«ΔΗΚΕΟΣΙΝΗ», ΤΟ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ ΤΩΝ ΝΙΚΗΤΑ ΣΙΦΟΝΙΟΥ ΚΑΙ ΑΓΓΕΛΟΥ ΜΠΑΡΑΪ ΣΤΟ BIOS

Μέσα από την πρώτη κινηματογραφική τους προσπάθεια οι δημιουργοί επικεντρώθηκαν στον τρόπο με τον οποίο η οικογένεια Σαμπάνη διαχειρίζεται το πένθος της απώλειας του γιού της, Νίκου.

Tο Project {Just/Art}* παρουσιάζει την ταινία μικρού μήκους «ΔΗΚΕΟΣΙΝΗ» των Νικήτα Σιφονιού και Άγγελου Μπαράι στο ΒΙΟS από τις 3 έως τις 6 Απριλίου.

«ΔΗΚΕΟΣΙΝΗ» έγραφε το πανό της οικογένειας του δολοφονημένου από αστυνομικά πυρά, Νίκου Σαμπάνη. Η λέξη γραμμένη ανορθόγραφα, φέρει επάνω της την κοινωνική κακοποίηση και τα συμπτώματα της δυσλειτουργίας των ελληνικών θεσμών, με αποκορύφωμα την έξαρση του φαινομένου της αστυνομικής βίας και αυθαιρεσίας τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα, και την δολοφονία του 18χρονου Νίκου Σαμπάνη από αστυνομικά πυρά, που οδήγησε σε κοινωνική κατακραυγή. Η μικρού μήκους ταινία που ταξίδεψε σε Ελλάδα και Ευρώπη κλείνει τον κύκλο της με μία σειρά από προβολές μέσω του project {Just/art}* στο ΒΙΟS.

Οι δημιουργοί του ντοκιμαντέρ, Νικήτας Σιφονιός και Άγγελος Μπαράι, έχοντας καλύψει ανθρωπιστικές κρίσεις και ακραίες κοινωνικοπολιτικές εξελίξεις τόσο στην Ελλάδα, όσο και στο εξωτερικό, καθώς και με τα προσωπικά τους φωτογραφικά έργα που αφορούν τη μειονότητα των Ρομά στην Ελλάδα, επικεντρώθηκαν, μέσα από την πρώτη κινηματογραφική τους προσπάθεια, στον τρόπο με τον οποίο η οικογένεια Σαμπάνη διαχειρίζεται το πένθος της απώλειας του γιού της, Νίκου.

Την προβολή της μικρού μήκους ταινίας συνοδεύει έκθεση φωτογραφίας με στιγμιότυπα από τον καταυλισμό που αποτυπώνουν την καθημερινότητα της κοινότητας μετά τη δολοφονία.

Στα πλαίσια της προβολής της ταινίας και της έκθεσης φωτογραφίας θα πραγματοποιηθούν ημερίδα και διαλέξεις με ομιλητές από την κοινωνία των πολιτών, την κοινότητα των Ρομά, τους θεσμούς και τα media. Σκοπός αποτελεί το άνοιγμα δημοσίου διαλόγου γύρω από το θέμα της αστυνομικής βίας, της αυθαιρεσίας και της έξαρσης της τα τελευταία χρόνια, καθώς και της προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, της ύπαρξης Κράτους- Δικαίου, εστιάζοντας ταυτόχρονα και στην κατάσταση των δικαιωμάτων των Ρομά.

Την εκδήλωση επιμελούνται και συντονίζουν ο δικηγόρος Αλέξανδρος Κασσανδρινός και η δημοσιογράφος Χριστίνα Μαργιώτη και θα λάβει μέρος το Σάββατο, 6 Απριλίου 2024 (12.30μμ-5μμ) στον πολιτιστικό οργανισμό ΒΙΟS, με θέμα «ΔΗΚΕΟΣΙΝΗ: αστυνομική βία και ρατσισμός, εξαίρεση ή κανονικότητα;».

Πρόγραμμα Εκδήλωσης

12.30-13.00 Χαιρετισμοί
– Νικήτας Σιφονιός, Δημιουργός ντοκιμαντέρ
– Άγγελος Μπαράι, Δημιουργός ντοκιμαντέρ
-Mαρία Λεωνίδα, Σκηνοθέτης και συνιδρύτρια του Καρπού

13.00-13.45 «πως τοποθετούνται οι Ρομα»
– Αλεξάνδρα Καραγιάννη, Δικηγόρος και υπερασπίστρια ανθρωπίνων δικαιωμάτων
– Βασίλης Παντζος, Πρόεδρος της Πανελλαδικής Συνομοσπονδίας Ελλήνων Ρομά «ΕΛΛΑΝ ΠΑΣΕ»

13.45-14.30 «Στερεότυπα, πεποιθήσεις και αντιλήψεις: πως αντανακλούν κατά των Ρομά και των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων»
– Άννα Λυδάκη, ακτιβιστής των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, Συγγραφέας, καθηγήτρια Κοινωνιολογίας στο Πάντειο Πανεπιστήμιο
– Νιόβη Ζαραμπούκα Χατζημάνου, Eπιμελήτρια, συν- Διευθύντρια Counterpoints (GR)
– Λουκάς Σταμέλλος, Ερευνητής, Δημοσιογράφος omniatv.gr

15.00-15.45 «Ακτιβιστικές δράσεις και δικαιώματα»
Παναγιώτης Δημητράς, ακτιβιστής ανθρωπίνων δικαιωμάτων, Ιδρυτής Ελληνικού Παρατηρητηρίου συμφωνιών του Ελσίνκι
Χρήστος Δημόπουλος, Δ/ντης ελληνικού τμήματος Διεθνούς Αμνηστίας

15.45-16.30 «εντείνεται τελικά η στοχοποίηση των ευάλωτων κοινωνικά ομάδων;»
Παύλος Χρηστίδης, Βουλευτής Νότιου Τομέα Αθηνών
Μαίη Ζαννή, Πρόεδρος και συνιδρύτρια της Women Act
Κωστής Παπαιωάννου, Πρόεδρος Τεχνόπολης Αθηνών
Τζούλη Αγοράκη, Συγγραφέας, Σεναριογράφος, Συντάκτρια

Ο Νικήτας Ʃιφονιός γεννήθηκε το 2000 στην Αθήνα, όπου και μεγάλωσε. Είναι φοιτητής στο Γεωπονικό Πανεπιστήµιο Πατρών. Παράλληλα µε τις σπουδές του, τον κέρδισε η φωτογραφία ντοκιµαντέρ. Το πρώτο του έργο ήταν η φωτογραφική σειρά µε τίτλο “Balamos”, όπου επικεντρώθηκε βιωµατικά στις κοινότητες Ροµά στην Αιτωλοακαρνανία. Η εν λόγω σειρά κατέκτησε την πρώτη θέση στον διαγωνισµό “Student awards” του Photometria Festival το 2022. Το τελευταίο διάστηµα, η έρευνα και η δουλειά του έχουν επικεντρωθεί στα δικαιώµατα των Ροµά στην Ελλάδα.

Ο Άγγελος Μπαράϊ είναι φωτορεπόρτερ και φωτογράφος ντοκιμαντέρ. Γεννήθηκε το 1994 στο Φιέρι της Αλβανίας και μετανάστευσε µε την οικογένειά του στην Ελλάδα το 1998. Το ενδιαφέρον του επικεντρώνεται κυρίως σε κοινωνικά ζητήματα, όπως τα ανθρώπινα δικαιώματα και η μετανάστευση στα Βαλκάνια. Η δουλειά του έχει λάβει αναγνώριση τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό, μεταξύ άλλων από το Ίδρυμα Ʃταύρος Νιάρχος µέσω του Προγράμματος Υποστήριξης Καλλιτεχνών ARTWORKS, το Μορφωτικό Ίδρυμα της Ένωσης Ʃυντακτών Ημερήσιων Εφημερίδων Μακεδονίας-Θράκης και τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης (ΔΟΜ).

Πληροφορίες

Την έκθεση επιμελείται ο Αλέξανδρος Κασσανδρινός.
Διοργανωτής: project {Just/Art}*

Διάρκεια: 3-6 Απριλίου 2024 (ώρες λειτουργίας 11πμ- 7μμ)
οpening : Tετάρτη, 3 Απριλίου 2024, 6-10 μμ
ημερίδα: Σάββατο, 6 Απριλίου, 12.30-5μμ

ΒΙΟS, Πειραιώς 84, Αθήνα, τηλ. 2103425335