ΕΚΚΕΝΩΣΗ ΤΗΣ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΧΑΝ ΓΙΟΥΝΙΣ ΔΙΕΤΑΞΕ ΤΟ ΙΣΡΑΗΛ. ΠΡΟΑΓΓΕΛΟΣ ΝΕΑΣ ΕΠΙΘΕΣΗΣ

Ο ισραηλινός στρατός διέταξε χθες Δευτέρα 01/07, την μαζική εκκένωση των Παλαιστινίων από μεγάλο μέρος της Χαν Γιουνίς, ένδειξη ότι τα στρατεύματα είναι πιθανό να εξαπολύσουν νέα χερσαία επίθεση στη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Λωρίδας της Γάζας.

Μεγάλο μέρος της Χαν Γιουνίς έχει ήδη καταστραφεί σε μια μακρά επίθεση εδώ και μήνες, αλλά μεγάλος αριθμός Παλαιστινίων από τότε έχουν επιστρέψει για να γλιτώσουν την επίθεση στη νοτιότερη πόλη της Γάζας, τη Ράφα.

«Για την ασφάλειά σας, πρέπει να εκκενώσετε αμέσως προς την ανθρωπιστική ζώνη», δήλωσε ο αραβόγλωσσος εκπρόσωπος του στρατού Avichay Adraee σε ανάρτησή του στο X.

Δεν είναι σαφές σε ποια «ανθρωπιστική ζώνη» αναφέρθηκε ο Adraee. Πρόσφατες εντολές καλούσαν τους Παλαιστίνιους να πάνε στην περιοχή αλ Μαουάζι, ωστόσο, αυτή η περιοχή έχει δεχτεί επανειλημμένα επίθεση.

Η εντολή εκκένωσης καλύπτει ολόκληρο το ανατολικό μισό της Χαν Γιουνίς και τις γύρω περιοχές. Την περασμένη εβδομάδα, ο στρατός διέταξε παρόμοια εκκένωση από τη βόρεια περιοχή Σουτζάγια της Γάζας, όπου από τότε διεξάγονται έντονες μάχες.

Ο ανταποκριτής του Al Jazeera αναφέρει ότι ένας άνθρωπος σκοτώθηκε σε ισραηλινή επίθεση στη νότια Γάζα. Πληροφορίες αναφέρουν ότι η επίθεση σημειώθηκε στην πόλη αλ Φαχάρι, ανατολικά της πόλης Χαν Γιουνίς.

Απελευθερωσαν τον διοικητη του νοσοκομειου αλ Σιφα

Η εντολή ήρθε καθώς το Ισραήλ απελευθέρωσε τον διευθυντή του κεντρικού νοσοκομείου της Γάζας αφού τον κράτησε για επτά μήνες χωρίς κατηγορίες ή δίκη για ισχυρισμούς ότι η εγκατάσταση είχε χρησιμοποιηθεί ως κέντρο διοίκησης της Χαμάς. 

Η Χαμάς λέει ότι η κατάσταση των κρατουμένων που απελευθερώθηκαν σήμερα και η κατάθεσή τους «επιβεβαιώνουν την εγκληματική συμπεριφορά της [ισραηλινής] κατοχής».

Η απόφαση για την απελευθέρωση του Μοχάμεντ Αμπού Σελμία έθεσε ερωτήματα σχετικά με τους ισχυρισμούς του Ισραήλ γύρω από το νοσοκομείο Σίφα, στο οποίο οι ισραηλινές δυνάμεις έχουν εισβάλει δύο φορές από την έναρξη του πολέμου με τη Χαμάς. 

Η απελευθέρωσή του προκάλεσε σάλο σε όλο το πολιτικό φάσμα του Ισραήλ. Οι υπουργοί της κυβέρνησης και οι ηγέτες της αντιπολίτευσης εξέφρασαν την οργή τους και επέμεναν ότι ο Αμπού Σελμία έπαιξε ρόλο στην υποτιθέμενη χρήση του νοσοκομείου από τη Χαμάς – αν και οι ισραηλινές υπηρεσίες ασφαλείας σπάνια απελευθερώνουν μονομερώς κρατούμενους εάν έχουν υποψίες για σχέσεις με μαχητές.

Εξαλειψαμε τις στρατιωτικες δυνατοτητες της Χαμας, λέει ο Νετανιαχου

Το Ισραήλ έχει σχεδόν τελειώσει με την εξάλειψη των στρατιωτικών δυνατοτήτων της Χαμάς στη Γάζα, σύμφωνα με τον πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου.

«Προχωράμε προς το τέλος της φάσης της εξάλειψης του τρομοκρατικού στρατού της Χαμάς και θα υπάρξει συνέχιση του χτυπήματος των υπολειμμάτων του», είπε ο Νετανιάχου, σύμφωνα με δήλωση του γραφείου του.

Η επομενη ημερα

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν λέει ότι πρέπει να υπάρχει ένα σαφές περίγραμμα για τη διαχείριση της Γάζας.

Μιλώντας στο Ινστιτούτο Brookings στην Ουάσιγκτον, ο Μπλίνκεν είπε ότι ο πόλεμος «δεν μπορεί και δεν πρέπει να τελειώσει με ένα κενό στη Γάζα». Αυτό το σενάριο θα οδηγούσε σε τρία αποτελέσματα που οι ΗΠΑ δεν θα αποδεχτούν, δηλαδή μια ισραηλινή κατοχή, την επιστροφή της Χαμάς στην εξουσία ή το «χάος».

Μιλώντας για τις εντάσεις μεταξύ του Ισραήλ και του βόρειου γείτονά του, του Λιβάνου, ο υπουργός Εξωτερικών είπε ότι οι ΗΠΑ εστιάζουν τις προσπάθειές τους στην αποφυγή μιας πλήρους σύγκρουσης. Πρόσθεσε ότι οι μάχες μεταξύ Ισραήλ και Λιβάνου υπογράμμισαν τη σημασία της επίτευξης εκεχειρίας στη Γάζα.