ΕΙΣΒΟΛΗ ΤΩΝ ΜΑΤ ΣΤΟ Α.Π.Θ. – ΚΑΤΑΣΤΟΛΗ ΚΑΙ ΑΥΤΑΡΧΙΣΜΟΣ ΣΤΗΝ ΝΕΟΛΑΙΑ

Επιχείρηση για την εκκένωση του κτιρίου διοίκησης του ΑΠΘ, όπου ήταν σε εξέλιξη κατάληψη από φοιτητές, πραγματοποίησε η αστυνομία. Δυνάμεις των ΜΑΤ εισήλθαν στο κτίριο από το υπόγειο πάρκινγκ και το ελέγχουν για να το παραδώσουν.

Νωρίτερα, ομάδα φοιτητικών συλλογικοτήτων, μετά την ολοκλήρωση της πορείας, μπήκε στο ΑΠΘ διαμαρτυρόμενη για το σχέδιο νόμου που μεταξύ άλλων θα περιλαμβάνει διατάξεις για τη λειτουργία ιδιωτικών – μη κερδοσκοπικών πανεπιστημίων.

Οι φοιτητές βγήκαν από το κτίριο και παρέμνειναν συγκεντρωμένοι για λίγη ώρα έξω από αυτό φωνάζοντας συνθήματα. Η κατάληψη ξεκίνησε από φοιτητικές συλλογικότητες του αντιεξουσιαστικού χώρου, μετά την πορεία κατά του νομοσχεδίου για τη λειτουργία μη κρατικών μη κερδοσκοπικών πανεπιστημίων.

Σε ανακοίνωση τους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης τα μέλη των συλλογικοτήτων αναφέρουν πως προχωράνε σε κατάληψη της πρυτανείας καταγγέλοντας την απόφαση που έλαβε χθες η Σύγκλητος του Ιδρύματος για την εξ αποστάσεως διαδικτυακή διενέργεια εξετάσεων στα Τμήματα που τελούν υπό κατάληψη τις τελευταίες εβδομάδες. Έχουν αναρτήσει από τον τέταρτο όροφο του κτιρίου διοίκησης πανό με συνθήματα κατά των ηλεκτρονικών εξετάσεων.

Σημειώνεται ότι για το απόγευμα είχε προγραμματιστεί προγραμματισμένη συνεδρίαση της Συγκλήτου για την παρουσίαση των υποψηφιοτήτων για το αξίωμα του πρύτανη.

Ανακοίνωση του ΜΕΡΑ25 για τις αυταρχικές επιθέσεις των ΜΑΤ στους φοιτητές:

Εχθές Πέμπτη 1/2 ξεκίνησαν κανονικά όπως γίνεται κάθε Πέμπτη εδώ και ένα μήνα οι πανεκπαιδευτικές κινητοποιήσεις υπεράσπισης της δωρεάν δημόσιας παιδείας.

Πλέον το κράτος δεν μπορεί να αγνοήσει το φοιτητικό κίνημα που όλο και διογκώνεται μέρα με την μέρα. Άλλωστε φαίνεται ο φόβος της κυβέρνησης μετά και τα σημερινά όργια καταστολής σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

Ενώ χιλιάδες φοιτήτριες/τά/τές, εκπαιδευτικοί και αλληλέγγυα άτομα συμμετείχαν στις πορείες, η αστυνομία επιτέθηκε με χειροβομβίδες κρότου λάμψης και δακρυγόνα στα συγκεντρωμένα πλήθη, με το θράσος της να φτάνει το σημείο να επιτεθούν σε φοιτητές στον ιστορικό χώρο του Πολυτεχνείου με αποτέλεσμα τον τραυματισμό και τις παράνομες προσαγωγές δεκάδων φοιτητών/τριών.

Παράλληλα, στην Θεσσαλονίκη τα σώματα ασφαλείας προσπάθησαν να εισβάλουν στην πρυτανεία του ΑΠΘ, που τελεί υπό κατάληψη μετά από αποφάσεις φοιτητικών συλλόγων, και να την εκκενώσουν δια της βίας.

Αυτή η απελπισμένη και άγρια προσπάθεια της κυβέρνησης να πνίξει το φοιτητικό κίνημα, μόνο αυτό δεν καταφέρνει. Στην αυξανόμενη τρομοκρατία απαντάμε με την περαιτέρω ενδυνάμωση και μαζικοποίηση του αγώνα διαρκείας μέχρι την τελική νίκη ενάντια στις ιδιωτικοποιήσεις.

Κλιμακώνουμε τον αγώνα υπεράσπισης της Δημόσιας Δωρεάν Παιδείας και καλούμε σε μαζική συμμετοχή στην πανελλαδική κινητοποίηση Φοιτητικών Συλλόγων, Συλλογικοτήτων και Εργατικών Σωματείων την Πέμπτη 8/2.

Αυτό το νομοσχέδιο θα πέσει στη φωτιά!