ΕΒΑΨΑΝ ΠΡΑΣΙΝΑ ΤΑ ΝΕΡΑ ΤΗΣ ΒΕΝΕΤΙΑΣ

«Βάφτηκε πράσινη» η λιμνοθάλασσα της Βενετίας, το Σάββατο (9/12), ενώ ανάλογες δράσεις διαμαρτυρίας οργανώθηκαν στην Ρώμη, στο Μιλάνο και στο Τορίνο. Ακτιβιστές πέταξαν φλουορεσκεΐνη (πρόκειται για μια χρωστική ουσία) και «έβαψαν» πράσινο το Μεγάλο Κανάλι της Βενετίας, ως ένδειξη διαμαρτυρίας για την έλλειψη προόδου στη σύνοδο κορυφής COP28 που έγινε για το κλίμα, στο Ντουμπάι.

Σειρά αδικημάτων έχουν να αντιμετωπίσουν, ως κατηγορίες οι 28 ακτιβιστές, που “έβαψαν” πράσινη τη λιμνοθάλασσα με χρωστική ουσία. Τα μέλη της οργάνωσης Extinction Rebellion κατηγορούνται για διακοπή λειτουργίας των πλωτών μέσων μεταφοράς, διαδήλωση η οποία δεν είχε λάβει την προβλεπόμενη άδεια, για διάχυση επικίνδυνων ουσιών, αλλά και για άσκηση βίας.

Για πέντε από αυτούς, εκδόθηκε και απόφαση η οποία προβλέπει ότι δεν θα μπορούν να επιστρέψουν στην Βενετία, για τα επόμενα τέσσερα χρόνια ενώ περισσότεροι από είκοσι ακτιβιστές, προσήχθησαν χθες στην αστυνομική διεύθυνση της Βενετίας, όπου και παρέμειναν για έξι ώρες. Η οργάνωση υπογραμμίζει ότι «πρόκειται για κατηγορίες που δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα και με την δράση τους».