ΔΥΝΑΜΙΚΗ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΩΝ ΦΟΙΤΗΤΩΝ ΕΝΑΤΙΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ

Με καταλήψεις και συλλαλητήρια σε πολλές πόλεις της χώρας, απάντησαν οι φοιτητικοί σύλλογοι στην πρόθεση της κυβέρνηση να ιδρύση ιδιωτικά πανεπιστήμια στην Ελλάδα, καταστρατηγόντας το άρθρο 16 του Συντάγματος.

Εκατοντάδες φοιτητές, μαθητές, εργαζόμενοι στα πανεπιστήμια αλλά και σωματεία εκπαιδευτικών συγκεντρώθηκαν στα Προπύλαια και με πορεία βρέθηκαν έξω από την Βουλή, φωνάζοντας συνθήματα κατά της ιδιωτικοποίησης της εκπαίδευσης.

Λόγω της κινητοποίησης, η αστυνομία προχώρησε σε κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στο κέντρο της Αθήνας, διακόπτοντας τη κυκλοφορία των οχημάτων στην οδό Πανεπιστήμιου και των δρόμων γύρω από την πλατεία Συντάγματος.

Παράλληλα οι φοιτητές μέσω Γενικών Συνελεύσεων προχωρούν καταλήψεις σε όλα τα Πανεπιστήμια της χώρας σήμερα και αύριο, ενώ αύριο, Παρασκευή θα πραγματοποιηθούν νέες συνελεύσεις.

Μικροεπεισόδια

Μικρής έκτασης επεισόδια σημειώθηκαν πριν από λίγο μπροστά από το μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη μεταξύ φοιτητών και αστυνομικών κατά την διάρκεια του συλλαλητηρίου ενάντια στο νομοσχέδιο για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια.

Ειδικότερα, οι φοιτητές συνεπλάκησαν με τις αστυνομικές δυνάμεις , που τους απώθησαν με τις ασπίδες τους ενώ προχώρησαν και σε περιορισμένη χρήση χημικών.

Η κατάσταση αποκλιμακώθηκε γρήγορα και μετά από λίγη ώρα οι φοιτητές αποχώρησαν.

Θεσσαλονίκη

Διαδήλωση κατά του σχεδίου νόμου του υπουργείου Παιδείας «Ελεύθερο Πανεπιστήμιο», που θα τεθεί σε διαβούλευση, περιλαμβάνοντας διατάξεις για τη λειτουργία των Μη Κερδοσκοπικών Μη Κρατικών Πανεπιστημίων, πραγματοποίησαν στο κέντρο της πόλης φοιτητικές παρατάξεις, ενώσεις εκπαιδευτικών και συλλογικότητες.

Οι διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν στην Καμάρα και από εκεί πραγματοποίησαν πορεία μέσω των οδών Εγνατίας, Αγίας Σοφίας, Τσιμισκή, Ίωνος Δραγούμη μέχρι το Διοικητήριο (ΥΜΑΘ), φωνάζοντας συνθήματα για «δημόσιες και δωρεάν σπουδές για όλους και πτυχία με αξία για δουλειά με δικαιώματα».

Η πορεία κατέληξε στο campus του ΑΠΘ, όπου φοιτητικές παρατάξεις πραγματοποιούν συνελεύσεις, καλώντας τα μέλη της φοιτητικής κοινότητας να συμμετάσχουν σε καταλήψεις τμημάτων.

Ηράκλειο

Την αντίθεσή τους στην ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημίων εξέφρασαν φοιτητές και εκπρόσωποι φορέων στην συγκέντρωση διαμαρτυρίας που οργανώθηκε σήμερα στο κέντρο του Ηρακλείου, στο πλαίσιο των πανελλαδικών κινητοποιήσεων.

Οι φοιτητές, που ζητούν την άποσυρση του σχετικού νομοσχεδίου συγκεντρώθηκαν στην πλατεία Ελευθερίας, ενώ παράλληλα, υπό κατάληψη τελούν σήμερα η Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Κρήτης και για δύο ημέρες στη Σχολή Επιστημών Υγείας του ΕΛΜΕΠΑ.