ΕΛΛΗΝΕΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ: ΠΡΩΤΟΙ ΣΤΙΣ ΩΡΕΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ. ΤΟ ΣΥΝΔΡΟΜΟ “BURNOUT”

“Πρωταθλητισμό” κάνουν οι Έλληνες εργαζόμενοι στις ώρες εργασίας σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

«Τεμπέληδες» της Ευρώπης ή «δουλευταράδες»; Τα στοιχεία είναι αδιάψευστα. Οι εργαζόμενοι ηλικίας 20-64 ετών στη χώρα μας, όπως προκύπτει από τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Eurostat για το έτους 2023, εργάζονται στην κύρια εργασία τους κατά μέσο όρο 39,8 ώρες την εβδομάδα και βρίσκονται στην κορυφή της λίστας (Ευρωζώνη) με τη Ρουμανία (39,5), την Πολωνία (39,3) και τη Βουλγαρία (39,0) να ακολουθούν.

Σε επίπεδο Ευρώπης πάντως υπάρχουν και χειρότερα, καθώς οι εργαζόμενοι στη Σερβία (41,7 ώρες) και στη Βοσνία – Ερζεγοβίνη (41,4 ώρες) αναδεικνύονται «πρωταθλητές».

Κατά μέσο όρο, στην ΕΕ, οι πραγματικές εβδομαδιαίες ώρες εργασίας για τα άτομα ηλικίας 20-64 ετών στην κύρια εργασία τους, είναι 36,1 ώρες με την Ολλανδία (32,2 ώρες), την Αυστρία (33,6) και τη Γερμανία (34,0) να βρίσκονται στη λίστα με τις τρεις χώρες που οι εργαζόμενοι της δουλεύουν λιγότερο.

ΣΕ ΠΟΙΟΥΣ ΚΛΑΔΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ

Οι οικονομικές δραστηριότητες που κατέγραψαν τη μεγαλύτερη εβδομάδα εργασίας, στην ΕΕ, το 2023, ήταν η γεωργία, η δασοκομία και η αλιεία (41,5 πραγματικές ώρες εργασίας), τα ορυχεία και τα λατομεία (39,1) και οι κατασκευές (38,9), ενώ οι μικρότερες εργάσιμες εβδομάδες καταγράφηκαν σε δραστηριότητες των νοικοκυριών ως εργοδοτών (26,7 ώρες), της εκπαίδευσης (31,9) και των τεχνών, της ψυχαγωγίας και της αναψυχής (33,0).

Στην ΕΕ, το 2023, οι άνδρες που απασχολούνταν με πλήρη απασχόληση εργάζονταν 39,8 ώρες εβδομαδιαίως, έναντι 37,8 ωρών για τις γυναίκες της ίδιας ομάδας. Για τις γυναίκες, η μεγαλύτερη εβδομαδιαία εργασία εντοπίζεται στη Ρουμανία (39,5 ώρες), τη Λετονία (39,4) και την Ελλάδα (39,3). Η μικρότερη εβδομάδα εργασίας εντοπίστηκε στην Ολλανδία (35,2 ώρες), τη Φινλανδία (35,7) και την Ιρλανδία (36,5).

Όσον αφορά τους άνδρες, σε εφτά χώρες της ΕΕ η εβδομαδιαία εργασία υπερβαίνει κατά μέσο όρο τις 40 ώρες, ιδίως στην Ελλάδα (42,5 ώρες εβδομαδιαίως), στην Κύπρο (41,3) και στην Πολωνία (41,1). Αντίθετα, οι άνδρες που απασχολούνται με πλήρη απασχόληση εργάζονταν λιγότερες ώρες την εβδομάδα στη Φινλανδία και το Λουξεμβούργο (38,4 ώρες), καθώς και στην Ολλανδία και τη Σουηδία (38,8 ώρες).

Η πιο σημαντική διαφορά μεταξύ των δύο φύλων, μεταξύ των χωρών της ΕΕ, εντοπίστηκε στην Ιρλανδία – με 40,5 ώρες για τους άνδρες και 36,5 ώρες για τις γυναίκες, στην Ολλανδία – με 38,8 ώρες εργασίας για τους άνδρες και 35,2 για τις γυναίκες, στην Ελλάδα – με 42,5 για τους άνδρες και 39,3 για τις γυναίκες, στην Ιταλία – με 40,2 για τους άνδρες και 37,0 για τις γυναίκες, στη Φινλανδία – με 38,4 για τους άνδρες και 35,7 για τις γυναίκες, και στην Κύπρο – με 41,3 για τους άνδρες και 38,8 για τις γυναίκες.

ΤΟ ΣΥΝΔΡΟΜΟ “BURNOUT”

Στη σύγχρονη εποχή κατά την οποία οι αλλαγές στο εργασιακό περιβάλλον είναι διαρκείς και επαναλαμβανόμενες πολλοί είναι οι εργαζόμενοι που παρατηρούν ψυχική και σωματική εξάντληση. Η παρατεταμένη περίοδος κόπωσης, γνωστή ως burnout, δεν συνιστά απλώς μια ψυχική κατάσταση αλλά ένα πραγματικό σύνδρομο που επηρεάζει πληθώρα εργαζομένων σε όλο τον κόσμο.

Πρόσφατη διαδικτυακή έρευνα του kariera.gr καταπιάστηκε  με το μέγα θέμα της εργασιακής εξουθένωσης και τα προβλήματα ψυχικής υγείας που αντιμετωπίζει μεγάλη μερίδα εργαζομένων στην χώρα μας.

Οι συμμετέχοντας ρωτήθηκαν για το αν έχουν βιώσει το σύνδρομο burnout και τι το προκάλεσε: To 42% απάντησε η «έλλειψη ισορροπίας μεταξύ εργασίας και προσωπικής ζωής», 36% έλλειψη υποστήριξης, 14% την ανάθεση μεγάλων ευθυνών, ενώ μόλις 8% αναφέρει ότι δεν έχει βιώσει εξουθένωση.

Όσον αφορά την ευαισθητοποίηση των εργοδοτών απέναντι στο burnout και το πώς το εκλαμβάνουν μόλις το 8% των εργαζομένων απαντούν «όλο και περισσότερο», ενώ περισσότεροι από τους μισούς (53%) απαντούν πως βρισκόμαστε πολύ μακριά από αυτό.

Αναζητώντας τη λύση του προβλήματος περισσότεροι από τους μισούς ερωτηθέντες θεωρούν την 4ήμερη εργασία τον πιο αποδοτικό τρόπο αντιμετώπισης του φαινομένου ενώ 38% βρίσκει πως θα ήταν χρήσιμη η διαχείριση του φόρτου εργασίας και μόλις 10% η υποστήριξη της ψυχικής υγείας.

Ο στρεσογόνος τρόπος ζωής και οι αυξημένες επαγγελματικές υποχρεώσεις έχουν ανοίξει μια μεγάλη συζήτηση σε όλη την Ευρώπη και παρόλο που καμία χώρα δεν έχει υιοθετήσει ευρέως την τετραήμερη εργασία, ορισμένες πειραματίζονται με ένα τέτοιο πρόγραμμα.

Πιλοτικές μελέτες σε χώρες όπως το Ηνωμένο Βασίλειο, η Ισπανία, η Πορτογαλία και η Νότια Αφρική δείχνουν ότι λιγότερη εργασία μπορεί να βοηθήσει τους εργαζόμενους να μειώσουν την εξάντληση, να διαχειριστούν το άγχος, να κοιμούνται περισσότερο και να ασκούνται, να περνούν επιπλέον ποιοτικό χρόνο με τους αγαπημένους τους και να αισθάνονται πιο ευτυχισμένοι και υγιείς. Οι εργοδότες βλέπουν επίσης προνόμια, συμπεριλαμβανομένων χαμηλότερων ποσοστών κύκλου εργασιών και απουσιών. Η μελέτη στην Ισπανία βρήκε ακόμη και μείωση εκπομπών καυσαερίων λόγω λιγότερων μετακινήσεων.

Δεκάδες χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Ιρλανδίας, της Ισπανίας και της Βρετανίας, έχουν πειραματιστεί με την  τετραήμερη εβδομάδα εργασίας, με συντριπτικά θετικά αποτελέσματα: Οι επιχειρήσεις που συμμετείχαν σε μια δοκιμή έξι μηνών στη Βρετανία, η οποία ολοκληρώθηκε τον Δεκέμβριο του 2022, δήλωσαν ότι η 4ήμερη εργασία είχε ευεργετικά αποτελέσματα, όπως βελτιωμένη παραγωγικότητα, υψηλό ηθικό και ομαδική κουλτούρα.

Η 4ήμερη εβδομάδα εργασίας έχει υιοθετηθεί ευρέως ή δοκιμάζεται στη Νότια Αφρική, το Βέλγιο την Ισλανδία και την Ιαπωνία.

Στην Ελλάδα το πλαίσιο του εργασιακού καθεστώτος πάει στην αντίθετη κατεύθυνση. Έρχεται ένας εργασιακός χειμώνας, στην καρδιά του καλοκαιριού και περιμένει χιλιάδες εργαζόμενους καθώς τον Ιούλιο κάνει την επίσημη εμφάνισή της η εξαήμερη εργασία.

Έξι χρόνια από το τέλος του εφιάλτη των μνημονίων η κυβέρνηση βάζει σταδιακά τέλος στο πενθήμερο κοπιάροντας το μοντέλο που έπεσε στο τραπέζι από τους δανειστές μας στο πρώτο μνημόνιο αλλά ποτέ δεν εφαρμόστηκε.

Από την 01/07/2024, επιχειρήσεις συνεχούς λειτουργίας με εναλλασσόμενες βάρδιες θα μπορούν να ζητούν από τους εργαζομένους τους να δουλεύουν και την 6η ημέρα, με προσαύξηση ημερομισθίου κατά 40%. Πρόκειται για την εφαρμογή της ψηφισμένης διάταξης του νόμου Γεωργιάδη για την εξαήμερη εργασία.