ΔΙΑΔΗΛΩΣΗ ΣΤΟ ΙΣΡΑΗΛ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΝΕΤΑΝΙΑΧΟΥ – ΖΗΤΟΥΝ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΟΜΗΡΩΝ ΚΑΙ ΕΚΛΟΓΕΣ

Χιλιάδες Ισραηλινοί διαδήλωσαν χθες, Σάββατο, στο κέντρο του Τελ Αβίβ ζητώντας την επιστροφή των ομήρων από τη Λωρίδα της Γάζας αλλά και την προκήρυξη εκλογών για την ανάδειξη ενός νέου πρωθυπουργού στη θέση του Μπενιαμίν Νετανιάχου, τον οποίο κατηγορούν για αδυναμία διαφύλαξης της ασφάλειας της χώρας.

Οι διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν στην πλατεία Χαμπίμα και ορισμένοι από αυτούς κρατούσαν πλακάτ στα οποία αποκαλούσαν «εικόνα του κακού» τον Νετανιάχου και ζητούσαν «εκλογές τώρα».

«Όπως πάνε τα πράγματα, όλοι οι όμηροι θα πεθάνουν. Δεν είναι πολύ αργά για να τους απελευθερώσουμε», είπε ο Άβι Λούλου Σαμρίζ, ο πατέρας ενός ομήρου που κρατείται στη Γάζα.

Από τους 250 ανθρώπους που απήχθησαν από τη Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου, περίπου 100 απελευθερώθηκαν στα τέλη Νοεμβρίου. Άλλοι 132 βρίσκονται ακόμη στη Γάζα και εκτιμάται ότι οι 27 από αυτούς είναι νεκροί.

Ο Νετανιάχου λέει ότι θέλει να συνεχίσει τον πόλεμο στη Λωρίδα της Γάζας μέχρι να εξοντωθεί η Χαμάς.

«Όλος ο κόσμος στη χώρα, εκτός από τον τοξικό συνασπισμό του, ξέρει ότι οι αποφάσεις του δεν λαμβάνονται για το καλό της χώρας, απλώς προσπαθεί να παραμείνει στην εξουσία. Θέλουμε όλοι μας να παραιτηθεί», είπε ένας διαδηλωτής, ο 69χρονος Γιαΐρ Κατζ.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters το πλήθος που είχε συγκεντρωθεί στην κεντρική πλατεία του Τελ Αβίβ ήταν μικρότερο σε σύγκριση με τις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις που οργανώνονταν στις αρχές του 2023, με αφορμή τη μεταρρύθμιση του δικαστικού συστήματος που προωθούσε η κυβέρνηση Νετανιάχου. Ήταν όμως αρκετές χιλιάδες άνθρωποι, πολλοί εκ των οποίων χτυπούσαν τύμπανα και κρατούσαν ισραηλινές σημαίες.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ των New York Times, «σε μια ένδειξη της αυξανόμενης αγανάκτησης μερίδας του ισραηλινού κοινού για την αποτυχία της κυβέρνησης να απελευθερώσει τους ομήρους, συγγενείς και υποστηρικτές των αιχμαλώτων απέκλεισαν εν μέρει την κυκλοφορία σε έναν μεγάλο αυτοκινητόδρομο στο Τελ Αβίβ ».

«Ο έκτακτος κυβερνητικός συνασπισμός του Ισραήλ διχάζεται καθώς ο πόλεμος παρατείνεται », γράφει η αμερικανική εφημερίδα. Δεξιοί πολιτικοί παροτρύνουν τον στρατό να δράσει πιο επιθετικά στη Γάζα, παρότι το Ισραήλ αντιμετωπίζει την οργή σε όλο τον κόσμο για το μακελειό. Την ίδια στιγμή, οι οικογένειες των ομήρων ζητούν παραχωρήσεις για να εξασφαλίσουν την επιστροφή τους.