ΠΑΝΑΤΤΙΚΗ ΣΤΑΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΤΩΝ ΓΙΑΤΡΩΝ ΣΕ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΤΙΣ ΑΠΕΙΛΕΣ Α. ΓΕΩΡΓΙΑΔΗ

Η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ), σε ανακοίνωση της, καλεί τους εργαζόμενους σε νοσοκομεία και κέντρα υγείας του λεκανοπεδίου να συμμετάσχουν μαζικά στην παναττική στάση εργασίας της Ένωσης Νοσοκομειακών Γιατρών Αθήνας-Πειραιά (ΕΙΝΑΠ), που θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 3 Ιουνίου, από τις 8 το πρωί έως τη 1 το μεσημέρι, αλλά και στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας που θα γίνει στο Παίδων Αγλαΐα Κυριακού στις 11 το πρωί.

Σε σχετική ανακοίνωση, η ΟΕΝΓΕ τονίζει ότι αντί η κυβέρνηση Μητσοτάκη να φροντίσει να δώσει «ουσιαστικές λύσεις», για τα 3.000 χειρουργεία που θα μείνουν στον «αέρα» από την 1η Ιουνίου και να αφουγκραστεί την αγωνία των γιατρών για τους «κινδύνους που εγκυμονεί για τους μικρούς ασθενείς η εντατικοποίηση εξαιτίας της υποστελέχωσης και οι μετακινήσεις, για να βουλώσουν «τρύπες», «μας σέρνει στα δικαστήρια».

Οι γιατροί σημειώνουν πως «Η κυβέρνηση αγνόησε προκλητικά τις εκκλήσεις και τις επισημάνσεις των γιατρών και των λοιπών υγειονομικών του «Αγία Σοφία» και του «Αγλαΐα Κυριακού» εδώ και πολλούς μήνες. Αγνόησε προκλητικά τις εκκλήσεις και τις επισημάνσεις της ΕΙΝΑΠ, της ΟΕΝΓΕ αλλά και της Ελληνικής Αναισθησιολογικής Εταιρείας. Σκόπιμα εξώθησε την υποστελέχωση στα άκρα με αποτέλεσμα σήμερα να έχουν απομείνει μόνο 12 Αναισθησιολόγοι στο «Αγία Σοφία» και 7 στο «Αγλαΐα Κυριακού», ενώ υπάρχουν τραγικές ελλείψεις και λοιπού υγειονομικού προσωπικού πλην Αναισθησιολόγων. Επέτρεψε στην διοίκηση των Παίδων να παρανομεί επί μήνες σε βάρος των συναδέλφων και των μικρών ασθενών με έκνομα ”εντέλλεσθε” υπερεφημέρευσης».

Η ΟΕΝΓΕ αναφέρεται στον υπουργό Υγείας, κ. Άδωνι Γεωργιάδη, επισημαίνοντας πως «εξαπολύει καθημερινά ύβρεις ενάντια στους Παιδοαναισθησιολόγους, ενάντια στην ΕΙΝΑΠ, ενάντια στην ΟΕΝΓΕ μιλώντας για «ακροαριστεροκρατούμενους φιλοτρομοκρατικούς πυρήνες», «στημένες προεκλογικές αντιδράσεις», απειλεί τους υγειονομικούς με την φράση «τα βάζουν με λάθος άνθρωπο» για να αποπροσανατολίσει και να κρύψει το γεγονός ότι οι υγειονομικοί, έχοντας στο πλευρό τους όλο το λαό, εδώ και τουλάχιστον 2 χρόνια προειδοποιούν για την εκρηκτική κατάσταση που διαμορφώνεται στα νοσοκομεία Παίδων και διεκδικούν την αποφασιστική ενίσχυσή τους».

«Απέναντι στην κλιμάκωση της επίθεσης στη δημόσια Παιδιατρική περίθαλψη από την κυβέρνηση της ΝΔ, που κρατά σε ομηρία χιλιάδες μικρούς ασθενείς… Απέναντι στο στυγνό εκβιασμό τόσο της σημερινής κυβέρνησης όσο και των προκατόχων  της,  που εκμεταλλεύονται  την αγωνία και την ανάγκη των λαϊκών οικογενειών να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα υγείας του παιδιού τους και τους εξωθούν στους ιδιωτικούς ομίλους της υγείας… Δυναμώνουμε τον αγώνα για πλήρη στελέχωση των Παιδιατρικών νοσοκομείων και την αποφασιστική ενίσχυσή τους με όλα τα μέσα, για την πλήρη κάλυψη των αναγκών των χιλιάδων μικρών ασθενών απολύτως δωρεάν, χωρίς καμία οικονομική επιβάρυνση των οικογενειών τους που στενάζουν καθημερινά» καταλήγει η ΟΕΝΓΕ.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας σήμερα στον ραδιοφωνικό σταθμό «Παραπολιτικά 90,1», κάλυψε πλήρως τον Άδ. Γεωργιάδη, ο οποίος είχε πει πως αν συνεχιστεί η απεργία των αναισθησιολόγων στα παιδικά νοσοκομεία «–και μάλιστα τη χαρακτήρισε και εκβιασμό προς την κυβέρνηση– δεν θα διστάσει να χρησιμοποιήσει και ιδιώτες για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα».

«Και πολύ καλά θα κάνει ο υπουργός», σχολίασε σήμερα ο πρωθυπουργός. «Όταν μερικές φορές ζητήματα τόσο ευαίσθητα, όπως τα παιδικά χειρουργεία, φαίνεται να εργαλειοποιούνται από κάποιους, το κράτος οφείλει να αντιδράσει -και αυτό ακριβώς κάνει το Υπουργείο- και να βρίσκει και πρακτικές λύσεις σε ένα πρόβλημα το οποίο δεν γίνεται να την πληρώνουν τα παιδιά και οι γονείς», είπε χαρακτηριστικά ο Κυρ. Μητσοτάκης.

O κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, είπε μεταξύ άλλων κατά την καθιερωμένη ενημέρωση των δημοσιογράφων: «Υπάρχουν, όμως, και έκτακτες περιστάσεις και, ειδικά, όταν αυτές αφορούν παιδιά που δεν μπορούμε να μείνουμε με σταυρωμένα τα χέρια. Στην περίπτωση του Νοσοκομείου Παίδων, έχουν ολοκληρωθεί όλα τα διαδικαστικά, ούτως ώστε να έχουμε άμεσα τρεις νέους αναισθησιολόγους, ίσως καταφέρουμε και τέσσερις μέχρι το καλοκαίρι. Γίνονται και χρήσεις έκτακτων λύσεων και από άλλα νοσοκομεία από το Υπουργείο Υγείας για να μειωθούν όσο γίνεται οι αναμονές, γιατί είναι μείζον ζήτημα. Και σε όλη αυτή την προσπάθεια -στην οποία πρωταγωνιστές είναι κυρίως οι Υγειονομικοί, οι άνθρωποι των νοσοκομείων, και αυτοί τους οποίους έχουμε υποχρέωση να βοηθήσουμε είναι οι γονείς και τα παιδιά- υπάρχουν και κάποιοι που τις βλέπουν όλες αυτές τις πολύ δύσκολες καταστάσεις ως αφορμή για επαναστατική γυμναστική, για έναν φτηνό συνδικαλισμό. Φτάνουν στο σημείο να παίρνουν αποφάσεις, οι οποίες στο τέλος της ημέρας ζημιώνουν, κυρίως, τους ασθενείς».

Και πρόσθεσε: «Θα γίνει, λοιπόν, ό,τι χρειαστεί -ό,τι χρειαστεί- από το Υπουργείο Υγείας, και πολύ καλά κάνει, όπως είπε ο Πρωθυπουργός και ο Υπουργός Υγείας και οι καθ’ ύλην αρμόδιοι, για να μη μείνουν πίσω χειρουργεία των παιδιών. Δεν είναι πάνω από την δημόσια υγεία η επαναστατική γυμναστική και η ανάγκη για μία ψευδεπίγραφη συνολικά επαναστατικότητα κάποιων, που να σας πω και κάτι, έχουν κουράσει. Έχουν κουράσει γιατί στο τέλος της ημέρας όλες αυτές οι ενέργειες, όλος αυτός ο δήθεν επαναστατικός ακτιβισμός δεν έλυσε κανένα πρόβλημα. Η χώρα μας χρειάζεται λύσεις. Χρειάζεται περισσότερους γιατρούς, καλύτερους μισθούς. Αυτό προσπαθούμε να κάνουμε. Χρειάζεται σοβαρές προτάσεις, χρειάζεται να είμαστε όλοι στην ίδια σελίδα. Για να επωφεληθούν, στο τέλος της ημέρας, οι πολίτες. Άρα, επαναλαμβάνω, θα κάνουμε ό,τι χρειαστεί, πέραν των μόνιμων μέτρων, των μόνιμων λύσεων που υλοποιούμε, των προκηρύξεων που θέλουμε να ολοκληρώσουμε όσο το δυνατόν πιο γρήγορα κι όταν δεν ολοκληρώνονται, δεν καλύπτονται οι θέσεις αυτές, τις επαναπροκηρύσσουμε, με συνεχή προσπάθεια για αύξηση των εισοδημάτων, ούτως ώστε να κλείσουν όλα αυτά τα κενά, όλες αυτές οι τρύπες, που διαχρονικά υπήρχαν στο ΕΣΥ».