ΕΠΙΘΕΣΗ ΤΟΥ ΙΣΡΑΗΛ ΚΑΙ ΣΤΟΝ ΛΙΒΑΝΟ – ΝΕΚΡΟΣ Ο ΥΠΑΡΧΗΓΟΣ ΤΗΣ ΧΑΜΑΣ 

Επίθεση με μη επανδρωμένο σκάφος (Drone), πραγματοποίησε το Ισραήλ στην πρωτεύουσα του Λιβάνου στην Βηρυτό, με τουλάχιστον έξι νεκρούς, όπου σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία, και τον υπαρχηγό της Χαμάς, Σαλάχ Αλ Αρούρι ανάμεσα στα θύματα. Με την νέα χρονιά φαίνεται να παίρνουν ακόμα πιο επικίνδυνη τροπή, τα πολεμικά πλάνα και οι κινήσεις των Ισραηλινών.

Σε μια πρώτη αντίδραση από την λιβανέζικη κυβέρνηση ο πρωθυπουργός Νατζίμπ Μικάτι, καταγγέλλει ως «έγκλημα» το ισραηλινό χτύπημα που «έχει στόχο να παρασύρει τον Λίβανο σε μια νέα φάση αντιπαράθεσης με το Ισραήλ».

Νεκρός και ο Σαλάχ Αλ Αρούρι, δεύτερος στην ιεραρχία της οργάνωσης της Χαμάς, ανάμεσα στους έξι νεκρούς, που επιβεβαιώθηκαν από την επίθεση. Ο Αρούρι θεωρούνταν ένα από τα πιο κομβικά στελέχη, ενώ σύμφωνα με το Ισραήλ ήταν από τους οργανωτές της επίθεσης της 7ης Οκτωβρίου που άνοιξε τον ασκό του Αιόλου για ολόκληρη την περιοχή. Ο 57χρονος ήταν ο αντιπρόεδρος του πολιτικού σκέλους της Χαμάς και συνιδρυτής του στρατιωτικού της βραχίονα, των Ταξιαρχιών Κασάμ.

Οι ΗΠΑ τον έχουν χαρακτηρίσει τρομοκράτη από τον Σεπτέμβρη του 2015, μπλοκάροντας όλα τα περιουσιακά του στοιχεία και απαγορεύοντας σε Αμερικανούς πολίτες να έχουν επαφές μαζί του. Το 2014 ο Αρούρι είχε αναλάβει την ευθύνη εκ μέρους της Χαμάς για την απαγωγή και τη δολοφονία τριών Ισραηλινών νεαρών στη Δυτική Όχθη, ανάμεσά τους και ένας Αμερικανός πολίτες.

Η επιθετική αυτή κίνηση δημιουργεί νέα δεδομένα για την ευρύτερη περιοχή, καθώς το μεγάλο χτύπημα στην πρωτεύουσα μιας ξένης χώρας φέρνει περαιτέρω κλιμάκωση, ενώ αναμένεται η αντίδραση της Χεζμπολά. Η επιδρομή έγινε σε κατοικημένη περιοχή της πρωτεύουσας του Λιβάνου, στην οποία φέρονται να μένουν και στελέχη της Χεζμπολά.