ΕΚΒΙΑΣΤΙΚΕΣ ΘΕΩΡΕΙΕΣ ΤΩΝ “ΔΥΟ ΑΚΡΩΝ” ΑΠΟ ΤΟΝ ΜΑΚΡΟΝ ΠΡΟΚΕΙΜΕΝΟΥ ΝΑ ΚΕΡΔΙΣΕΙ ΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ

«Κόκκινο» χτυπά το πολιτικό θερμόμετρο στη Γαλλία, λιγότερο από μία εβδομάδα πριν από τον πρώτο γύρο των πρόωρων βουλευτικών εκλογών, στις 30 Ιουνίου. Η Μαρίν Λεπέν στις τελευταίες δημοσκοπήσεις φαίνεται πως έχει το προβάδισμα, με τον Εμανουέλ Μακρόν, παρά τις δυσμενές προβλέψεις για το κόμμα του να δεσμεύεται να «δράσει μέχρι τον Μάιο του 2027», όποτε και λήγει η θητεία του.

Για να αντιστρέψει το κλίμα ο Μακρόν, με ανοιχτή επιστολή του προς τους Γάλλους πολίτες που διανεμήθηκε στον Τύπο, τονίζει πως «η επερχόμενη κυβέρνηση, η οποία θα αντικατοπτρίζει αναγκαία την ψήφο σας, θα συγκεντρώσει, ελπίζω, Ρεπουμπλικάνους από διαφορετικά φάσματα που με θάρρος θα αντιτάσσονται στα άκρα».

Σήμερα, ο Γάλλος πρόεδρος το πήγε ένα βήμα παρακάτω… προειδοποιώντας ότι μια νίκη της άκρας αριστεράς ή της άκρας δεξιάς στις πρόωρες εκλογές θα μπορούσε να προκαλέσει «εμφύλιο πόλεμο».

Συγκεκριμένα δήλωσε ότι η ακροαριστερή «Ανυπότακτη Γαλλία» και ο ακροδεξιός «Εθνικός Συναγερμός» της Μαρίν Λεπέν ακολούθησαν διχαστικές πολιτικές που υποδαύλισαν τις εντάσεις μεταξύ των κοινοτήτων.

Η απάντηση της ακροδεξιάς στην ανασφάλεια «περιορίζει τους ανθρώπους στη θρησκεία ή την καταγωγή τους» και ως εκ τούτου «ωθεί τους ανθρώπους προς τον εμφύλιο πόλεμο», είπε σε συνέντευξή του τη Δευτέρα στο podcast «Generation Do It Yourself».

Για την άκρα αριστερά, με επικεφαλής τον εμπρηστικό Jean-Luc Mélenchon, ανέφερε πως ενθαρρύνει μια μορφή διχασμού για ψηφοθηρικούς σκοπούς «που επίσης [προωθεί] τον εμφύλιο πόλεμο, επειδή περιορίζει τους ανθρώπους στη θρησκευτική ή την εθνοτική τους ομάδα». Ο Μακρόν με αυτή τη δήλωση αναφερόταν στις κατηγορίες ότι η Ανυπότακτη Γαλλία τοποθετείται για να προσελκύσει μουσουλμάνους ψηφοφόρους μέσω της επικριτικής της θέσης για τον πόλεμο του Ισραήλ στη Γάζα.

«Όταν έχεις βαρεθεί και η καθημερινότητα είναι δύσκολη, μπορεί να μπεις στον πειρασμό να ψηφίσεις τα άκρα που έχουν πιο γρήγορες λύσεις. Αλλά η σωστή λύση δεν θα είναι ποτέ η απόρριψη των άλλων», κατέληξε.