ΕΞΙ ΧΩΡΕΣ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ ΑΠΕΙΛΟΥΝ ΜΕ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΗ ΔΡΑΣΗ ΤΟΥΣ ΧΟΥΘΙ ΤΗΣ ΥΕΜΕΝΗΣ

Ακολουθώντας πιστά τις Ηνωμένες Πολιτείες, έξι χώρες της ευρωπαϊκής ηπείρου, υπογράφουν την ανακοίνωση τελεσίγραφο προς τους αντάρτες Χούθι της Υεμένης, οι οποίοι πραγματοποιούν επιθέσεις σε πλοία στην Ερυθρά Θάλασσα σε ένδειξη αλληλεγγύης και υποστήριξης, των Παλαιστινίων που υφίστανται γενοκτονία από το Ισραήλ. 

Η Γερμανία, η Βρετανία, η Ιταλία, το Βέλγιο, η Ολλανδία και η Δανία συνυπογράφουν το τελεσίγραφο, για την ανάληψη στρατιωτικής δράσης εναντίον των Χούθι, μαζί με τις ΗΠΑ, την Αυστραλία, την Ιαπωνία, τον Καναδά, το Μπαχρέιν και τη νέα Ζηλανδία. 

«Το μήνυμά μας πρέπει να είναι σαφές: ζητάμε τον άμεσο τερματισμό αυτών των παράνομων επιθέσεων και την απελευθέρωση των πλοίων και των πληρωμάτων που κρατούνται παράνομα» ανέφερε αυτός ο συνασπισμός των δώδεκα χωρών, σε μια ανακοίνωση που δόθηκε στη δημοσιότητα από τον Λευκό Οίκο. «Οι Χούθι θα φέρουν την ευθύνη για τις συνέπειες εάν συνεχίσουν να απειλούν ζωές, την παγκόσμια οικονομία και το ελεύθερο εμπόριο σε βασικές πλωτές οδούς της περιοχής», συνεχίζει το κείμενο.

Νωρίτερα οι Χούθι, ανέφεραν ότι, πραγματοποίησαν μια «επιχείρηση» εναντίον του γαλλικού φορτηγού πλοίου CMA CGM στην Ερυθρά Θάλασσα, σε ένδειξη αλληλεγγύης προς τους Παλαιστίνιους της Γάζας. Σύμφωνα εξάλλου με τον αμερικανικό στρατό, το βράδυ της Τρίτης οι αντάρτες εκτόξευσαν δύο πυραύλους σε μια ζώνη όπου έπλεαν πολλά εμπορικά πλοία, στο στενό Μπαμπ ελ Μαντέμπ, χωρίς να προκληθούν ζημιές.

Η κατάσταση που διαμορφώνεται στην Ερυθρά Θάλασσα θα βρεθεί στο επίκεντρο της συζήτησης στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ που πρόκειται να συνεδριάσει αργότερα σήμερα, σύμφωνα με μια γαλλική διπλωματική πηγή.