ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ ΜΑΜΟΥΘ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ ΤΗΣ… ΕΙΡΗΝΗΣ

Το ποσό ρεκόρ των 270 δισεκατομμυρίων ευρώ έφτασαν το 2023 οι συνολικές στρατιωτικές δαπάνες όλων των κρατών-μελών στην EE, σύμφωνα με τα όσα δήλωσε o πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, κατά την ομιλία του στην ετήσια διάσκεψη του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Άμυνας (EDA).

Πανηγυρίζοντας…για το πακτωλό των χρημάτων που ξοδεύουν οι κυβερνήσεις της ΕΕ, την ώρα που οι λαοί στενάζουν όλο και περισσότερο από την συμπίεση του εισοδήματός τους, ο Σαρλ Μισέλ είπε ότι «πρέπει να κάνουμε την ευρωπαϊκή μας άμυνα ισχυρότερη», αναφέροντας ότι τα κράτη-μέλη αύξησαν απότομα τις αμυντικές τους δαπάνες, ήδη πριν από την έναρξη του πολέμου της Ρωσίας στην Ουκρανία – ορισμένα περισσότερο από 12% σε ετήσια βάση.

Το 2022 το ένα τέταρτο των συνολικών αμυντικών δαπανών – σχεδόν 60 δισεκατομμύρια ευρώ – διατέθηκε σε αμυντικές επενδύσεις και «αυτό σημαίνει ότι μπορούμε να επενδύσουμε τουλάχιστον 600 δισ. ευρώ τα επόμενα 10 χρόνια και να κάνουμε σπουδαία πράγματα», είπε ο Σαρλ Μισέλ.

Μιλώντας για την Ουκρανία, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου επισήμανε ότι τα κράτη-μέλη της ΕΕ έχουν παράσχει μια άνευ προηγουμένου στρατιωτική βοήθεια στο Κίεβο, ύψους 27 δισεκατομμυρίων ευρώ, μέσω της Ευρωπαϊκής Διευκόλυνσης για την Ειρήνη και της αποστολής στρατιωτικής βοήθειας της ΕΕ. «Αλλά πρέπει να κάνουμε περισσότερα. Περισσότεροι πύραυλοι, περισσότερα πυρομαχικά, περισσότερα συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας. Και πιο γρήγορα».

Επίσης, υποστήριξε ότι η ΕΕ πρέπει να εργαστεί για μια πραγματική ενιαία αμυντική αγορά, με πιο αποτελεσματικό συντονισμό των αμυντικών δαπανών, με δημόσιες προμήθειες και κοινές αγορές και με σημαντική χρηματοδοτική ενίσχυση της αμυντικής βιομηχανίας.

(Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ)