ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ BDS GREECE ΓΙΑ ΤΟ PREDATOR ΚΑΙ ΑΛΛΑ «ΨΩΝΙΑ» ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΑΠΟ ΤΟ ΙΣΡΑΗΛ

Το BDS Greece, το ελληνικό τμήμα του διεθνούς κινήματος για το Μποϊκοτάζ, την Απόσυρση Επενδύσεων και τις Κυρώσεις εναντίον του κράτους του Ισραήλ, διοργανώνει ανοιχτή εκδήλωση-συζήτηση με τίτλο «Παρακολουθήσεις, Καταστολή και Συλλογική Τιμωρία», το Σάββατο, 11 Νοεμβρίου, στις 18.00 στο αμφιθέατρο Παπαρρηγοπούλου της Νομικής Σχολής.

Όπως αναφέρεται στην σχετική ανακοίνωση, αυτές τις μέρες δεν εξελίσσονται απλώς τραγικά γεγονότα στη Γάζα. Ο μαζικός βομβαρδισμός του λαού και των υποδομών της πόλης, ο εκτοπισμός και ο βομβαρδισμός των εκτοπισμένων είναι πολιτική επιλογή εθνοκάθαρσης των Παλαιστινίων από το Ισραήλ, που γίνεται δυνατή λόγω των πολιτικών, οικονομικών και άλλων σχέσεων που απολαμβάνει με πολλές χώρες, συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας.

Όπως επισημαίνεται, η γεωπολιτική επιλογή στήριξης του Ισραήλ από τις ΗΠΑ και την ΕΕ, διαχέεται σε μια σειρά από οικονομικές σχέσεις, πολεμικούς εξοπλισμούς και προγράμματα παρακολούθησης και ελέγχου πληθυσμών, συμπεριλαμβανομένου του ισραηλινού κατασκοπευτικού λογισμικού Predator, θύματα του οποίου υπήρξαν στην χώρα μας πολιτικοί, δημοσιογράφοι, στρατιωτικοί, δικαστικοί και απλοί πολίτες.

Αυτές οι εξελίξεις, σύμφωνα με την ανακοίνωση, είναι σε βάρος των συμφερόντων των λαών της περιοχής, ενώ τα αποτελέσματα τους στηρίζουν την κατοχή των παλαιστινιακών εδαφών, τον αποκλεισμό της Γάζας, τα εγκλήματα σε βάρος των Παλαιστίνιων από το καθεστώς Απαρτχάιντ που έχει επιβάλει το Ισραήλ, το οποίο πλέον εξελίσσεται σε μια αναμφισβήτητη γενοκτονία.

Παράλληλα πολλές κυβερνήσεις προσπαθώντας να αποσιωπήσουν τα ισραηλινά εγκλήματα πολέμου λαμβάνουν μέτρα που παραβιάζουν θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα. Ποινικοποιούν κάθε εκδήλωση συμπαράστασης στον Παλαιστινιακό λαό, πανεπιστήμια εξαπολύουν κυνήγι μαγισσών εναντίον φοιτητών τους ενώ ιδιωτικές εταιρείες προχωρούν σε μηνύσεις ή ακόμη και απολύσεις εργαζομένων που τολμούν να καταδικάσουν τα εγκλήματα του Ισραήλ.

Ομιλητές:

  • Fiona Ben Chekroun, εκπρόσωπος του BNC (BDS National Committee)
  • Θανάσης Καμπαγιάννης, δικηγόρος, πρ. σύμβουλος ΔΣ ΔΣΑ με την Εναλλακτική Παρέμβαση – Δικηγορική Ανατροπή
  • Dr. Shir Hever, Ισραηλινός ερευνητής θεμάτων πολεμικού υλικού και λογισμικών κατασκοπείας, μέλος διεθνούς BDS
  • Suhad Nierat, Παλαιστίνια, καθηγήτρια Αραβική γλώσσας

Συντονίζει η Λαμπρινή Θωμά, δημοσιογράφος The Press Project

Στην εκδήλωση, μετά τις κεντρικές ομιλίες, θα δοθεί η δυνατότητα για σύντομες παρεμβάσεις από το ακροατήριο επί των συζητούμενων θεμάτων. Η παρουσία σας είναι σημαντική για μας και έχει ιδιαίτερη πολιτική σημασία, γιατί τα ζητήματα που θίγει η εκδήλωση άπτονται και του περιεχομένου της δημοκρατίας και της ισονομίας στη χώρα μας, πέρα από τον τρομακτικό κίνδυνο για την εξάπλωση του πολέμου στην ευρύτερη περιοχή, που δημιουργούν τα τελευταία δραματικά γεγονότα στη Γάζα.

*Πρόσφατα σε άρθρο του στο verso.gr ο ιδρυτής του BDS Omar Barghuti εξέθεσε στοιχεία από τις ίδιες τις ισραηλινές πηγές σύμφωνα με τις οποίες στη Γάζα συντελείται γενοκτονία καλώντας τις κυβερνήσεις της Δύσης να πάρουν θέση.

Τι είναι το BDS

Το Μποϊκοτάζ, Απόσυρση Επενδύσεων, Κυρώσεις (BDS) είναι ένα παγκόσμιο κίνημα που ξεκίνησε ύστερα από το αίτημα της παλαιστινιακής κοινωνίας για ελευθερία, δικαιοσύνη και ισότητα. Το BDS υποστηρίζει την απλή αρχή ότι οι Παλαιστίνιοι έχουν τα ίδια δικαιώματα με την υπόλοιπη ανθρωπότητα.

Το Ισραήλ καταλαμβάνει και αποικίζει την παλαιστινιακή γη, κάνει διακρίσεις εναντίον των παλαιστινίων πολιτών του Ισραήλ και αρνείται στους παλαιστίνιους πρόσφυγες το δικαίωμα να επιστρέψουν στα σπίτια τους. Εμπνευσμένη από το νοτιοαφρικανικό κίνημα κατά του απαρτχάιντ, η έκκληση του BDS προτρέπει για δράση έτσι ώστε να πιεστεί το Ισραήλ να συμμορφωθεί με το διεθνές δίκαιο.

Το BDS είναι ένα ζωντανό παγκόσμιο κίνημα αποτελούμενο από συνδικάτα, ακαδημαϊκούς συλλόγους, εκκλησίες και λαϊκές κινητοποιήσεις σε όλο τον κόσμο. Έντεκα χρόνια από την έναρξή του, το BDS έχει σημαντικό αντίκτυπο και αντιμετωπίζει αποτελεσματικά τη διεθνή υποστήριξη στο ισραηλινό απαρτχάιντ και την αποικιοκρατία.

Είναι ένα κίνημα αντίπαλο προς κάθε μορφή ρατσισμού (συμπεριλαμβανομένου του αντισημιτισμού) το οποίο στρέφεται ενάντια σε επίσημους θεσμούς και κρατικές ή επιχειρηματικές επιλογές και επ’ ουδενί ενάντια σε πρόσωπα ή ταυτότητες.

Στηρίζεται στη διαπίστωση ότι το παλαιστινιακό ζήτημα παραμένει ένα από τα πιο επείγοντα προβλήματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων στον πλανήτη και διαιωνίζεται με ευθύνη και όσων κυβερνήσεων και οργανισμών συμπράττουν με το κράτος του Ισραήλ. Το διεθνές κίνημα BDS στηρίζεται στην απλή αρχή ότι οι Παλαιστίνιοι έχουν τα ίδια δικαιώματα με την υπόλοιπη ανθρωπότητα.

Τι σημαίνει BDS

Το Μποϊκοτάζ περιλαμβάνει την απόσυρση της υποστήριξης προς το Ισραήλ και τις ισραηλινές και διεθνείς εταιρείες που εμπλέκονται στην παραβίαση των  ανθρωπίνων δικαιωμάτων των Παλαιστινίων, καθώς και σε συνεργάτες ισραηλινών αθλητικών, πολιτιστικών και ακαδημαϊκών ιδρυμάτων.

Οι εκστρατείες για Απόσυρση Επενδύσεων παροτρύνουν τις τράπεζες, τα τοπικά συμβούλια, τις εκκλησίες, τα συνταξιοδοτικά ταμεία και τα πανεπιστήμια να αποσύρουν επενδύσεις από όλες τις ισραηλινές εταιρείες και από διεθνείς εταιρείες που εμπλέκονται στην παραβίαση των παλαιστινιακών δικαιωμάτων.

Οι εκστρατείες για Κυρώσεις πιέζουν τις κυβερνήσεις να εκπληρώσουν τη νομική υποχρέωσή τους στο να λογοδοτήσει το Ισραήλ, μεταξύ άλλων καταργώντας το στρατιωτικό εμπόριο και τις συμφωνίες ελεύθερου εμπορίου και αποβάλλοντας το Ισραήλ από διεθνείς θεσμούς όπως τον ΟΗΕ και την FIFA.

Παγκόσμιο κίνημα

Το κίνημα BDS υποστηρίζεται από συνδικάτα, εκκλησίες, ΜΚΟ και κινήματα που εκπροσωπούν εκατομμύρια ανθρώπους σε κάθε ήπειρο και υπάρχουν  εκστρατείες BDS σε κοινότητες σε όλο τον κόσμο. Οι προοδευτικές εβραϊκές ομάδες διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στο κίνημα.

Δημόσια πρόσωπα όπως ο Αρχιεπίσκοπος Desmond Tutu, η Naomi Klein, ο Roger Waters, η Angela Davis και η Judith Butler στηρίζουν το BDS..

Το BDS αποσκοπεί στον τερματισμό της διεθνούς υποστήριξης των παραβιάσεων του διεθνούς δικαίου από το Ισραήλ, αναγκάζοντας τις εταιρείες, τα θεσμικά όργανα και τις κυβερνήσεις να αλλάξουν τις πολιτικές τους. Καθώς οι ισραηλινές εταιρείες και τα ιδρύματα θα απομονώνονται, το Ισραήλ θα δυσκολεύεται όλο και περισσότερο να παραβιάζει τα δικαιώματα των Παλαιστινίων.

Οι εκστρατείες BDS αυξάνουν επίσης την ευαισθητοποίηση για τους τρόπους με τους οποίους το Ισραήλ καταπιέζει τον παλαιστινιακό λαό.