ΔΥΤΙΚΗ ΑΤΤΙΚΗ: ΟΧΙ ΣΤΟΥΣ ΑΓΩΓΟΥΣ ΤΩΝ ΕΛΠΕ

Τις προηγούμενες μέρες στην Ελευσίνα έγιναν δύο ανοιχτές συναντήσεις με αφορμή την εκκίνηση των εργασιών στη Δυτική Αττική για την κατασκευή και διέλευση νέας γραμμής προαστιακού μέσα από τις πόλεις των Μεγάρων, της Ελευσίνας και του Ασπρόπυργου.

Το έργο εμπίπτει στις προδιαγραφές χρηματοδότησης της ΕΕ μέσα από το Ταμείο Ανάκαμψης (είχε τεθεί αυστηρό κριτήριο να μην είναι τίποτε άλλο πέρα από σιδηροδρομικό έργο, ούτε καν οδικός άξονας), έχει συμβατική αξία 95.742.101,92 € χωρίς ΦΠΑ και υπογράφεται μεταξύ της ΟΣΕ Α.Ε. και της «ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΚΑΤΑΣΚΕΥΩΝ ΑΤΕ ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ», κατόπιν δημοπράτησης.

Το έργο από μόνο του, αν και δημιουργεί επιφυλάξεις ως προς την ασφάλεια της κίνησης μέσα στον αστικό ιστό αλλά κυρίως ως προς τις επιπτώσεις στο ήδη επιβαρυμένο οδικό δίκτυο των πόλεων, δεν διαφαίνεται να είναι αυτό που ενοχλεί τους κατοίκους. Αυτό που κυρίως δημιουργεί ανασφάλεια για το μέλλον είναι η χρήση του νέου άξονα για τη δημιουργία δικτύου αγωγών μεταφοράς λευκών προϊόντων διύλισης (ΝΑΛΠ) κάτω ή δίπλα από τη νέα γραμμή. Τα λευκά προϊόντα είναι βενζίνη, νάφθα, κηροζίνη, πετρέλαιο θέρμανσης και κίνησης και οι αγωγοί, όπως αποτυπώνεται στη σύμβαση, θα κατασκευαστούν στη περιοχή μεταξύ του Σ.Σ. ΕΛΠΕ Ασπροπύργου και Σ.Στ. ΕΛΠΕ Ελευσίνας.

Οι κάτοικοι της Ελευσίνας πληροφορήθηκαν ότι η μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων των ΕΛΠΕ για τους λευκούς αγωγούς κατατέθηκε στη δημοτική αρχή το 2022. Δήμαρχος και αρμόδιος αντιδήμαρχος δεν την έφεραν προς συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο, πέρασε το διάστημα που προβλέπεται για να γνωμοδοτήσει και έτσι χάθηκε η όποια – θεσμική τουλάχιστον – δυνατότητα αντίδρασης ή παρέμβασης σε ένα τόσο σημαντικό έργο για την ασφάλεια των κατοίκων της Ελευσίνας.

Μερικά από τα σωματεία και τις επαγγελματικές ενώσεις της Ελευσίνας και της Δυτικής Αττικής συμφώνησαν η πρώτη κινητοποίηση να πραγματοποιηθεί στις 31/01 στον Ασπρόπυργο, όπου σχεδιάζεται συνεδρίαση του νέου Περιφερειακού Συμβουλίου, με βασικό αίτημα να δοθεί ένα τέλος στην υποβάθμιση της περιοχής. Μερικές από τις δημοτικές παρατάξεις που είναι ευαισθητοποιημένες στο θέμα θα ζητήσουν να τεθεί το θέμα των αγωγών των ΕΛΠΕ στην ημερήσια διάταξη, της επόμενης συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου, με σκοπό να υπάρξει ευρύτερη ενημέρωση των δημοτών και περαιτέρω κινητοποίηση της νέας δημοτικής αρχής.