ΕΙΝΑΙ ΕΓΚΛΗΜΑ: 3.342 ΝΕΚΡΑ ΠΑΙΔΙΑ ΣΤΗ ΓΑΖΑ – ΠΑΝΩ ΑΠΟ 8000 ΣΥΝΟΛΙΚΑ ΟΙ ΝΕΚΡΟΙ

Το σύνολο των νεκρών στη Γάζα έχει φτάσει του 8.000 σύμφωνα με αξιωματικούς των Παλαιστινιακών αρχών, συμπεριλαμβανομένων 3.342 παιδιά από την έναρξη του πολέμου.

Συνεχίζουν να κλιμακώνονται οι ισραηλινές επιθέσεις στη Λωρίδα της Γάζας με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τους αμάχους που δεν νιώθουν ασφαλείς ούτε στα νοσοκομεία, το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο (ΔΠΔ) έκανε γνωστό ότι βρίσκονται σε εξέλιξη έρευνες για εγκλήματα πολέμου που φέρεται να έχουν διαπραχθεί.

Ο εισαγγελέας του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου Καρίμ Χαν –που επισκέφθηκε το συνοριακό πέρασμα της Ράφα αυτό το Σαββατοκύριακο– το ΔΠΔ έχει «ενεργές έρευνες σε εξέλιξη σχετικά με τα εγκλήματα που φέρεται να διαπράχθηκαν στο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου και επίσης σε σχέση με τη Γάζα και τη Δυτική Όχθη».

«Είναι μια στιγμή αντικειμενικότητας, μια στιγμή ήσυχου προβληματισμού και πρέπει να είναι μια στιγμή κατά την οποία η διεθνής κοινότητα και το διεθνές οικοδόμημα που χτίστηκε στα ερείπια του δεύτερου παγκοσμίου πολέμου… θα διασφαλίσει δεν θα γίνουν ξανά… αποτρόπαια [σ.σ.: γεγονότα]»

Πρόσθεσε πως «εξετάζουμε ανεξάρτητα την κατάσταση στην Παλαιστίνη. Εξετάζουμε τα γεγονότα στο Ισραήλ… Χρειαζόμαστε συνεργασία. Χρειαζόμαστε βοήθεια. Αλλά θα έχουμε την αποφασιστικότητα, την αντοχή και τον επαγγελματισμό για να διαχωρίσουμε τους ισχυρισμούς από τα γεγονότα».

Σε κάθε περίπτωση, σοκάρει, ο αριθμός των παιδιών που σκοτώθηκαν στη Μ. Ανατολή τις τελευταίες τρεις εβδομάδες, καθώς ξεπέρασε τον ετήσιο αριθμό των παιδιών που σκοτώθηκαν σε όλες τις ζώνες συγκρούσεων του κόσμου από το 2019.

Όπως σημειώνει η οργάνωση Save the Children, από τις 7 Οκτωβρίου τουλάχιστον 3.257 παιδιά έχουν αναφερθεί ότι έχουν σκοτωθεί, εκ των οποίων τα 3.195 στη Γάζα, 33 στη Δυτική Όχθη και 29 στο Ισραήλ, σύμφωνα με τα Υπουργεία Υγείας της Γάζας και του Ισραήλ αντίστοιχα. Σύμφωνα με την οργάνωση, τα παιδιά αποτελούν πάνω από το 40% των 7.703 ανθρώπων που σκοτώθηκαν στη Γάζα και πάνω από το ένα τρίτο όλων των νεκρών στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη και στο Ισραήλ.

Παράλληλα, τουλάχιστον 6.360 παιδιά έχουν τραυματιστεί στη Γάζα, καθώς και 180 παιδιά στη Δυτική Όχθη και 74 παιδιά στο Ισραήλ.

Σημειώνεται ότι ο αριθμός των νεκρών παιδιών είναι πιθανότατα πολύ υψηλότερος, καθώς 1.000 παιδιά έχουν αναφερθεί ως αγνοούμενα στη Γάζα και θεωρούνται θαμμένα κάτω από τα ερείπια. 

Η οργάνωση Save the Children ζητά άμεση κατάπαυση του πυρός και προειδοποιεί ότι οι «διευρυμένες χερσαίες επιχειρήσεις» του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας θα επιφέρουν περισσότερα θύματα.