ΕΥΡΩΒΟΥΛΕΥΤΡΙΑ ΤΗΣ ΛΕΤΟΝΙΑΣ ΚΑΤΗΓΟΡΕΙΤΑΙ ΩΣ ΚΑΤΑΣΚΟΠΟΣ ΤΗΣ ΡΩΣΙΑΣ

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο επέβαλε κυρώσεις στην Tatjana Ždanoka, Λετονή ευρωβουλεύτρια, που κατηγορείται σε δημοσιεύματα των μέσων ενημέρωσης ότι κατασκόπευε προς όφελος της Ρωσίας.

Τον Ιανουάριο, η ρωσική ερευνητική εφημερίδα The Insider ανέφερε ότι ο Ždanoka εργαζόταν για χρόνια για λογαριασμό της Ρωσικής Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Ασφαλείας (FSB), του διαδόχου της KGB της σοβιετικής εποχής. Η Ždanoka αρνήθηκε τους ισχυρισμούς, λέγοντας στους ευρωβουλευτές τον Φεβρουάριο ότι ήταν απλώς «πράκτορας για την ειρήνη». Η λετονική μυστική υπηρεσία έχει κινήσει ποινική υπόθεση εναντίον της, όπως αναφέρουν τοπικά μέσα ενημέρωσης τον Μάρτιο. 

Το ΕΚ άνοιξε τη δική του διοικητική έρευνα για την ευρωβουλεύτρια και η πρόεδρος Ρομπέρτα Μέτσολα ανακοίνωσε την Τετάρτη σειρά κυρώσεων κατά της Ždanoka, αφού εντόπισε ότι παραβιάζει τον κώδικα συμπεριφοράς των ευρωβουλευτών, όπως μεταδίδει το Politico. 

Η Ždanoka -η οποία είναι ευρωβουλεύτρια από το 2004 και συμμετείχε στην ομάδα των Πρασίνων/EFA μέχρι το 2022- παραβίασε τμήματα του κώδικα δεοντολογίας αναφορικά με τη δήλωση ιδιωτικών συμφερόντων και τη λήψη δώρων, όπως γνωστοποίηση η Μέτσολα. 

Από τότε που εμφανίστηκαν οι καταγγελίες εναντίον της Ždanoka, το Ευρωκοινοβούλιο κλονίστηκε κι από ένα άλλο σκάνδαλο ρωσικής επιρροής που αφορούσε τσέχικο μέσο ενημέρωσης που ονομάζεται Voice of Europe, το οποίο σύμφωνα με τις τσεχικές μυστικές υπηρεσίες πλήρωνε ευρωπαίους πολιτικούς, συμπεριλαμβανομένων ευρωβουλευτών, ως μέρος ενός σχεδίου διακίνησης ρωσικής προπαγάνδας.