ΕΠΙΤΙΘΕΝΤΑΙ ΣΤΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ, ΕΠΙΤΙΘΕΝΤΑΙ ΚΑΙ ΣΤΟΥΣ ΦΟΙΤΗΤΕΣ

Αποκαταστάθηκε η κίνηση των οχημάτων στο κέντρο της Αθήνας καθώς ολοκληρώθηκε το συλλαλητήριο που πραγματοποίησαν μαθητές, φοιτητές και εκπαιδευτικοί ενάντια στο νομοσχέδιο για την ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημίων.

Σύμφωνα με την Αστυνομία στο συλλαλητήριο έλαβαν μέρος περισσότερα από 5 χιλιάδες άτομα. Αρχικά οι διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν στα Προπύλαια και στην συνέχεια πραγματοποίησαν πορεία έξω από την Βουλή.

Κατά την διάρκεια του συλλαλητηρίου επικράτησε ολιγόλεπτη ένταση όταν μια ομάδα διαδηλωτών επιχείρησε να σπάσει το «φράγμα» των αστυνομικών δυνάμεων, που ήταν παραταγμένες στην λεωφόρο Βασιλίσσης Σοφίας στο ύψος των ανθοπωλείων. Οι διαδηλωτές, σύμφωνα με την ΕΛΑΣ, επιτέθηκαν με κοντάρια στους αστυνομικούς, που απάντησαν κάνοντας χρήση χημικών.

Η πορεία συνεχίστηκε και κατέληξε στα Εξάρχεια, όπου κάποιοι από τους διαδηλωτές έβαλαν φωτιές σε κάδους απορριμμάτων στην οδό Τζώρτζ και πέταξαν αντικείμενα στους αστυνομικούς. Όπως έγινε γνωστό από την Αστυνομία, έγιναν έξι προσαγωγές ατόμων από το σημείο.

«Καταγγέλλουμε την απαράδεκτη στάση της κυβέρνησης που εντείνει την συκοφαντία, τον αυταρχισμό και την καταστολή απέναντι στους φοιτητές που αγωνίζονται για πτυχία με αξία και για αποκλειστικά δημόσιες και δωρεάν σπουδές, ενάντια στην ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων», αναφέρουν οι φοιτητικοί σύλλογοι της Αθήνας.

Θεσσαλονίκη

Εισβολή στο κτίριο διοίκησης του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) πραγματοποίησε ομάδα ατόμων φοιτητικών συλλογικοτήτων του αντιεξουσιαστικού χώρου, μετά την ολοκλήρωση πορείας ενάντια στο σχέδιο νόμου που μεταξύ άλλων θα περιλαμβάνει διατάξεις για τη λειτουργία μη κρατικών μη κερδοσκοπικών πανεπιστημίων.

Σε ανακοίνωση τους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης τα μέλη των συλλογικοτήτων αναφέρουν πως προχωράνε σε κατάληψη της πρυτανείας καταγγέλοντας την απόφαση που έλαβε χθες η Σύγκλητος του Ιδρύματος για την εξ αποστάσεως διαδικτυακή διενέργεια εξετάσεων στα Τμήματα που τελούν υπό κατάληψη τις τελευταίες εβδομάδες. Έχουν αναρτήσει από τον τέταρτο όροφο του κτιρίου διοίκησης πανό με συνθήματα κατά των ηλεκτρονικών εξετάσεων.

Σημειώνεται ότι για το απόγευμα είχε προγραμματιστεί προγραμματισμένη συνεδρίαση της Συγκλήτου για την παρουσίαση των υποψηφιοτήτων για το αξίωμα του πρύτανη.

Στην φοιτητική πορεία που έγινε νωρίτερα συμμετείχαν μέλη φοιτητικών παρατάξεων, εκπαιδευτικών ενώσεων και μαθητικών συλλόγων. Η πορεία ξεκίνησε από την Πλατεία Καμάρας και διασπάστηκε σε δύο μέρη που με χρονική απόσταση κινήθηκαν μέσω των οδών Εγνατίας, Αγίας Σοφίας, Τσιμισκή, Δωδεκανήσου με παράσταση διαμαρτυρίας μπροστά από το ΥΜΑΘ και επιστροφή στον χώρο του Πανεπιστημίου. Η ομάδα των ατόμων που εισέβαλε στο κτίριο διοίκησης του ΑΠΘ συμμετείχε στο δεύτερο μπλοκ της πορείας.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΜΕΡΑ25 ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΟΛΗ ΣΤΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ

Εχθές Πέμπτη 1/2, ξεκίνησαν κανονικά όπως γίνεται κάθε Πέμπτη εδώ και ένα μήνα οι πανεκπαιδευτικές κινητοποιήσεις υπεράσπισης της δωρεάν δημόσιας παιδείας.

Πλέον το κράτος δεν μπορεί να αγνοήσει το φοιτητικό κίνημα που όλο και διογκώνεται μέρα με την μέρα. Άλλωστε φαίνεται ο φόβος της κυβέρνησης μετά και τα σημερινά όργια καταστολής σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

Ενώ χιλιάδες φοιτήτριες/τά/τές, εκπαιδευτικοί και αλληλέγγυα άτομα συμμετείχαν στις πορείες, η αστυνομία επιτέθηκε με χειροβομβίδες κρότου λάμψης και δακρυγόνα στα συγκεντρωμένα πλήθη, με το θράσος της να φτάνει το σημείο να επιτεθούν σε φοιτητές στον ιστορικό χώρο του Πολυτεχνείου με αποτέλεσμα τον τραυματισμό και τις παράνομες προσαγωγές δεκάδων φοιτητών/τριών.

Παράλληλα, στην Θεσσαλονίκη τα σώματα ασφαλείας προσπάθησαν να εισβάλουν στην πρυτανεία του ΑΠΘ, που τελεί υπό κατάληψη μετά από αποφάσεις φοιτητικών συλλόγων, και να την εκκενώσουν δια της βίας.

Αυτή η απελπισμένη και άγρια προσπάθεια της κυβέρνησης να πνίξει το φοιτητικό κίνημα, μόνο αυτό δεν καταφέρνει. Στην αυξανόμενη τρομοκρατία απαντάμε με την περαιτέρω ενδυνάμωση και μαζικοποίηση του αγώνα διαρκείας μέχρι την τελική νίκη ενάντια στις ιδιωτικοποιήσεις.

Κλιμακώνουμε τον αγώνα υπεράσπισης της Δημόσιας Δωρεάν Παιδείας και καλούμε σε μαζική συμμετοχή στην πανελλαδική κινητοποίηση Φοιτητικών Συλλόγων, Συλλογικοτήτων και Εργατικών Σωματείων την Πέμπτη 8/2.

Αυτό το νομοσχέδιο θα πέσει στη φωτιά!