ΔΙΚΑΖΟΝΤΑΙ ΤΑ ΘΥΜΑΤΑ ΤΟΥ ΝΑΥΑΓΙΟΥ ΤΗΣ ΠΥΛΟΥ – ΕΠΙΘΕΣΗ ΤΩΝ ΜΑΤ ΣΤΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ

Σήμερα Τρίτη 21/5 θα καθίσουν στο εδώλιο εννέα από τους επιζήσαντες του πολύνεκρου ναυαγίου με εκατοντάδες πρόσφυγες και μετανάστες κοντά στην Πύλο και ενόψει της έναρξης της δίκης κλιμακώνονται οι αντιδράσεις και οι κινήσεις αλληλεγγύης.

Σήμερα επίσης στις 9 το πρωί, θα πραγματοποιηθεί συγκέντρωση έξω από τα Δικαστήρια Καλαμάτας, με κεντρικό σύνθημα «να μην αφήσουμε τη δικαιοσύνη να βουλιάξει» και «να μην συγκαλυφθεί το κρατικό έγκλημα της Πύλου».

Στην συγκέντρωση αλληλεγγύης καλούν ο ΣΥΡΙΖΑ Μεσσηνίας, η Νέα Αριστερά Μεσσηνίας, το Δίκτυο για τα Δικαιώματα και τις Ελευθερίες της Νέας Αριστεράς και η ΚΕΕΡΦΑ.

Στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Καλαμάτας, όπου θα γίνει η δίκη των 9, αναμένεται να παραστεί ένας εκπρόσωπος του ελληνικού τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας, για να παρακολουθήσει τη διαδικασία.

Η επικείμενη δίκη εγείρει ανησυχίες για δίκαιη δίκη, δήλωσαν σήμερα το Human Rights Watch και η Διεθνής Αμνηστία. 

«Υπάρχει πραγματικός κίνδυνος αυτοί οι εννέα επιζώντες να κριθούν “ένοχοι” βάσει ελλιπών και αμφισβητούμενων στοιχείων, δεδομένου ότι η επίσημη έρευνα για το ρόλο του Λιμενικού Σώματος δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί», δήλωσε η Judith Sunderland, Αναπληρώτρια Διευθύντρια Ευρώπης και Κεντρικής Ασίας στο Human Rights Watch. «Η αξιόπιστη και ουσιαστική απόδοση ευθυνών για ένα από τα χειρότερα ναυάγια στη Μεσόγειο πρέπει να περιλαμβάνει τον προσδιορισμό τυχόν ευθυνών των ελληνικών αρχών».

Το Human Rights Watch και η Διεθνής Αμνηστία έχουν δηλώσει προηγουμένως ότι το γεγονός ότι αξιωματούχοι του Λιμενικού Σώματος διεξήγαγαν τις συνεντεύξεις εγείρει ανησυχίες για την ανεξαρτησία και την ακεραιότητα της έρευνας, ιδίως αν ληφθεί υπόψη ότι οι ισχυρισμοί σχετικά με τις ενέργειες του Λιμενικού Σώματος εμφανίστηκαν αμέσως μετά το ναυάγιο.

Υπάρχουν πραγματικές ανησυχίες σχετικά με τον σεβασμό των προτύπων δίκαιης δίκης με βάση τα ερωτήματα σχετικά με την ακεραιότητα της έρευνας και των αποδεικτικών στοιχείων, δήλωσαν οι οργανισμοί. Η ταχύτητα με την οποία ολοκληρώθηκε η έρευνα κατά των επιζώντων και η έλλειψη πρόσβασης των δικηγόρων υπεράσπισης των «9 της Πύλου» στο φάκελο της υπόθεσης του Ναυτοδικείου επιτείνουν αυτές τις ανησυχίες.

Σε ξεχωριστές έρευνες, οι Lighthouse Reports, Solomon και άλλοι διαπίστωσαν ότι διάφορες καταθέσεις επιζώντων στην Ακτοφυλακή, που έγιναν δεκτές ως αποδεικτικά στοιχεία, περιέγραφαν το ναυάγιο με πανομοιότυπους όρους και δεν περιλάμβαναν ισχυρισμούς σχετικά με την προσπάθεια ρυμούλκησης, γεγονός που υποδηλώνει ότι αυτοί που έλαβαν τις πρώτες καταθέσεις μπορεί να είχαν γράψει επίσημες τυπικές καταθέσεις και όχι τις πραγματικές καταθέσεις που έδωσαν οι επιζώντες. Ωστόσο, σε μεταγενέστερη κατάθεση στον εισαγγελέα Καλαμάτας, αρκετοί από τους ίδιους επιζώντες προέβαλαν τον ισχυρισμό για την απόπειρα ρυμούλκησης. Ένας επιζών δήλωσε επίσης στη Διεθνή Αμνηστία και το Human Rights Watch ότι η κατάθεσή του στον εισαγγελέα ότι το Λιμενικό Σώμα που είχε προκαλέσει την ανατροπή του αλιευτικού σκάφους άλλαξε λέγοντας ότι το σκάφος βυθίστηκε για άλλους λόγους.

Μέλη της ομάδας υπεράσπισης των «9 της Πύλου» δήλωσαν στους οργανισμούς ότι ο ανακριτής στο δικαστήριο της Καλαμάτας απέρριψε τα αιτήματα των κατηγορουμένων να εξασφαλίσουν περαιτέρω αποδεικτικά στοιχεία, συμπεριλαμβανομένων των στοιχείων που αφορούν την πιθανή ευθύνη του Λιμενικού Σώματος, με την αιτιολογία ότι εμπίπτουν στη δικαιοδοσία του Ναυτοδικείου. Οι δικηγόροι των κατηγορουμένων δεν μπόρεσαν να αποκτήσουν πρόσβαση στο φάκελο της έρευνας ενώπιον του Ναυτοδικείου, παρά τη σαφή σημασία του για την προετοιμασία της υπεράσπισης.

Η ξεχωριστή έρευνα σχετικά με την πιθανή ευθύνη της Ελληνικής Ακτοφυλακής δεν θα πρέπει να εμποδίσει την πρόσβαση των κατηγορουμένων σε κρίσιμα, και δυνητικά αθωωτικά, στοιχεία σχετικά με τα αίτια του ναυαγίου, δήλωσαν η Διεθνής Αμνηστία και το Human Rights Watch. Το δικαστήριο της Καλαμάτας και το Ναυτοδικείο θα πρέπει να συνεργαστούν προς το συμφέρον της δικαιοσύνης, με στόχο την επίτευξη μιας όσο το δυνατόν πληρέστερης και αξιόπιστης έκθεσης για το πώς συνέβη το ναυάγιο και τον εντοπισμό των υπευθύνων και τυχόν φερόμενων ως μοιραίων ελλείψεων στις προσπάθειες διάσωσης.

Οι επιζώντες κατηγορούνται για λαθρεμπορία, επιβαρυμένη με τον θάνατο των επιβατών, πρόκληση ναυαγίου, παράνομη είσοδο και σύσταση και συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση, ενώ θα μπορούσαν να αντιμετωπίσουν πολλαπλά ισόβια σε περίπτωση καταδίκης. 

ΕΠΙΘΕΣΗ ΤΩΝ ΜΑΤ ΣΤΟΥΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΟΥΣ-ΤΡΑΥΜΑΤΙΕΣ ΚΑΙ ΣΥΛΛΗΨΕΙΣ

Ενταση επικράτησε πριν από λίγο έξω από τα δικαστήρια της Καλαμάτας , Ισχυρές δυνάμεις των ΜΑΤ βρίσκονται έξω από τα δικαστήρια και σημειώθηκε συμπλοκή με διαδηλωτές με αποτέλεσμα να υπάρξει ένας τραυματισμός.

Μάλιστα, συνελήφθησαν και τρεις διαδηλωτές. Σύμφωνα με το 902.gr, από την επίθεση τραυματίστηκε και μεταφέρθηκε με ασθενοφόρο στο Νοσοκομείο Καλαμάτας ο Γιώργος Καραγιάννης, μέλος του Γραφείου της ΕΠ Πελοποννήσου του ΚΚΕ, ενώ συνελήφθησαν ο Παναγιώτης Κουφαλάκος, πρόεδρος του Σωματείου Συνταξιούχων ΙΚΑ-ΕΦΚΑ Μεσσηνίας, ο Νίκος Κουτουμάνος, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και περιφερειακός σύμβουλος Πελοποννήσου με την «Λαϊκή Συσπείρωση» και ο Στέλιος Παπαβραμίδης, φοιτητής.

ΔΗΛΩΣΗ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ  ΤΟΥ ΘΑΝΑΣΗ ΠΕΤΡΑΚΟΥ Υποψήφιου Ευρωβουλευτή της Ενωτικής Πρωτοβουλίας ΜέΡΑ25 Ανατρεπτική Οικολογική Αριστερά. 

 Η κυβέρνηση των ενόχων για το έγκλημα της Πυλου που έχασαν τη ζωή τους 600 άνθρωποι  έδειξε πάλι το αληθινό πρόσωπο του αυταρχισμού.  Καταγγέλλουμε την κυβέρνηση  Μητσοτάκη για  την επίθεση που με εντολή της, έκαναν οι αστυνομικές δυνάμεις, στη συγκέντρωση αλληλεγγύης, στην Καλαμάτα, και τις συλλήψεις  του Περιφερειακού Συμβούλου της Λαϊκής Συσπείρωσης Νίκου Κουτουμάνου ,και των άλλων αλληλέγγυων  πολιτών    Απαιτούμε να, αφεθούν ελεύθεροι οι συλληφθέντες   και να αποσυρθούν οι αστυνομικές δυνάμεις απο τη συγκέντρωση .Το έγκλημα, της Πύλου δεν θα   συγκαλυφθεί.