ΕΤΣΙ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΟΙ ΔΟΥΛΕΙΕΣ ΜΕ ΤΑ ΙΔΙΩΤΙΚΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ – Η ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ

Η Νέα Δημοκρατία, παρακάμπτοντας το άρθρο 16, φέρνει προς το ψήφιση στην Ολομέλεια της Βουλής, αυτή την εβδομάδα, το τελικό κείμενο για τα «μη κρατικά μη κερδοσκοπικά πανεπιστήμια».

Φοιτητές, μαθητές και εργαζόμενοι, σε όλες τις εκπαιδευτικές βαθμίδες, προετοιμάζονται να «βουλιάξουν την Αθήνα» την ερχόμενη Πέμπτη, δείχνοντας την αντίθεσή τους στα σχέδια του Μαξίμου.

Και ενώ αυτά συμβαίνουν στην Αθήνα, στην Κύπρο, όπου τα ιδιωτικά πανεπιστήμια αναφύονται το ένα μετά το άλλο, τα νέα που φτάνουν ενδεχομένως μας δείχνουν προς ποια κατεύθυνση θα στραφεί η τριτοβάθμια εκπαίδευση με το νομοσχέδιο Πιερρακάκη.

Mε ανάρτησή του στο facebook, ο Καθηγητής θεωρητικής γλωσσολογίας στο Πανεπιστήμιο της Κύπρου Φοίβος Παναγιωτίδης, γνωστοποίησε ότι πρόσφατα οι εκπρόσωποι των ιδιωτικών Πανεπιστημίων στην Κύπρο ζήτησαν από το Πανεπιστήμιο Κύπρου (δημόσιο) να αυξήσει τα δίδακτρά του σε ορισμένα μεταπτυχιακά προγράμματα “ώστε το δημόσιο πανεπιστήμιο να μην τα ανταγωνίζεται αθέμιτα”.

Ο κ. Παναγιωτίδης αφήνει να εννοηθεί ότι κάτι τέτοιο είναι πολύ πιθανό να γίνει στην Ελλάδα μετά την καθιέρωση των ιδιωτικών Πανεπιστημίων με το Νόμο Πιερρακάκη.

Αναλυτικά η ανάρτησή του

“Στην Κύπρο, όπου τα ιδιωτικά πανεπιστήμια αναφύονται το ένα μετά το άλλο, έχει συμβεί και το εξής:
Οι εκπρόσωποι των ιδιωτικών πανεπιστημίων ζήτησαν από το Πανεπιστήμιο Κύπρου να αυξήσει τα δίδακτρά του σε συγκεκριμένα μεταπτυχιακά προγράμματα ώστε το δημόσιο πανεπιστήμιο να μην τα ανταγωνίζεται αθέμιτα, να μη «χαλάει την πιάτσα» με άλλα λόγια.

Το σκεπτικό της προσφυγής των ιδιωτικών πανεπιστημίων κινούνταν στη λογική ότι το δημόσιο πανεπιστήμιο υποστηρίζεται οικονομικά από το κράτος ενώ τα ιδιωτικά ιδρύματα περιμένουν να συντηρηθούν από τους φοιτητές τους, άρα πρέπει να χρεώνουν αυξημένα δίδακτρα.

Το σκεπτικό έγινε αποδεκτό από τον σχετικό φορέα (λέγεται ΔΙΠΑΕ) και αυξήσαμε τα δίδακτρα στα συγκεκριμένα προγράμματα, που προσφέρονται και από ιδιωτικά πανεπιστήμια.

Βεβαίως εδώ υπάρχουν δύο παράμετροι που παραγνωρίστηκαν:

α. Το δημόσιο πανεπιστήμιο προσφέρει δημόσια αγαθά, όχι προϊόντα και
β. Το κυπριακό κράτος επιδοτεί ΚΑΘΕ φοιτήτρια και φοιτητή με τη γενναιόδωρη «φοιτητική χορηγία», άρα εμμέσως και τη λειτουργία των ιδιωτικών πανεπιστημίων. Αυτή η ανάρτηση θα γίνει επίκαιρη στην Ελλάδα σε λίγα χρόνια, γι’ αυτό την αναρτώ δημοσία”.