ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΑΙΓΥΠΤΟ ΜΕ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΑ ΤΡΕΧΕΙ ΣΤΗ ΡΑΦΑ

Ως «τελευταία ευκαιρία» αντιμετωπίζονται οι διαπραγματεύσεις που θα πραγματοποιηθούν και σήμερα στο Κάιρο προκειμένου να αποτραπεί το μεγάλο αιματοκύλισμα που ετοιμάζει η κυβέρνηση Νετανιάχου στη Ράφα.

Στην αιγυπτιακή πρωτεύουσα οι συζητήσεις ανάμεσα στις αντιπροσωπείες (Χαμάς, Ισραήλ, Αίγυπρος, ΗΠΑ και Κατάρ) θα συνεχιστούν και σήμερα με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι η ισλαμιστική οργάνωση παρέδωσε χθες αναθεωρημένο κείμενο για να κλείσουν τα όποια κενά, όμως η άρνηση του Τελ Αβίβ παραμένει δεδομένη.

Για τον λόγο αυτό ο διευθυντής της CIA, Ουίλιαμ Μπέρνς, θα μεταβεί από το Κάιρο στο Ισραήλ προκειμένου να έχει κατ΄ιδίαν συνάντηση με τον Μπένιαμιν Νετανιάχου, τον άνθρωπο που δείχνει να τορπιλίζει συνεχώς τις διαπραγματεύσεις με τις δηλώσεις και τις πράξεις του. Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, εξάλλου, δεν είναι αντιμέτωπος μόνο με τη διεθνή κριτική, αλλά δέχεται και σφοδρά πυρά και στο εσωτερικό της χώρας του, κυρίως από πολίτες και συγγενείς ομήρων της Χαμάς. 

Τα δεδομένα για τις διαπραγματεύσεις, πάντως, σύμφωνα με πηγή της ισλαμιστικής οργάνωσης αναφέρουν ότι οι συζητήσεις στο Κάιρο μπορεί να είναι η «τελευταία ευκαιρία για το Ισραήλ να πάρει τους ομήρους ζωντανούς». 

ΑΝΟΙΞΕ ΤΟ ΚΕΡΕΜ ΣΑΛΟΜ

Εν τω μεταξύ το Τελ Αβίβ ανακοίνωσε ότι σήμερα ανοίγει ξανά το σημείο διέλευσης στη Ράφα, μετά από τη γενική κατακραυγή που προκλήθηκε χθες, καθώς αυτό είναι το βασικό σημείο από το οποίο περνά η ανθρωπιστική βοήθεια προς τη Γάζα.

Το Ισραήλ υποστηρίζει ότι ήδη τα πρώτα φορτηγά που μεταφέρουν βοήθεια μέσω της Αιγύπτου υποβάλλονται σε ελέγχους.

Παράλληλα ένα περίεργο δημοσίευμα από την Haaretz έχει προκαλέσει αντιδράσεις, καθώς η εφημερίδα αναφέρει ότι το Ισραήλ προτίθεται να διαθέσει τη διαχείριση της συνοριακής διέλευσης σε αμερικανική εταιρεία μόλις τελειώσουν οι επιχειρήσεις.

Η εταιρεία δεν κατονομάζεται, το Τελ Αβίβ δεν σχολίασε το δημοσίευμα, ενώ ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, ο Μάθιου Μίλερ, δήλωσε πως δεν είναι ενήμερος για τέτοιο σχέδιο. Το ίδιο είπε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζον Κέρμπι.

ΜΑΧΕΣ ΣΩΜΑ ΜΕ ΣΩΜΑ ΣΤΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΑ

Ο ισραηλινός στρατός έχει ήδη, ουσιαστικά, ξεκινήσει την επιχείρηση στη Ράφα, καθώς, πέρα από τους ανελέητους βομβαρδισμούς από το βράδυ της Δευτέρας, διεξάγονται επιχειρήσεις και στους ανατολικούς τομείς της περιοχής.

Η Χαμάς, μάλιστα, επιβεβαιώνει ότι οι μαχητές της συγκρούονται με τις ισραηλινές δυνάμεις σε εκείνα τα σημεία. 

Το Κατάρ, με τη σειρά του, σήμερα ζήτησε διεθνή παρέμβαση για να σταματήσει η γενοκτονία στη Ράφα, καταδικάζοντας τις ισραηλινές ενέργειες και μιλώντας για ακόμη ένα έγκλημα πολέμου που θα επιδεινώσει την ανθρωπιστική κρίση.