ΕΙΣΙΤΗΡΙΟ – ΦΩΤΙΑ 30 ΕΥΡΩ ΚΑΙ… PRIVE ΞΕΝΑΓΗΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΑΚΡΟΠΟΛΗ 

Την πρεμούρα της κυβέρνησης να δώσει σε ιδιώτες τον έλεγχο των εισιτηρίων της Ακρόπολης εξηγεί ίσως η αιφνιδιαστική απόφαση του υπουργείου Πολιτισμού για αυξήσεις – σοκ στο κόστος επίσκεψης του ιερού βράχου. Από τα 10 ευρώ που είναι σήμερα (κατά τη χειμερινή περίοδο) το εισιτήριο τριπλασιάζεται για Έλληνες και ξένους επισκέπτες και μάλιστα χωρίς διάκριση όπως ίσχυε ως τώρα για τη χειμερινή περίοδο.

Μέχρι τώρα η επίσκεψη σε Ακρόπολη και Κλιτύες, Αρχαία Αγορά, Βιβλιοθήκη Αδριανού, Κεραμεικός, Λύκειο Αριστοτέλους, Ολυμπιείο, Ρωμαϊκή Αγορά κόστιζε 20 ευρώ τους θερινούς μήνες και 10 ευρώ τους χειμερινούς, δηλαδή μιλάμε για αυξήσεις της τάξης των 50% τους θερινούς μήνες και 300% τους χειμερινούς. Σημειώστε επίσης πως το εισιτήριο του Μουσείου Ακρόπολης είναι χωριστό, και κοστίζει 15 ευρώ. Συνεπώς ένα ζευγάρι που θα θέλει να επισκεφθεί τον Ιερό Βράχο και το Μουσείο Ακρόπολης θα πρέπει να πληρώσει 90 ευρώ.

Από 1η Απριλίου, όσοι λοιπόν…αντέχουν οικονομικά, μπορούν με 5000 ευρώ να βιώσουν μία ανεπανάληπτη εμπειρία στον Ιερό Βράχο σε ομάδες των 5 ατόμων και έως 4 ομάδες στο δίωρο, με προσφορά ειδικής ξενάγησης και αναμνηστικών δώρων. Η νέα τιμολογιακή πολιτική των Αρχαιολογικών Χώρων και Μουσείων εγκρίθηκε θετικά και ομόφωνα από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο.

Καταργούνται οι υφιστάμενες 9 βαθμίδες στην κλίμακα των αντιτίμων εισιτηρίου εισόδου από 2 έως 20 ευρώ, οι οποίες σε συνδυασμό με τις 4 κατηγορίες δικαιούχων μειωμένου εισιτηρίου και τις 34 δικαιούχων ελευθέρας εισόδου συνεπάγονται ένα πολύπλοκο σύστημα με δυσανάλογα βαρύ διαχειριστικό κόστος.Επίσης καταργούνται τα ενιαία εισιτήρια εισόδου σε παραπάνω του ενός Αρχαιολογικών Χώρων ή Μουσείων, αλλά ένας επισκέπτης θα πρέπει να πληρώνει χειμώνα -καλοκαίρι 30 ευρώ την επίσκεψή του στην Ακρόπολη.

Οι αυξήσεις αυτές υποτίθεται πως αντισταθμίζονται με μία επιπλέον Κυριακή ελευθέρας εισόδου κάθε μήνα κατά τη χειμερινή περίοδο (1η Νοεμβρίου- 31η Μαρτίου), συγκεκριμένα η τρίτη Κυριακή του μήνα επί πλέον της πρώτης. Μέχρι σήμερα τους χειμερινούς μήνες το εισιτήριο στους αρχαιολογικούς χώρους ήταν κατά 50% μειωμένο, προκειμένου να επωφεληθούν αυτού κυρίως οι Έλληνες πολίτες, αλλά και όσοι επέλεγαν την Ελλάδα ως προορισμό τη χειμερινή μη τουριστικής αιχμής περίοδο. Πλέον μειωμένο εισιτήριο δε θα υπάρχει. Αντ’ αυτού θα υπάρχει μία επιπλέον Κυριακή ελευθέρας εισόδου, άρα και συνωστισμού στον Ιερό Βράχο.