Ένοχοι και σε δεύτερο βαθμό κρίθηκαν από το Μικτό Ορκωτό Εφετείο ο κοσμηματοπώλης και ο μεσίτης που κατηγορούνται για τον θάνατο του ΛΟΑΤΚΙ ακτιβιστή Ζακ Κωστόπουλου.
Ήταν αντιμέτωποι με την κατηγορία της θανατηφόρας σωματικής βλάβης.
Οι δύο επιχειρηματίες έχουν καταδικαστεί σε πρώτο βαθμό σε κάθειρξη 10 ετών ο καθένας για θανατηφόρα σωματική βλάβη.
Οι καταδικασθέντες «έσπασαν» την πρωτόδικη καταδίκη των 10 χρόνων με τα ελαφρυντικά που τους αναγνώρισε το δικαστήριο
Το Εφετείο αναγνώρισε ελαφρυντικά στον κοσμηματοπώλη και τον μεσίτη, τα οποία ρίχνουν σε χαμηλό πλαίσιο την ποινή που θα τους επιβληθεί για τη δολοφονία του Ζακ Κωστόπουλου.
Σε έξι χρόνια κάθειρξη καταδικάστηκε ομόφωνα ο μεσίτης – ο οποίος θα εκτίσει την ποινή στη φυλακή – και σε πέντε χρόνια ο κοσμηματοπώλης – ο οποίος θα εκτίσει την ποινή στο σπίτι του, όπως και μετά το πρωτοβάθμιο δικαστήριο.
Τελικά, οι καταδικασθέντες «έσπασαν» την πρωτόδικη καταδίκη των 10 χρόνων με τα ελαφρυντικά που τους αναγνώρισε το δικαστήριο.
Συγκεκριμένα στον κοσμηματοπώλη οι δικαστές ομόφωνα αναγνώρισαν δυο ελαφρυντικά, του προτέρου σύννομου βίου και της ανάρμοστης συμπεριφοράς του θύματος. Στον 61χρονο μεσίτη το δικαστήριο αναγνώρισε μόνο το ελαφρυντικό του σύννομου βίου.
Σημειώνεται πως ο εισαγγελέας της έδρας, Στέλιος Κωσταρέλος, ζήτησε την απόρριψη των ελαφρυντικών στους δυο καταδικασθέντες.
Στην αγόρευσή του ο Εισαγγελέας Έδρας του ΜΟΕ έχει ζητήσει να κηρυχθούν ένοχοι όπως και πρωτόδικα , οι δύο κατηγορούμενοι επικαλούμενος ανάμεσα σε άλλα και το βιντεοληπτικό υλικό όπου οι δύο επιχειρηματίες φαίνονται να χτυπούν σφοδρά τον Κωστόπουλο λίγο πριν ξεψυχήσει στον πεζόδρομο της οδού Γλάδστωνος.
Στην κατάμεστη αίθουσα του Μικτού Ορκωτού Εφετείου Αθηνών, το προηγούμενο διάστημα, η οικογένεια και οι φίλοι της Zackie άκουσαν τις απολογίες των κατηγορουμένων, οι οποίοι επέμειναν στην ανυπόστατη γραμμή περί ληστείας και κινδύνου της δημόσιας ασφάλειας, πάρα την έλλειψη αποδεικτικών στοιχείων.
«Εγώ πήγα να βοηθήσω τον Κωστόπουλο. Αν γνώριζα ποια θα ήταν η εξέλιξη δεν θα ανακατευόμουν. Το έκανα για καλό και όχι για κακό, πραγματικά στεναχωρήθηκα όταν έμαθα ότι πέθανε. Δεν φοβήθηκα όμως, γιατί ξέρω τι έκανα. Η αντίδρασή μου ήταν στιγμιαία και η αντίδρασή μου ήταν για καλό. Με μια μελανιά δεν μπορεί κάποιος να πεθάνει» υποστήριξε απαθής, ο κατηγορούμενος μεσίτης στην απολογία του.
Περιέγραψε τον Ζακ ως έναν αποφασισμένο ένοπλο που κρατούσε σφιχτά ένα μαχαίρι –κάτι που δεν προκύπτει από την αποδεικτική διαδικασία– με «τάσεις αυτοκτονίας». «Χρειάστηκε να ανοίξω ένα ένα τα δάχτυλά του για να απομακρύνω το μαχαίρι», ισχυρίστηκε. «Σκέφτηκα ότι στην προσπάθεια του να σπάσει με το κεφάλι την τζαμαρία θα χτυπήσει. Στιγμιαία σκέφτηκα να κάνω κάτι για να μην κόψει το λαιμό του. Χτύπησα πάνω δεξιά γιατί ήταν ο πιο ασφαλής τρόπος για να ρίξω την τζαμαρία και να του απελευθερώσω την έξοδο», συνέχισε.
Ο Ζακ Κωστόπουλος δολοφονήθηκε σε δημόσια θέα, στο πεζοδρόμιο της οδού Γλάδστωνος, το μεσημέρι της 21ης Σεπτεμβρίου 2018. Μετά την πρωτόδικη απόφαση, το Μικτό Ορκωτό Εφετείο εξέτασε το λιντσάρισμα μέχρι θανάτου του Ζακ Κωστόπουλου, με κατηγορούμενους τον κοσμηματοπώλη Σπύρο Δημόπουλο και τον μεσίτη Αθανάσιο Χορταριά.
Ο 33χρονος ακτιβιστής, σύμφωνα με το παραπεμπτικό βούλευμα, στις 21 Σεπτεμβρίου 2018 και ώρα 2:30 το μεσημέρι «εισήλθε για άγνωστη αιτία» στο κοσμηματοπωλείο του κοσμηματοπώλη επί της οδού Γλάδστωνος του οποίου η πόρτα ήταν ανασφάλιστη από τον ιδιοκτήτη λόγω της ολιγόλεπτης απουσίας του. Το θύμα, σύμφωνα με τη δικογραφία, ήταν σε υπερδιέγερση και όταν «ασφάλισε» η πόρτα και δεν μπορούσε να βγει, άρχισε να χτυπά με πυροσβεστήρα αρχικά την γυάλινη θύρα και στη συνέχεια το κατώτερο επίπεδο της βιτρίνας που θρυμματίστηκε. Όταν το θύμα επιχείρησε να συρθεί για να βγει από εκεί δέχθηκε αλλεπάλληλα σφοδρά χτυπήματα στο κεφάλι και το σώμα από τον κοσμηματοπώλη και τον 64χρονο μεσίτη.