Πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο στην Αθήνα ενάντια στο νομοσχέδιο της κυβέρνησης για την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων με τη συμμετοχή φοιτητών, μαθητών, δασκάλων και καθηγητών, Πέμπτη 8 Φεβρουαρίου 2024. (ΚΩΣΤΑΣ ΤΖΟΥΜΑΣ/EUROKINISSI)

ΔΕΝ ΚΡΥΒΟΝΤΑΙ ΠΛΕΟΝ: ΑΝΑΘΕΩΡΗΣΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ 16 ΖΗΤΑ ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ

Στο δρόμο της αναθεώρησης του άρθρου 16, για την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων που έχει χαράξει η κυβέρνηση της Ν.Δ., κόντρα στη πανεπιστημιακή κοινότητα και το φοιτητικό κίνημα, βρήκε έναν ανέλπιστο σύμμαχο. Δύο βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ σε συνεντεύξεις τους έτειναν «χείρα βοηθείας» στο κυβερνητικό αφήγημα υπέρ της αναθεώρησης του άρθρου 16.

Σε ραδιοφωνική συνέντευξη του, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Π. Παππάς, ανάφερε για μία ακόμη φορά πως πρέπει να αναθεωρηθεί το άρθρο 16 του Συντάγματος: «Ναι, πρέπει να ξεκινήσει η συζήτηση για την αναδιατύπωση του άρθρου 16 και συντεταγμένα ως πολιτεία να δούμε πώς μπορούμε να φέρουμε και αν μπορούμε να φέρουμε σπουδαία ή πολύ αξιοπρεπή μη κερδοσκοπικά ιδρύματα στην Ελλάδα από το εξωτερικό για να συμβαδίσουμε με τη διεθνή πραγματικότητα… Εγώ δεν έχω ταμπού σε αυτό το θέμα!» Ανάφερε συγκεκριμένα.

Θυμίζουμε ότι εν μέσω μεγάλων κινητοποιήσεων ενάντια στο νομοσχέδιο για την ίδρυση ιδιωτικών Πανεπιστημίων, δεν είναι η πρώτη φορά που βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ με δηλώσεις τους πάνε κόντρα στην υπεράσπιση του δημόσιου χαρακτήρα των Πανεπιστημίων ενισχύοντας το νεοφιλελεύθερο αφήγημα της κυβέρνησης της Ν.Δ. Στις αρχές του μήνα ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Χάρης Μαμουλάκης κατά τη διάρκεια ενημερωτικής εκπομπής στον τηλεοπτικό σταθμό One, σε μια αποστροφή του λόγου του υποστήριξε την εισαγωγή διδάκτρων στα ΑΕΙ, εφόσον παραστεί τέτοια ανάγκη. Συγκεκριμένα είχε δηλώσει: « Στις σπουδές μου στην Αγγλία δεν πλήρωσα ποτέ δίδακτρα, όλα τα πανεπιστήμια εκεί είναι δημόσια».

Στο άκουσμα αυτής της θέσης του κ. Μαμουλάκη, ο Δημήτρης Καιρίδης επέμεινε να ρωτάει αν σήμερα τα βρετανικά πανεπιστήμια έχουν δίδακτρα, με τον πρώτο να απαντά: «πολύ καλά έχουν δίδακτρα και τα δημόσια πανεπιστήμια. Αν χρειαστεί και οι ανάγκες το δημιουργήσουν, γιατί όχι (σ.σ.: δίδακτρα στα δημόσια πανεπιστήμια);». Λίγο αργότερα στην ίδια εκπομπή ο Χ. Μαμουλάκης προσπάθησε να λειάνει τη δήλωσή του λέγοντας ότι: «τα δίδακτρα δεν θα πρέπει να είναι προτεραιότητα, αλλά η έσχατη λύση στην περίπτωση που διακυβεύεται το μέλλον ενός ακαδημαϊκού ιδρύματος».

Για να είμαστε δίκαιοι, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι οι μοναδικοί από την αντιπολίτευση που τάσσονται υπέρ της αναθεώρηση του άρθρου 16. Υπέρ της αναθεώρησης στέκεται και το έτερο “σοσιαλδημοκρατικό” κόμμα του ΠΑΣΟΚ.

Πριν μερικές ημέρες στην εσπερίδα που διοργάνωσε η δεξαμενή σκέψης Insocial και ο Τομέας Παιδείας του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, ο πρόεδρος του Νίκος Ανδρουλάκης κατά τη διάρκεια της ομιλίας του ανάφερε: «Δεν πιστεύουμε στις απαγορεύσεις. Σπάμε σήμερα το ταμπού των απαγορεύσεων. Εμείς πιστεύουμε στις ισχυρές ρυθμίσεις. Θέλουμε κανόνες για την παιδεία και όχι απαγορεύσεις για να φτάσουμε στο βέλτιστο αποτέλεσμα. Σήμερα, σε αυτήν τη συζήτηση, δεν πετάμε την μπάλα στην κερκίδα. Βάζουμε τα πραγματικά δεδομένα ενός γόνιμου διαλόγου, που θα φέρει αποτελέσματα στο μεγάλο αυτό ζήτημα και θα διασφαλίσει τον ισχυρό δημόσιο χαρακτήρα της παιδείας με την παράλληλη λειτουργία μη κρατικών, μη κερδοσκοπικών πανεπιστημίων».

Συνεχίζοντας ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ_ΚΙΝΑΛ είπε: «Δεν θα σταθούμε εμπόδιο στην ίδρυση μη κρατικών – μη κερδοσκοπικών πανεπιστημίων, τα οποία θα πληρούν κάποιες πολύ αυστηρές προδιαγραφές για να μπορούν να ονομάζονται πανεπιστήμια. Θέλουμε να γίνουν σωστά. Με υψηλό επίπεδο σπουδών και έρευνας. Με γεωγραφικά κριτήρια διασφαλίζοντας την ισόρροπη περιφερειακή ανάπτυξη και ο πιο καθαρός τρόπος είναι αυτό να γίνει με αναθεώρηση του άρθρου 16 του Συντάγματος. Με καθαρά λόγια και καθαρές πράξεις». Προσπαθώντας να υποστηρίξει τη νεοφιλελεύθερη αυτή θέση για την ύπαρξη ιδιωτικής παιδείας στην Ελλάδα ο Ν. Ανδρουλάκης «θυμήθηκε» τον…«σοσιαλιστικό τρίτο δρόμο» του σκανδιναβικού μοντέλου παιδείας,.

Αναπτύσσοντας την πρόταση του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ που όπως είπε συμβαδίζει με το σκανδιναβικό μοντέλο ανάφερε: «Εμείς θέλουμε μη κρατικά, μη κερδοσκοπικά. Δεν μιλάμε για ίδρυση ιδιωτικών ΑΕΙ. Με τον όρο «μη κερδοσκοπικά» δεν κάνουμε αυτό που κάνει η Νέα Δημοκρατία που τον χρησιμοποιεί μετά τα «μη κρατικά» για να κάνει by pass το Σύνταγμα και να προσπεράσει τον έλεγχο του Συμβουλίου της Επικρατείας», τόνισε και συμπλήρωσε: «Είναι υποχρεωτικός ο μη κερδοσκοπικός χαρακτήρας των μη κρατικών ιδρυμάτων στις Σκανδιναβικές χώρες και μάλιστα υπάρχει κοινό σύστημα εισαγωγής, ενίσχυση της αποκέντρωσης και αποφυγή κορεσμού σε αντικείμενα σπουδών».

Όπως βλέπουμε, η κυβέρνηση της Ν.Δ. δεν είναι μόνη της στην δημιουργία ιδιωτικών Πανεπιστημίων στην Ελλάδα. Το νεοφιλελεύθερο αφήγημά της, ενισχύεται και από τα δύο μεγαλύτερα κόμματα της αντιπολίτευσης μέσα από μια «σοσιαλδημοκρατική» αύρα, στηρίζοντας στην ουσία την κατάργηση του δημόσιου χαρακτήρα της παιδείας στη χώρα.

Τον λόγο τον έχει πια τόσο το φοιτητικό κίνημα όσο και ευρύτερα η ελληνική κοινωνία που αποτελεί το τελευταίο ανάχωμα με τους αγώνες τους, απέναντι στις νεοφιλελεύθερες επιλογές της κυβέρνησης της Ν.Δ. και των όψιμων συμμάχων της που τάσσονται υπέρ της αναθεώρηση του άρθρου 16.