ΕΚΚΛΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΖΩΗ ΤΟΥ ΤΖΟΥΛΙΑΝ ΑΣΑΝΖ – ΣΤΙΣ 21 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ Η ΔΙΚΗ ΤΟΥ

Η Στέλλα Ασανζ, σύζυγός του Αυστραλού ακτιβιστή και ιδρυτή του WikiLeaks Τζούλιαν Ασανζ, μιλώντας σε δημοσιογράφους τη Πέμπτη 15 Φεβρουαρίου, έκανε έκκληση να μην εκδοθεί ο σύζυγός της στις Η.Π.Α. αναφέροντας ότι κινδυνεύει να χάσει τη ζωή του. όπου διώκεται για μαζική διαρροή εγγράφων. «θα πεθάνει εάν εκδοθεί στις ΗΠΑ», τόνισε η σύζυγός του, ενόψει της τελευταίας προσφυγής του κατά της βρετανικής απόφασης.

Η Στέλλα Ασάνζ πρόσθεσε ότι ο σύζυγός της θα μπορούσε να βρίσκεται σε ένα αεροπλάνο για τις ΗΠΑ «μέσα σε λίγες μέρες».

Ο Τζούλιαν Ασάνζ θα βρεθεί αντιμέτωπος με μια ακροαματική διαδικασία σε μία από τις τελευταίες, ενδεχομένως, προσφυγές του ενάντια στην έκδοσή του.

Στις 20-21 Φεβρουαρίου,ι το εφετείο του Λονδίνου θα εξετάσει την προσφυγή του ιδρυτή των WikiLeaks εναντίον της έκδοσής του στις ΗΠΑ.

Δύο Βρετανοί δικαστές αναμένεται να επανεξετάσουν την απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου του Λονδίνου, που ελήφθη την 6η Ιουνίου, να αρνηθεί στον Ασάνζ την άδεια να ασκήσει έφεση κατά της έκδοσής του στις ΗΠΑ, την οποία αποδέχθηκε τον Ιούνιο του 2022 η βρετανική κυβέρνηση.

Εάν υπάρξει απόφαση υπέρ του, η έφεσή του θα εξεταστεί επί της ουσίας. Σε περίπτωση απόρριψης, θα έχει εξαντλήσει όλες τις νομικές οδούς προσφυγής στο Ηνωμένο Βασίλειο, ωστόσο το περιβάλλον του λέει πως θα προσφύγει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Ο 52χρονος Τζούλιαν Ασάνζ διώκεται από τις αμερικανικές αρχές για 18 κατηγορίες, συμπεριλαμβανομένης μιας για κατασκοπευτική πράξη, που σχετίζεται με τη δημοσιοποίηση από τα WikiLeaks τεράστιου όγκου εμπιστευτικών στρατιωτικών αρχείων και διπλωματικών τηλεγραφημάτων των ΗΠΑ.

«Η διήμερη ακρόαση μπορεί να είναι η τελευταία ευκαιρία για τον Τζούλιαν Ασάνζ να αποτρέψει την έκδοσή του στις Ηνωμένες Πολιτείες», ανέφεραν σε ανακοίνωσή τους τα WikiLeaks.

Υπενθυμίζεται, ότι ο αυστραλιανής υπηκοότητας Ασάνζ, που είναι φυλακισμένος στο Λονδίνο από τον Απρίλιο του 2019, βρίσκεται αντιμέτωπος με κάθειρξη δεκάδων ετών στις ΗΠΑ, όπου διώκεται επειδή δημοσίευσε από το 2010 περισσότερα από 700.000 εμπιστευτικά έγγραφα σχετικά με στρατιωτικές και διπλωματικές δραστηριότητες των ΗΠΑ, ιδίως στο Ιράκ και το Αφγανιστάν.

Τα WikiLeaks έγιναν γνωστά για πρώτη φορά το 2010 όταν κυκλοφόρησαν εκατοντάδες χιλιάδες απόρρητα αρχεία και διπλωματικά τηλεγραφήματα. Επρόκειτο για τη μεγαλύτερη παραβίαση ασφαλείας στην ιστορία του στρατού των ΗΠΑ.

Ο Ασάνζ συνελήφθη από τη βρετανική αστυνομία το 2019 αφότου παρέμεινε 7 χρόνια κλεισμένος στην πρεσβεία του Ισημερινού στο Λονδίνο, ώστε να αποφύγει την έκδοσή του στη Σουηδία, όπου εκκρεμούσε έρευνα σε βάρος του για βιασμό, η οποία αρχειοθετήθηκε το 2019. Αυτή τη στιγμή κρατείται στη φυλακή υψίστης ασφαλείας του Μπέλμαρς, στο ανατολικό Λονδίνο.

Αρχικά η βρετανική δικαιοσύνη είχε δώσει αρχικά το πράσινο φως για την έκδοση του Τζούλιαν Ασάνζ αφότου οι ΗΠΑ παρείχαν εγγυήσεις ότι δεν θα φυλακιστεί στη φυλακή υψίστης ασφαλείας ADX στη Φλωρεντία του Κολοράντο.

Σε ανακοίνωση που δημοσιοποιήθηκε από την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, η Άλις Τζιλ Έντουαρντς, ειδική εισηγήτρια του ΟΗΕ για τα βασανιστήρια, ζητεί η βρετανική κυβέρνηση να «σταματήσει την πιθανή έκδοση του Τζούλιαν Ασάνζ».

«Ο Τζούλιαν Ασάνζ πάσχει από χρόνια κατάθλιψη και υποτροπές. Έχει εκτιμηθεί πως υπάρχει κίνδυνος να αυτοκτονήσει”, επισήμανε η ειδική εισηγήτρια στο κείμενο. “Αν εκδοθεί, ενδέχεται να κρατηθεί σε απομόνωση για παρατεταμένο χρονικό διάστημα ενόψει της δίκης του. Αν κριθεί ένοχος, ενδέχεται να καταδικαστεί σε ποινή κάθειρξης ως και 175 ετών κάθειρξης», υπενθύμισε.

Σύμφωνα με την Άλις Τζιλ Έντουαρντς, «ο κίνδυνος να τεθεί σε απομόνωση για παρατεταμένο χρονικό διάστημα παρά την επισφαλή κατάσταση της ψυχικής υγείας του και η επιβολή δυνητικά δυσανάλογης ποινής εγείρει ερωτήματα για το εάν η έκδοση του κ. Ασάνζ στις ΗΠΑ θα ήταν συμβατή με τις διεθνείς υποχρεώσεις του Ηνωμένου Βασιλείου ως προς τα ανθρώπινα δικαιώματα».

«Οι διπλωματικές διαβεβαιώσεις που παρείχε η κυβέρνηση των ΗΠΑ για το ότι θα έχει ανθρώπινη μεταχείριση δεν συνιστούν επαρκή εγγύηση», σημειώνει η ειδικός,

Ο Ασάνζ πέρασε επτά χρόνια κρυμμένος στην πρεσβεία του Ισημερινού στο Λονδίνο, προτού τον σύρουν έξω και τον φυλακίσουν, το 2019, για παραβίαση των όρων εγγύησης. Έκτοτε κρατείται τα τελευταία τέσσερα χρόνια στη φυλακή υψίστης ασφαλείας Μπέλμαρς, στο νοτιοανατολικό Λονδίνο. αναμένοντας τη τελική απόφαση του δικαστηρίου για το αν θα εκδοθεί τελικά ή όχι στις ΗΠΑ.

Εν το μεταξύ, το Δεκέμβρη του 2023, ξεκίνησε στις ΗΠΑ η δίκη – προσφυγή των δικηγόρων του Ασανζ, για την παρακολούθηση των συνομιλιών τους με τον πελάτη τους, όσο ο τελευταίος βρισκόταν στην πρεσβεία του Ισημερινού στο Λονδίνο. Στη δίκη, η αμερικανική δικαιοσύνη ουσιαστικά καλείται να αποφασίσει αν υπάρχει εξαίρεση στην παρακολούθηση Αμερικανών πολιτών, όταν αυτοί βρίσκονται εκτός συνόρων της χώρας. Αν αποφασιστεί ότι δεν υπάρχει εξαίρεση, ένα μεγάλο μέρος του κατηγορητηρίου κατά του Ασανζ θα εξαιρεθεί.