ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ “ΑΥΓΗΣ” ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΚΑΣΣΕΛΑΚΗ: «ΑΠΟΦΑΣΙΣΕΣ ΤΟ ΚΛΕΙΣΙΜΟ ΣΤΙΣ ΗΠΑ»

Στα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ, όπου συνεδριάζει η Πολιτική Γραμματεία του κόμματος, βρέθηκαν σήμερα το πρωί (04/07) εργαζόμενοι της Αυγής προκειμένου να διαμαρτυρηθούν για την απόφαση αναστολής έκδοσης του καθημερινού φύλλου της εφημερίδας.

Μάλιστα, κατά την άφιξη του Στέφανου Κασσελάκη στην Κουμουνδούρου, απευθύνθηκαν στον πρόεδρο του κόμματος, ζητώντας του εξηγήσεις και απαντήσεις για την απόφαση, ενώ παράλληλα του εξέφρασαν την έντονη δυσαρέσκειά τους για το γεγονός ότι δεν βρίσκεται στο πλευρό τους, ούτε και τους επισκέφτηκε στα γραφεία της εφημερίδας.

“Σου ζητήσαμε να έρθεις να μας βρεις από την πρώτη μέρα που εκλέχτηκες. Έχεις έρθει στην Αυγή και στο Κόκκινο μόνο για συνέντευξη. Πήρες μία απόφαση για κλείσιμο του καθημερινού από την Αμερική. Δεν έχεις έρθει να ακούσεις τους εργαζόμενους, να τους συναντήσεις και να ακούσεις τα προβλήματα της εφημερίδας. Μέχρι και σήμερα που μιλάμε δεν έχει έρθει ένας από εσάς να μας εξηγήσει την απόφαση για κλείσιμο. Είμαστε πάρα πολύ δυσαρεστημένοι. Είναι το πρώτο μήνυμα που έλαβες όταν εκλέχτηκες. Έχουμε Ιούλιο του 2024 και δεν έχεις έρθει να βρεθείς μαζί μας. Δεν έχουμε μιλήσει για τα προβλήματα ποτέ. Σε έχουμε καλέσει”, του είπαν εργαζόμενοι της εφημερίδας, με τον ίδιο να απαντά:

Η αναστολή της εκτύπωσης του έντυπου φύλλου δεν σημαίνει ότι θα απολυθεί κάποιος”.

Τότε, ένας εκ των εργαζομένων, του απάντησε: “Η αναστολή δεν θα περάσει. Μας έχει απέναντι. Το ποσοστό που πήρατε οφείλεται και στην Αυγή και στο Κόκκινο“. με τον Στέφανο Κασσελάκη να λέει: “Αν υπάρχουν πόροι να συνεχίσουμε το καθημερινό, μακάρι να συνεχίσουμε. Για το θέμα των εργαζομένων θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να το λύσουμε. Ούτε στην Κουμουνδούρου έχουν φτάσει χρήματα. Δεν την κλείνω εγώ την Αυγή. Εσύ πιστεύεις ότι ψυχικά δεν είμαι μαζί σας; Έλα να μιλήσουμε να το δεις στην πράξη”.

Εν συνεχεία, ο εργαζόμενος της Αυγής, του είπε: “Έλα να κουβεντιάσουμε. Γιατί δεν ήρθες ποτά να κουβεντιάσουμε; Είμαι 20 χρόνια στην Αυγή, όσες φορές κι αν έχει συζητηθεί, δεν έχει παρθεί ποτέ το κλείσιμο του καθημερινού φύλλου μιας τέτοιας εφημερίδας με το να λοιδορείται ότι πουλάει 400 φύλλα που είναι ψευδές, με το να λοιδορείται για τα οικονομικά της προβλήματα. Το δικό σας κόμμα το έχουν στηρίξει όλοι οι εργαζόμενοι. Και η ΑΥΓΗ και το Κόκκινο”.

Μάλιστα, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ζήτησε συγγνώμη για το γεγονός ότι δεν συζήτησε ποτέ μαζί τους: “Έχεις απόλυτο δίκιο. Αυτή τη στιγμή δεν έχουμε τα χρήματα να πληρώνουμε την εκτύπωση του καθημερινού φύλλου. Είμαστε εδώ για να κάνουμε ό,τι μπορούμε. Mea culpa αν δεν είχαμε συζήτηση πριν. Αυτό είναι λάθος μου”.

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΤΟΝ ΚΑΣΣΕΛΑΚΗ ΖΗΤΑ Η ΕΣΗΕΑ

Συνάντηση με την ηγεσία του κόμματος, και τον Στέφανο Κασσελάκη προσωπικά, ζητεί η ΕΣΗΕΑ, μετά την αιφνιδιαστική απόφαση για αναστολή έκδοσης του καθημερινού φύλλου της εφημερίδας «Αυγή».

Όπως αναφέρει, μεταξύ άλλων, σε σχετική ανακοίνωση, το αιφνιδιαστικό κλείσιμο του καθημερινού φύλλου της εφημερίδας «Η ΑΥΓΗ» πλήττει τον πλουραλισμό και την ενημέρωση των πολιτών και προκαλεί πλήθος εργασιακών προβλημάτων.

«Μια ιστορική εφημερίδα, που επέζησε σε πολύ δυσκολότερες εποχές, δεν μπορεί να αναστέλλει τη λειτουργία του καθημερινού της φύλλου χωρίς διαβούλευση αλλά και χωρίς την κατάθεση ενός ολοκληρωμένου σχεδίου από τον κύριο μέτοχο που θα καλύπτει τις απαιτήσεις και τα δικαιώματα των εργαζομένων».

Στην ανακοίνωση προστίθεται πως η «ΑΥΓΗ» έχει ιστορία και εργαζόμενους «και εμείς έχουμε χρέος και υποχρέωση να τους στηρίξουμε με κάθε νόμιμο μέσο, ώστε να επανακυκλοφορήσει το καθημερινό φύλλο. Είναι ανεπίτρεπτη η διαδικασία που έχει ακολουθηθεί και θα την ανατρέψουμε».

Υπενθυμίζεται πως, νωρίτερα, σε μια προσπάθεια να αποποιηθεί των ευθυνών του ως πρόεδρος του κόμματος, ο Στέφανος Κασσελάκης είπε πως την απόφαση είχε λάβει η Πολιτική Γραμματεία του κόμματος πριν την εκλογή του, αλλά ο προκάτοχος του δεν την εφάρμοσε.

Την ίδια στιγμή, κι ενώ οι εργαζόμενοι συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις τους, καταγγέλλουν πως τούς απέκλεισαν την πρόσβαση από την ιστοσελίδα και τα social media της εφημερίδας, εμποδίζοντάς τους τη δημοσίευση απεργιακού περιεχομένου.