ΕΙΣΑΓΓΕΛΙΚΗ ΕΡΕΥΝΑ ΓΙΑ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ ΜΕ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟΥΣ ΠΟΥ ΧΤΥΠΟΥΝ ΒΙΑΙΑ ΑΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΜΕΝΟ ΔΙΑΔΗΛΩΤΗ

Τη διενέργεια ποινικής έρευνας με αφορμή την δημοσιοποίηση βίντεο στο οποίο καταγράφονται αστυνομικοί στην Πλατεία Βικτωρίας να χτυπούν σφοδρά διαδηλωτή πεσμένο στο έδαφος μετά από ακινητοποίησή του, διέταξε ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών, Αντώνης Ελευθεριάνος.

Ο επικεφαλής της Εισαγγελίας έδωσε εντολή στην προϊσταμένη της Ποινικής Δίωξης, Αγγελική Τριανταφύλλου, να διενεργήσει ποινική προκαταρκτική εξέταση στο πλαίσιο της οποίας θα διερευνηθεί το περιστατικό που καταγράφηκε χθες το βράδυ έξω από τον σταθμό του ΗΣΑΠ Βικτώρια.

Η κ. Τριανταφύλλου θα αναμένει το πόρισμα της κατεπείγουσας ΕΔΕ που διενεργείται με εντολή του αρμόδιου υπουργού, ωστόσο άμεσα θα ξεκινήσει τις δικές της ενέργειες για τη διαλεύκανση της υπόθεσης.

Η εισαγγελική λειτουργός θα αναζητήσει το επίμαχο βιντεοληπτικό υλικό και κάθε άλλο στοιχείο για όσα συνέβησαν ώστε να εντοπιστεί η ομάδα όπου ανήκαν οι αστυνομικοί και ακολούθως να ταυτοποιηθούν οι συγκεκριμένοι που καταγράφονται στο βίντεο να χτυπούν βίαια το διαδηλωτή.

Με βάση τα στοιχεία που θα συλλέξει η Εισαγγελέας θα αξιολογηθεί η περαιτέρω πορεία της υπόθεσης σε ό,τι αφορά απόδοση ποινικών ευθυνών.

Εντωμεταξυ πολλές είναι οι καταγγελίες αστυνομικής αυθαιρεσίας. Σύμφωνα με καταγγελία στο Twitter, χρήστης κατήγγειλε ότι άνδρας της ομάδας Δέλτα έριξε πάνω της δακρυγόνο, την ώρα που βιντεοσκοπούσε την σύλληψη ατόμου στη Βικτώρια.

Τα ΜΑΤ έριξαν χημικά μέσα στη Βικτώρια, όπου κατευθύνθηκε κόσμος, μετά τις συγκεντρώσεις στο Ηράκλειο, με την αστυνομία να προχωρά, σύμφωνα με τις πληροφορίες σε προσαγωγές.

Θυμίζουμε πως νωρίτερα η ΕΛΑΣ προχώρησε σε αναίτιες προσαγωγές 13 ατόμων, μεταξύ αυτών βρίσκονταν και μέλη του ΜέΡΑ25 (ανάμεσά τους, ο συντονιστής της κεντρικής επιτροπής, Κώστας Ντάσκας).

Επίσης η αστυνομία παρά την απαγόρευση άφησε τους φασίστες να κάνουν πορεία στο Θησείo, ενώ  σύμφωνα με μαρτυρία 17χρονου τραυματία, που δέχτηκε χτύπημα στο κεφάλι ομάδα περίπου 50 φασιστών άρχισε να επιτίθεται με πυροσβεστήρες και πέτρες σε αντιφασίστες στο Μοναστηράκι, ρίχνοντας λάδι ή βενζίνη και τους απειλούσαν ότι θα τους κάψουν.