ΔΙΧΑΖΕΙ ΤΗ ΒΡΕΤΑΝΙΑ Η ΥΠΟΘΕΣΗ «ΡΟΥΑΝΤΑ»

Αντιμεταναστευτικό κρεσέντο έχει καταλάβει τη Βρετανική κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό Ρίσι Σούνακ, ο οποίος επιμένει στον νόμο για την αποστολή στη Ρουάντα των μεταναστών που ζητούν άσυλο στη Βρετανία. Το σχέδιο “Ρουάντα” έχει διχάσει την κοινή γνώμη στην Μ. Βρετανία, και όχι μόνο.

Το Ανώτατο Δικαστήριο της Βρετανίας έκρινε ότι μια τέτοια συμφωνία θα παραβίαζε τους διεθνείς νόμους για τα ανθρώπινα δικαιώματα που έχουν κατοχυρωθεί στην εγχώρια νομοθεσία. Με βάση το συγκεκριμένο σχέδιο που συμφωνήθηκε πέρυσι, η Βρετανία θα στέλνει στη Ρουάντα χιλιάδες αιτούντες άσυλο που φτάνουν χωρίς στις ακτές της. Σε αντάλλαγμα η Ρουάντα έχει λάβει ήδη 140 εκατ. λίρες (163 εκατ. ευρώ).

Η νέα συνθήκη θα περιλαμβάνει μια συμφωνία που προβλέπει πως η Ρουάντα δεν θα απελαύνει αιτούντες άσυλο σε μια χώρα όπου η ζωή ή η ελευθερία τους μπορεί να απειληθεί — μία από τις κύριες ανησυχίες του δικαστηρίου.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Ρίσι Σούνακ δέχεται έντονες πιέσεις να περιορίσει την μετανάστευση που έφθασε τους 745.000 ανθρώπους πέρυσι, αριθμός ρεκόρ, με την τεράστια πλειονότητα να έρχονται μέσω νόμιμων οδών.

«Σταματήστε τα πλοιάρια» είναι ένας από τους πέντε στόχους που έχει θέσει ο Σούνακ για την κυβέρνησή του, προκειμένου να σταματήσει τη ροή αιτούντων άσυλο που πληρώνουν διακινητές για να περάσουν τη Μάγχη, συχνά σε υπερπλήρη πλοιάρια που δεν είναι αξιόπλοα.

Το Ανώτατο Δικαστήριο αποδοκίμασε το σχέδιο Ρουάντα επειδή υπάρχει κίνδυνος τα αιτήματα των απελαθέντων προσφύγων να μην τυγχάνουν σωστής αξιολόγησης ή οι ίδιοι να επιστρέφουν στη χώρα προέλευσής τους για να αντιμετωπίσουν διώξεις.

Τη νέα συνθήκη αναμένεται να ακολουθήσει αργότερα αυτή την εβδομάδα η δημοσίευση νομοθεσίας με την οποία η Ρουάντα θα κηρύσσεται ‘ασφαλής’ χώρα, με στόχο να σταματήσουν οι νομικές προσφυγές κατά των σχεδιαζόμενων πτήσεων απέλασης αιτούντων άσυλο.

Ωστόσο είναι πιθανό να προκαλέσει έναν νέο κύκλο πολιτικής και νομικής αντιπαράθεσης. Η πρώτη πτήση επρόκειτο να πραγματοποιηθεί το περασμένο καλοκαίρι αλλά ακυρώθηκε την τελευταία στιγμή λόγω νομικών προσφυγών.

Η Σάρα Γκόγκαν, δικηγόρος μετανάστευσης στη δικηγορική εταιρία Harbottle & Lewis, δήλωσε πως το ιστορικό ανθρωπίνων δικαιωμάτων της Ρουάντας δείχνει πως η πολιτική της κυβέρνησης θα τεθεί σε δοκιμασία.

«Η Ρουάντα είναι μια μη ασφαλής χώρα και αυτό δεν είναι εύκολο να λυθεί», είπε. «Δεν μπορείς μέσα σε μερικές εβδομάδες ή μήνες να μεταρρυθμίσεις μια χώρα και να τη μετατρέψεις σε μια χώρα με αμερόληπτο δικαστικό σύστημα και διοικητική νοοτροπία».

Η Ιβέτ Κούπερ, εκπρόσωπος των Εργατικών για θέματα αρμοδιότητας του υπουργείου Εσωτερικών, χαρακτήρισε «τέχνασμα» τα τελευταία σχέδια της κυβέρνησης.

ΤΟ ΝΕΟ ΒΡΕΤΑΝΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ “ΡΟΥΑΝΤΑ”

Η πρώην υπουργός Εσωτερικών της Βρετανίας Σουέλα Μπράβερμαν δήλωσε σήμερα ότι δεν θα λειτουργήσει η προτεινόμενη από την κυβέρνηση νομοθεσία για τη Ρουάντα, στο πλαίσιο σχεδίου για την αποστολή χιλιάδων αιτούντων άσυλο στη χώρα της ανατολικής Αφρικής.

Ο Ρίσι Σούνακ βρίσκεται αντιμέτωπος με ανταρσία της δεξιάς πτέρυγας του Συντηρητικού του κόμματος αναφορικά με τις προσπάθειες απέλασης μεταναστών στη Ρουάντα, με τον υπουργό Μετανάστευσης Ρόμπερτ Τζένρικ να παραιτείται χθες μετά την παρουσίαση της νέας νομοθεσίας από τον πρωθυπουργό.

Το νέο νομοσχέδιο θα δίνει οδηγίες σε δικαστές να αγνοούν κάποια τμήματα της Πράξης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα (HRA) και προβλέψεις του εθνικού ή διεθνούς δικαίου που ίσως κρίνουν ότι η Ρουάντα δεν είναι ασφαλής χώρα για την αποστολή αιτούντων άσυλο, αν και θα συνεχίζει να επιτρέπεται η υποβολη εφέσεων από πρόσωπα εφόσον ισχύουν συγκεκριμένες συνθήκες.

Η Μπράβερμαν, ο Τζένρικ και οι σύμμαχοί τους λένε ότι αυτό δεν θα είναι επαρκές, με κάποιους να θέλουν η Βρετανία να αποχωρήσει εντελώς από την Ευρωπαϊκή Συνθήκη για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα.

«Ανησυχώ πολύ ότι το νομοσχέδιο στο τραπέζι θα επιτρέψει ένα γαϊτανάκι νομικών διεκδικήσεων και αγωγών», δήλωσε η Μπράβερμαν στο BBC Radio.

«Η πραγματικότητα είναι, και η βασική αλήθεια είναι, ότι αυτό δεν θα λειτουργήσει και δεν θα σταματήσει τα σκάφη».

Η κυβέρνηση λέει ότι το σχέδιο της Ρουάντα θα αποτρέψει τους μετανάστες από το να πληρώνουν διακινητές για να τους μεταφέρουν από την Ευρώπη στη Βρετανία μέσω της Μάγχης.

ΥΠΟΥΡΓΟΙ ΠΑΡΑΝΟΜΗΣ ΚΑΙ ΝΟΜΙΜΗΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΗΣ

Υπουργός Παράνομης Μετανάστευσης της Βρετανίας ορίσθηκε ο Μάικλ Τόμλινσον, ενώ υπουργός Νόμιμης Μετανάστευσης ορίσθηκε ο Τομ Πέρσγκλοβ, ανακοίνωσε το γραφείο του πρωθυπουργού Ρίσι Σούνακ.

Οι δύο διορισμοί ακολουθούν την παραίτηση του υπουργού Μετανάστευσης Ρόμπερτ Τζένρικ, ο οποίος αποχώρησε λόγω του σχεδίου της κυβέρνησης Σούνακ να συνεργασθεί με την Ρουάντα για την μεταφορά εκεί μεταναστών.

Τις νέες τοποθετήσεις ακολούθησε συνέντευξη Τύπου του Σούνακ, ο οποίος επιχείρησε να εξηγήσει γιατί η κυβέρνηση δημοσιεύει το νομοσχέδιο της Ρουάντα. Όπως είπε, ο ίδιος είναι παιδί μεταναστών και καταλαβαίνει γιατί οι άνθρωποι θέλουν να έρθουν στο Ηνωμένο Βασίλειο. Ωστόσο, οι γονείς του ήρθαν στη χώρα νόμιμα, υπογράμμισε.

Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας κάλεσε σήμερα το κυβερνών Συντηρητικό Κόμμα να ενωθεί για να υποστηρίξει το σχέδιό του για την απέλαση αιτούντων άσυλο στην Ρουάντα και προειδοποίησε τους συναδέλφους του Τόρις ότι, αν προχωρήσει σε περαιτέρω αυστηροποίησή του, το σχέδιο θα καταρρεύσει, την ώρα που το κόμμα ερίζει επί της νέας εκδοχής του νομοσχεδίου.

Ο Ρίσι Σούνακ βρίσκεται αντιμέτωπος με το μεγαλύτερο πολιτικό πρόβλημα της μονοετούς θητείας του καθώς προσπαθεί να αποτρέψει εξέγερση της δεξιότερης πτέρυγας των Τόρις που ζητά το Ηνωμένο Βασίλειο να αποχωρήσει από τις διεθνείς συνθήκες και να χαράξει την δική του μεταναστευτική πολιτική. Η δεξιά πτέρυγα των Συντηρητικών ασκεί ασφυκτικές πιέσεις επί του βρετανού πρωθυπουργού για να αποκλεισθεί κάθε δυνατότητα προσφυγής αιτούντων άσυλο κατά των απελάσεων .

Λίγους μήνες πριν από τις βουλευτικές εκλογές ο Ρίσι Σούνακ βρίσκεται υπό την πίεση της δεξιάς πτέρυγας των Τόρις και την κατάσταση επιδείνωσε ακόμη περισσότερο η χθεσινή παραίτηση του υπουργού Μετανάστευσης Ρόμπερτ Τζένρικ με το επιχείρημα ότι η νέα εκδοχή του νομοσχεδίου δεν είναι αρκετά φιλόδοξη.

Καθώς ο πρωθυπουργός πασχίζει να περάσει το μεταναστευτικό σχέδιο από το κοινοβούλιο, ορισμένοι βουλευτές των Τόρις προβλέπουν ότι ο Ρίσι Σούνακ θα αντιμετωπίσει αμφισβήτηση της ηγεσίας του.

Η πρώην υπουργός Μετανάστευσης Σουέλα Μπράβερμαν, εκπρόσωπος της δεξιάς πτέρυγας, ζήτησε με σημερινές της δηλώσεις από τον Ρίσι Σούνακ «να αλλάξει κατεύθυνση» και να τροποποιήσει το νομοσχέδιο «που είναι καταδικασμένο να αποτύχει».

Κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου στην Ντάουνινγκ Στριτ σήμερα, ο Σούνακ εξέφρασε την πεποίθηση ότι το νομοσχέδιο για την απέλαση μεταναστών στην Ρουάντα «θα λειτουργήσει», ενώ προειδοποίησε ότι αν υπάρξει οποιαδήποτε νέα έκπτωση στο κεφάλαιο των δικαιωμάτων του ανθρώπου στο νομοσχέδιο, η Ρουάντα θα αποχωρήσει από την συμφωνία «και τότε δεν θα έχουμε πια πού να στείλουμε κανέναν… Αυτό που πρέπει να κάνουν όλοι είναι να υποστηρίξουν το νομοσχέδιο».

«Θα τα απογειώσουμε αυτά τα αεροπλάνα. Θα αποθαρρύνουμε τους παράνομους μετανάστες να έρθουν εδώ και θα σταματήσουμε επιτέλους τα σκάφη» που διασχίζουν την Μάγχη, επέμεινε κατά την συνέντευξη Τύπου ο Ρίσι Σούνακ.

Το νομοσχέδιο κατατίθεται τρεις εβδομάδες αφού το Ανώτατο Δικαστήριο έκρινε ότι η Ρουάντα δεν είναι ασφαλής τόπος για να σταλούν οι άνθρωποι που φθάνουν στο βρετανικό έδαφος με μικρά σκάφη διασχίζοντας την Μάγχη και ότι το σχέδιο παραβιάζει το βρετανικό και το διεθνές δίκαιο.

Το κείμενο που παρουσιάσθηκε σήμερα στους βουλευτές είναι η τρίτη εκδοχή ενός επίμαχου νομοσχεδίου που κατατέθηκε αρχικά από τον Μπόρις Τζόνσον και έκτοτε έχει επανειλημμένως απορριφθεί από την δικαιοσύνη.

Σήμερα ο βρετανός πρωθυπουργός διαβεβαίωσε ότι το κείμενο απαντά στις ανησυχίες του Ανωτάτου Δικαστηρίου.

«Δεν θα επιτρέψω σε κανένα ξένο δικαστήριο να μπλοκάρει αυτές τις πτήσεις. Αν το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου του Στρασβούργου επιλέξει να επέμβει κατά της βούλησης του δικού μας κυρίαρχου κοινοβουλίου, θα κάνω ό,τι πρέπει ώστε να επιτραπούν αυτές οι πτήσεις», είπε ο Σούνακ.

Ο βρετανός πρωθυπουργός δήλωσε κατά την συνέντευξη Τύπου ότι δεν θα μετατρέψει την ψηφοφορία για το νομοσχέδιο σε ψήφο εμπιστοσύνης σε μία προσπάθεια για την συσπείρωση των Τόρις, αφού η άρση της εμπιστοσύνης του κοινοβουλίου θα άνοιγε τον δρόμο για πρόωρες εκλογές.

Η πρώτη ψηφοφορία επί του νομοσχεδίου θα διεξαχθεί στις 12 Δεκεμβρίου.

Πάντως, ορισμένοι βουλευτές του Συντηρητικού Κόμματος δηλώνουν για πρώτη φορά από την είσοδό του στην Ντάουνινγκ Στριτ πριν από έναν χρόνο ότι ο Ρίσι Σούνακ μπορεί να αντιμετωπίσει αμφισβήτηση της ηγεσίας του.

«Εχω μια αίσθηση deja vu», δήλωσε πολιτικός των Τόρις που υποστηρίζει εκών άκων το νομοσχέδιο προειδοποιώντας ότι όπως φάνηκε τον περασμένο χρόνο οι συνάδελφοί του μπορούν να είναι ανηλεείς στην εκπαραθύρωση ενός πρωθυπουργού.

Μέχρι στιγμής, μόνο η συντηρητική βουλευτής Αντρεα Τζένκινς έχει καλέσει δημόσια για την άρση της εμπιστοσύνης προς τον Σούνακ, αλλά η ίδια διευκρίνισε ότι υπάρχουν άλλοι έξι συνάδελφοί της που κάνουν το ίδιο αλλά ιδιωτικά.

Η Τζένκινς δήλωσε χθες ότι η παραίτηση του υπουργού Μετανάστευσης μπορεί να είναι «η προαναγγελία θανάτου» της ηγεσίας Σούνακ.

Για την πυροδότηση της διαδικασίας αμφισβήτησης της ηγεσίας των Τόρις, 53 από τους 350 συντηρητικούς βουλευτές στέλνουν επιστολές άρσης της εμπιστοσύνης στον πρόεδρο της Επιτροπής 1922.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ