-ΑΡΕΝ και από την άλλη οι δυνάμεις της ΕΑΑΚ-Αριστερά Αγωνιστικά Σχήματα. Φέτος κατέβηκε για πρώτη φορά μια νέα κίνηση, η Attack, που στηρίζεται από τη νεολαία Κομμουνιστική Απελευθέρωση και το ΝΑΡ και την οποία υποστηρίζουν περισσότερα από 90 σχήματα σε πάνω από δέκα πόλεις.  Στα σχήματα της ΕΑΑΚ που κατέβηκαν στις φετινές εκλογές συγκαταλέγονται δυνάμεις της ΑΡΑΣ (Αριστερής Αντικαπιταλιστικής Συσπείρωσης), η οποία στηρίζεται από τη ΛΑ.Ε. και δυνάμεις του ΜέΡΑ25

Η ΔΑΠ

Η παράταξη που πρόσκειται στη Νεα Δημοκρατία, η ΔΑΠ από νωρίς το βράδυ μετέδιδε σε φιλικά της σάιτ ότι είναι πρώτη δύναμη. Μάλιστα κάποια έγραψαν ότι είναι «ξανά» πρώτη δύναμη, ενώ και πέρυσι είχε χάσει πανηγυρικά από την Πανσπουδαστική που πρόσκειται στο ΚΚΕ. Σύμφωνα με τη ΔΑΠ τα αποτελέσματα είναι:

Η ΚΝΕ

Σε δήλωσή του για για τα αποτελέσματα των φοιτητικών εκλογών, ο γραμματέας της ΚΝΕ, Θοδωρής Κωτσαντής, αναφέρει:

«Οι φοιτητικές εκλογές, με την 3η συνεχόμενη νίκη της Πανσπουδαστικής, στέλνουν μήνυμα αισιοδοξίας και αμφισβήτησης της κυρίαρχης πολιτικής, που και στον χώρο των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων και συνολικά στη ζωή των φοιτητών αφήνει το αντιλαϊκό κι αντιδραστικό της αποτύπωμα.

Παρ’ όλη την οργανωμένη προσπάθεια της κυβέρνησης και της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ να υπονομεύσουν τη συμμετοχή και να αλλοιώσουν το αποτέλεσμα των φοιτητικών εκλογών, οι φοιτητές και οι φοιτήτριες τούς γύρισαν την πλάτη και καταδίκασαν την κυβερνητική πολιτική».