ΕΤΟΙΜΑΖΕΙ ΙΝΤΡΑ-ΚΟΜΜΑ 

Με… οικολογική ατζέντα και με τον αέρα της επιλογής του από τον Αλέξη Τσίπρα (αλλά και από τους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ) για το Ευρωκοινοβούλιο, ο Πέτρος Κόκκαλης ετοιμάζεται για δικό του κόμμα ενώ μόλις χθες ανακοίνωσε την αποχώρησή του από τον ΣΥΡΙΖΑ.

«Βλέπω ένα πολιτικό κενό. Μία αναδιάταξη του χώρου που βρίσκεται στα αριστερά της ΝΔ, στην οποία πρέπει να επανατοποθετηθούν οι σαφείς βάσεις, μετά τις Ευρωεκλογές» επισήμανε ο Πέτρος Κόκκαλης στην ΕΡΤ και την εκπομπή «Επίλογος», που προβλήθηκε εχθές βράδυ Πέμπτης. Λίγο μετά εξήγησε τί τον οδήγησε στην αποχώρησή του από την ευρωομάδα του ΣΥΡΙΖΑ, απόφαση που είχε ανακοινώσει, αργά το απόγευμα της ίδιας μέρας. «Ένα πράσινο κόμμα είναι οπωσδήποτε κάτι που έχω στο μυαλό μου» ανέφερε σχετικά με τις προθέσεις του, να δημιουργήσει νέο κόμμα.

ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΤΟΝ ΣΥΡΙΖΑ:

«Έχω την αίσθηση ότι δεν μπορώ να λειτουργήσω με τον τρόπο για τον οποίο εξελέγην, για τον οποίο είχα την εμπιστοσύνη των ανθρώπων που με ψήφισαν…Βρισκόμαστε σε μια νέα φάση του ΣΥΡΙΖΑ, όμως στο ευρωκοινοβούλιο τα πράγματα προχωρούν…Δεν μπορώ να φανταστώ τι πιο βασικό υπήρχε που κράτησε δύο ώρες την καθυστέρηση στην Επιτροπή. Να σεβόμαστε λίγο τη διαδικασία. Βρέθηκα στον ΣΥΡΙΖΑ για να μιλήσω για τους τότε στόχους από τον τότε πρόεδρο Αλέξη Τσίπρα, μια πρόταση τιμητική…Στην Ευρώπη Αριστερά και Πράσινοι είναι μια στιβαρή συμμαχία…Είναι σημαντικό να διατηρηθεί η δύναμη του ΣΥΡΙΖΑ». «Στη νέα διάταξη του ΣΥΡΙΖΑ δεν χωρά η έννοια “κλιματική κρίση”…Ήταν προσβλητικές οι αναφορές περί “5ης Φάλαγγας”».

«Η άποψή μου για το “μαξιλάρι” των 37 δισ. ευρώ είναι αντιδιαμετρικά αντίθεση με αυτήν του κ. Κασσελάκη», είπε ερωτώμενος σχετικά και ότι «Η “ομπρέλα” έχει τη δική της πορεία, αυτό για το οποίο μιλώ εγώ είναι κάτι πιο σύγχρονο», ανέφερε ερωτηθείς για το αν θα μπορούσε η ομάδα του κ. Τσακαλώτου να ενσωματωθεί στον προαναφερθέντα πολιτικό σχηματισμό.

Χαρακτηριστικά αποκάλεσε «θυελλώδη συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής» του περασμένου Σαββατοκύριακου, είπε: «Εγώ δεν είμαι μέλος της Κεντρικής Επιτροπής. Ως ευρωβουλευτής έχω δικαίωμα να παρευρίσκομαι. Έχω δικαίωμα να παίρνω το λόγο. Όμως όταν έχουμε μια τόσο σοβαρή, τόσο κρίσιμη, τόσο σημαντική συνεδρίαση, στην οποία καθυστερούμε να αρχίσουμε δύο ώρες, στις δύο ώρες έφυγα. Με συγχωρείτε, δεν είναι αυτός ο τρόπος για να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα. Δεν μπορώ να φανταστώ τι πιο σημαντικό υπήρχε εκείνη την ώρα…Θα μπορούσε να γίνει την προηγούμενη μέρα και να μην ήταν τόσο απαραίτητη, η περιοδεία από τη Σπάρτη στην Καλαμάτα, τη Μεγαλόπολη, το Χαϊδάρι, το Αιγάλεω και εν τέλει τα παϊδάκια με τους γραμματείς.

ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΗΜΙΟΥΡΓΊΑ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ:

«Η ηγεσία και η ηγετική θέση δεν είναι στο δικό μου μυαλό και στη δική μου πολιτική κουλτούρα. Εγώ υπηρετώ αυτή την υπόθεση της πολιτικής, της κλιματικής πολιτικής, αν θέλετε, τα τελευταία 15 χρόνια, γιατί πιστεύω ότι έχουμε την ευθύνη να το κάνουμε. Όσοι καταλαβαίνουμε τι συμβαίνει, έχουμε την ευθύνη απέναντι και στους συνανθρώπους μας, τους συγγενείς μας, τους οικείους μας και εν πάση περιπτώσει απέναντι στη συνείδησή μας. Να είστε βέβαιος, έχω και άλλα πράγματα τα οποία μπορώ να κάνω.»

Τέλος, για το ενδεχόμενο προσχώρησής του στο κόμμα των Πρασίνων, είπε μεταξύ άλλων: «Αυτή τη στιγμή βρίσκομαι στο κόμμα της Ευρωπαϊκής Αριστεράς. Έχω στα χέρια μου πολλούς φακέλους που διαχειρίζομαι και προχωρούν προς την ολοκλήρωση του, καθώς πάμε στο τέλος της θητείας και πρέπει να κλείσουμε την τεράστια πολιτική καινοτομία που είναι η Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία.»