ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΗΣΗΣ ΤΩΝ ΨΗΦΟΦΟΡΩΝ ΑΠΟ ΤΗ Ν.Δ.

Σε δεινή θέση βρίσκεται το τελευταίο διάστημα η Νέα Δημοκρατία, καθώς αφενός βλέπει τα ποσοστά της στις δημοσκοπήσεις να τραβούν την κατηφόρα κι αφετέρου πληθαίνουν οι αποκαλύψεις που εκθέτουν την κυβέρνηση Μητσοτάκη, όπως συμβαίνει π.χ. στο θέμα των Τεμπών. 

Από την πλευρά της η Ν.Δ. επιχειρεί να αντιστρέψει το εις βάρος της κλίμα –ενόψει και των ευρωεκλογών του Ιουνίου–, καταφεύγοντας ακόμα και σε ανακρίβειες, λογικά άλματα, καθώς και σε προσπάθειες τρομοκράτησης των πολιτών. Οι προσπάθειες αυτές γίνονται με μπόλικη δόση λαϊκισμού – λαϊκισμό, για τον οποίο η κυβέρνηση και η Ν.Δ. κατηγορούν συνεχώς τους πολιτικούς τους αντιπάλους.

Μάλιστα, φαίνεται πως η κυβέρνηση προχωρά πλέον σε ενορχηστρωμένη προσπάθεια πρόκλησης φόβου στους ψηφοφόρους, καθώς σήμερα δύο κορυφαίοι υπουργοί επιδόθηκαν σε ανάλογες δηλώσεις με σαφή μηνύματα προς τους πολίτες που θα προσέλθουν στις κάλπες.

Συγκεκριμένα, ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης δεν δίστασε να μιλήσει ακόμα και για θέμα κυβερνησιμότητας, σε περίπτωση που η Ν.Δ. δεν καταφέρει να αγγίξει το εκλογικό ποσοστό που επιθυμεί.

Ο υπουργός δήλωσε χαρακτηριστικά ότι στις 9 Ιουνίου θα κριθεί και το εάν «θα έχουμε μεγάλες πολιτικές αναταραχές». Έβαλε επίσης στο κάδρο και τον κίνδυνο μιας νέας οικονομικής περιπέτειας της χώρας, καθώς –όπως ισχυρίστηκε– οι αγορές «μετρούν οικονομικά» το πολιτικό ρίσκο το μετρούν οικονομικά». 

Παράλληλα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης έθεσε ζήτημα σταθερότητας της χώρας και «επένδυσε» στα χρήματα «που διεκδίκησε και έφερε» ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην Ελλάδα, μέσω των ευρωπαϊκών κονδυλίων και του Ταμείου Ανάκαμψης. «Από την άλλη πλευρά είναι αυτοί… που υπογράφουν ψηφίσματα για να κοπεί η χρηματοδότηση της χώρας», υποστήριξε χαρακτηριστικά ο κ. Μαρινάκης, αναφερόμενος στους πολιτικούς του αντιπάλους. Δεν παρέλειψε να αγγίξει και τα ακροδεξιά ένστικτα των ψηφοφόρων, υπενθυμίζοντας τον φράχτη στον Έβρο και την «οχύρωση» των συνόρων της χώρας. 

Τι είπαν οι υπουργοί

Ειδικότερα, ο Άδωνις Γεωργιάδης, μιλώντας στο Talk 98.9, ανάφερε ότι «στις ευρωεκλογές κρίνονται πολλά πράγματα. Ένα από αυτά που κρίνονται είναι η πολιτική σταθερότητα. Δεν θα κριθεί η κοινοβουλευτική πλειοψηφία στις 9 Ιουνίου. Η Νέα Δημοκρατία θα έχει κοινοβουλευτική πλειοψηφία και στις 10 Ιουνίου, ανεξαρτήτως αποτελέσματος. Η κυβερνησιμότητα όμως, το εάν όμως θα μπορεί η κυβέρνηση να εφαρμόζει την πολιτική της ή εάν θα έχουμε μεγάλες πολιτικές αναταραχές, θα κριθεί στις 9 Ιουνίου».

Πρόσθεσε ότι «εάν οι πολιτικοί συσχετισμοί επιτρέπουν στην αντιπολίτευση, ότι μπορεί να ξεκινήσει μία εκστρατεία για να ρίξει την κυβέρνηση, από την επομένη θα έχουμε απεργίες, διαδηλώσεις, φασαρίες, σκναδαλολογίες, που τα έχουμε αφήσει πίσω. Αυτά κάποια στιγμή οι αγορές θα τα δουν. Οι αγορές το πολιτικό ρίσκο το μετρούν οικονομικά».

Όσο για τον Π. Μαρινάκη, είπε ότι για τη Ν.Δ. στόχος είναι το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα, η ισχυρότερη δυνατή εκπροσώπηση του κυβερνώντος κόμματος, γιατί -όπως ανέφερε- υπάρχει αντίθεση: «Η αντίθεση μεταξύ ενός κόμματος, ενός πρωθυπουργού που διεκδίκησε και έφερε χρήματα για τη χώρα του -έχει πολύ μεγάλη αξία- τα 43 δισ. για την πανδημία, που κρατήθηκαν “όρθιες” οι επιχειρήσεις και οι εργαζόμενοι, το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας στα 36 δισ., η επέκταση του φράχτη στον Έβρο, η οχύρωση των συνόρων, το Ευρωπαϊκό Πιστοποιητικό που άνοιξε η οικονομία. Από την άλλη πλευρά είναι αυτοί -άρα πρέπει να είναι όσο το δυνατόν λιγότεροι- που υπογράφουν ψηφίσματα για να κοπεί η χρηματοδότηση της χώρας -ήρθε η αρμόδια επίτροπός, η αντιπρόεδρος της Κομισιόν, η Βέρα Γιούροβα και μίλησε για σημαντικά βήματα προόδου στο Κράτος Δικαίου και στην ελευθερία του Τύπου, δείτε το βίντεο και να το δουν κυρίως αυτοί που μας κατηγορούν. Είναι αυτοί οι οποίοι δεν ψηφίζουν επεκτάσεις προγράμματος που εντάσσεται στο Ταμείο Ανάκαμψης μέχρι και για προληπτικές εξετάσεις για γυναίκες και άνδρες, που πρέπει να δουν αν έχουν καρκίνο. Είναι αυτοί που δεν ψηφίζουν φωτοβολταϊκά στο χωράφι για φτηνότερο ρεύμα για τους αγρότες».

Σημείωσε επίσης ότι «η σταθερότητα δεν μετριέται με χιλιοστά ή εκατοστά. Αρκεί ένα καθαρό μήνυμα νίκης της Νέας Δημοκρατίας, μια αποτύπωση συσχετισμών ξεκάθαρη και βέβαια θα συνεχίσουμε το πολύ δύσκολο έργο που έχουμε».

ΣΥΡΙΖΑ: Εκστρατεία φόβου

«Με τη γνωστή μέθοδο των απειλών περί αστάθειας και χάους επιχειρεί η Νέα Δημοκρατία να ξεκινήσει την εκστρατεία (φόβου) ενόψει των Ευρωεκλογών της 9ης Ιουνίου», αναφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ σε σχετική του ανακοίνωση. 

Όπως σημειώνει, ο ελληνικός λαός «καλείται να γυρίσει την πλάτη του στον φόβο και τις αντικοινωνικές πολιτικές μέσω του μεγάλου όπλου που διαθέτει, την ψήφο του, προσθέτοντας πως «οι πολίτες θα αποδείξουν στις 9 Ιουνίου πως το μόνο που φοβούνται είναι τη συνέχεια των πολιτικών της κυβέρνησης Μητσοτάκη».