ΑΠΕΙΛΕΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ ΣΤΟΥΣ ΠΡΥΤΑΝΕΙΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΚΑΤΑΛΗΨΕΙΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΗ

«Το υπουργείο θα κάνει τη δουλειά του ώστε να επισημάνει στις ηγεσίες των πανεπιστημίων τι πρέπει να κάνουν για να συμμορφωθούν με τον νόμο» ανέφερε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, σε δηλώσεις του μετά την έκτακτη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες, απειλώντας τους πρυτάνεις ότι «θα τεθούν προ των ευθυνών τους».

Σχετικά με το νόμο για την ίδρυση μη κρατικών μη κερδοσκοπικών πανεπιστημιακών ιδρυμάτων και τη στάση του Πανεπιστημίου της Πάτρας για τις εξ αποστάσεως ψηφιακά εξετάσεις ανέφερε: «Όλοι θα τεθούν προ των ευθυνών τους και το νομικό πλαίσιο είναι πολύ σαφές. Και το υπουργείο θα κάνει τη δουλειά του, ώστε να επισημάνει στις ηγεσίες των πανεπιστημίων τι πρέπει να κάνουν για να συμμορφωθούν με το νόμο για να υπηρετήσουμε πιστεύω αυτό το οποίο όλοι θέλουμε σε πρώτη φάση να μη χαθεί η εξεταστική», και πρόσθεσε: «Και χαίρομαι γιατί σχεδόν όλα τα πανεπιστήμια κινούνται σε αυτή την κατεύθυνση και γιατί φαίνεται να υπάρχει μία εκτόνωση και σε αυτό το κύμα των καταλήψεων».

Και συνέχισε: «Από εκεί και πέρα η ίδρυση μη κρατικών μη κερδοσκοπικών πανεπιστημίων αποτελούσε κορωνίδα του προγράμματος της νέας Δημοκρατίας. Κανένας δεν πρέπει να εκπλήσσεται γιατί νομοθετούμε σε αυτή την κατεύθυνση. Δεν θα κάνουμε πίσω, το σχέδιο νόμου θα γίνει νόμος του κράτους μέχρι το τέλος του μήνα Φεβρουαρίου. Θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση πολύ σύντομα. Προφανώς θα ακούσουμε, θα διαβουλευτούμε, θα προσαρμόσουμε διατάξεις του νομοσχεδίου, όμως ο βασικός πυρήνας δεν αλλάζει και θέλω να επαναλάβω ότι το νομοσχέδιο αυτό δεν αφορά μόνο τα μη κρατικά μη κερδοσκοπικά πανεπιστήμια, αφορά και το ίδιο το δημόσιο πανεπιστήμιο το οποίο επί ημερών Νέας Δημοκρατίας έχει ενισχυθεί σημαντικά. Και σε αυτή την κατεύθυνση θα εξακολουθούμε να κινούμαστε».

Υπενθυμίζεται ότι προχθές ο Κυριάκος Μητσοτάκης αποκάλεσε τους φοιτητές «κλέφτες» ενώ ο Άδωνις Γεωργιάδης, «απείλησε» τους πρυτάνεις με διακοπή χρηματοδότησης, αν δεν σταματήσουν τις καταλήψεις.

Χθες η Σύγκλητος του Πανεπιστημίου Πατρών διαπίστωσε ομόφωνα πως «η μαζική εξέταση μαθημάτων με διαδικτυακά μέσα δεν διασφαλίζει το αδιάβλητο των εξετάσεων, ιδίως λόγω των δυνατοτήτων που δίνουν οι τεχνολογικές εξελίξεις στην τεχνητή νοημοσύνη».

Όπως αποφασίστηκε στο Πανεπιστήμιο Πατρών, τα μαθήματα του χειμερινού εξαμήνου που δεν θα εξεταστούν στην παρούσα εξεταστική περίοδο θα εξεταστούν σε διευρυμένη εξεταστική μαζί με τις εξετάσεις του εαρινού εξαμήνου. Διαδικτυακά θα πραγματοποιηθούν οι εξετάσεις των μαθημάτων του χειμερινού εξαμήνου στο Πανεπιστήμιο Κρήτης, στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθήνας, στο ΠΑΜΑΚ, στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής και στο Γεωπονικό.