ΧΕΡΙ-ΧΕΡΙ ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ ΚΑΙ ΠΑΣΟΚ ΣΕ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΗ ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ ΠΡΟΣ ΟΦΕΛΟΣ ΕΦΟΠΛΙΣΤΗ

Για φωτογραφική τροπολογία υπέρ του Ομίλου Λαυρεντιάδη, μια μέρα πριν τη συζήτηση της αίτησης αναίρεσης για την υπόθεση των ομαδικών απολύσεων στον Αρειο Πάγο, καταγγέλλουν τον υπουργό Δικαιοσύνης Γιώργο Φλωρίδη, οι εργαζόμενοι στα Λιπάσματα Καβάλας, οι οποίοι δίνουν πολυετή δικαστικό αγώνα έχοντας κερδίσει μέχρι σήμερα όλες τις μάχες ενάντια στις ομαδικές απολύσεις του Ομίλου σε βάρος τους.

Οι εργαζόμενοι καταγγέλλουν την τροπολογία που προβλέπει ότι οι αποφάσεις του Ανωτάτου Συμβουλίου Εργασίας θα μπορούν να προσβάλλονται στο ΣτΕ, καθώς ψηφίστηκε στις 29-2-2024, δηλαδή 5 ημέρες πριν την εκδίκαση της αιτήσεως αναίρεσης της εταιρείας και δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ στις 4-5-2024, δηλαδή 1μία μόλις ημέρα πριν την εκδίκαση της αιτήσεως αναίρεσης.

Η τροπολογία κατατέθηκε σε άσχετο νομοσχέδιο, με τους εργαζομένους να κατηγορούν τον υπουργό Φλωρίδη ότι επιχειρεί να χειραγωγήσει και να δεσμεύσει τη δικαστική εξουσία για να εξυπηρετήσει τον επιχειρηματικό όμιλο, που μέχρι σήμερα έχει χάσει όλες τις δικαστικές μάχες από τους εργαζόμενους. Έτσι, με βάση αυτό, δίδεταθι η δυνατότητα στον όμιλο να ξαναπροσβάλλει την απόφαση του ΑΣΕ, αν δεν του είναι αρεστή.

Σημειώνεται ότι την τροπολογία, η οποία κατατέθηκε ξεκάθαρα υπέρ του εφοπλιστή καθώς έχασε όλες τις προηγούμενες δικαστικές διαμάχες με τους εργαζόμενους, εκτός από την Ν.Δ., ψήφισαν τόσο ο ΣΥΡΙΖΑ, όσο και το ΠΑΣΟΚ.

Αναλυτικά η ανακοίνωση των εργαζομένων:

«Ένα ακόμη χτύπημα στο κράτος Δικαίου επιβεβαιώνει το σχετικό καταδικαστικό για τη χώρα μας ψήφισμα του Ευρωκοινοβουλίου. Αυτή την φορά όμως κ. Υπουργέ, σε αγαστή συνεργασία με τη γραμματέα του Υπουργείου Εργασίας κ. Στρατινάκη, ξεπεράσατε τον εαυτό σας. Με μια τροπολογία της τελευταίας στιγμής, που μπήκε για να ψηφιστεί σε άσχετο νομοσχέδιο προσπαθείτε να χειραγωγήσετε και να δεσμεύσετε τη δικαστική εξουσία για «τα μάτια» του γνωστού σε όλους από τα οικονομικά σκάνδαλα στα οποία εμπλέκεται Λαυρέντη Λαυρεντιάδη.

Παραμονές Δικαστηρίου στον Άρειο Πάγο, ο οποίος θα κρίνει την νομιμότητα των πρώτων μη συμφωνημένων ομαδικών απολύσεων που έγιναν στην χώρα μας υπό την επίβλεψη του Ανώτατου Συμβουλίου Εργασίας, στο οποίο προεδρεύει η κ. Στρατινάκη, καταθέσατε φωτογραφική τροπολογία σε μία προσπάθεια να συνταχθείτε πλήρως με αυτό που υποστήριζαν οι δικηγόροι του Λαυρεντιάδη και το οποίο βρίσκεται σε ευθεία αντίθεση με ότι μέχρι σήμερα υποστηρίζει το σύνολο του νομικού κόσμου. Ήταν τυχαία σύμπτωση κ. Υπουργέ;

Ήταν σύμπτωση ότι η τροπολογία – προσθήκη κατατέθηκε σε σχέδιο Νόμου του Υπουργείου Οικονομικών στις 27-2-2024, δηλαδή 7 ημέρες πριν την εκδίκαση της υπόθεσης των απολυμένων από τα Λιπάσματα της Καβάλας στον Άρειο Πάγο; Ότι ψηφίστηκε στις 29-2-2024, δηλαδή 5 ημέρες πριν την εκδίκαση της αιτήσεως αναίρεσης της εταιρείας και ότι δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ στις 4-5-2024, δηλαδή 1 ημέρα (!) πριν την εκδίκαση της αιτήσεως αναίρεσης, αποτελώντας πλέον το άρθρο 58 του Ν. 5092/2024; Πραγματικά απορούμε με την ευκολία που τα επιχειρηματικά συμφέροντα του κ. Λαυρεντιάδη βρίσκουν ευήκοα ώτα στο Υπουργείο σας.

Υπογράψατε την τροπολογία γνωρίζοντας την πραγματική σκοπιμότητά της και γνωρίζοντας τα «παιχνίδια» που παίζει η γραμματέας του Υπουργείου Εργασίας με όχημα την θέση που κατέχει εις βάρος 115 οικογενειών εργαζομένων στην μοναδική λιπασματοβιομηχανία της χώρας, που από το 2016 έως σήμερα προσπαθούν να βρουν δικαίωση ενώπιον των ελληνικών δικαστηρίων. Πιστεύετε ως υπουργός Δικαιοσύνης αυτής της χώρας πως αυτός είναι ο ενδεδειγμένος τρόπος λειτουργίας ενός ευρωπαϊκού κράτος δικαίου;

Η εργαλειοποίηση του ελληνικού Κοινοβουλίου και της νομοθετικής αρμοδιότητάς του προς όφελος οποιουδήποτε και εν προκειμένω προς όφελος του συγκεκριμένου επιχειρηματία αποτελεί καραμπινάτο σκάνδαλο που δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να περάσει στα ψιλά γράμματα κ. Υπουργέ. Αν δεν ελεγχθεί από την κυβέρνησή σας θα διεκδικήσουμε να ελεγχθεί από τις ευρωπαϊκές αρχές και να είστε βέβαιος ότι θα αποδειχθεί και ποιος πρότεινε και ποιος επέμεινε να μπει προς ψήφιση η συγκεκριμένη τροπολογία, την συγκεκριμένη χρονική στιγμή, ενώ υπήρχε δικαστική εκκρεμότητα στον ΑΠ, που για πρώτη φορά καλείται να κρίνει το συγκεκριμένο νομικό ζήτημα. Ποιος και γιατί συντάχθηκε τόσο φανερά με τα συμφέροντα του κ. Λαυρεντιάδη με απώτερο σκοπό να ακυρώσει τον έντιμο συνδικαλιστικό και δικαστικό αγώνα εκατοντάδων εργαζομένων, που έχουν δικαιωθεί πανηγυρικά σε δεκάδες πολιτικά και ποινικά δικαστήρια πρώτου και δεύτερου βαθμού;

Η τροπολογία που ψηφίστηκε είναι βέβαιο ότι δεν θα πετύχει τον στόχο της, καθώς αφενός αντίκειται σε βασικές αρχές ουσίας και δικονομίας αφετέρου δεν αφαιρεί από τον πολιτικό δικαστή την αρμοδιότητα του παρεμπίπτοντος ελέγχου νομιμότητας μας διοικητικής πράξης, όμως οι εμπνευστές της τάχτηκαν με πάθος με συγκεκριμένη πλευρά… Δυστυχώς όμως η υποστήριξη του ισχυρισμού ενός διάδικου μέρους με έκδοση νομοθετικής ρύθμισης σε εκκρεμή ενώπιον του ΑΠ υπόθεση αποτελεί κόλαφο για την χώρα μας και δημιουργεί ακόμη μία ρωγμή στο κράτος δικαίου, και αυτή την φορά δεν θα αρκεστεί κανείς σε γενικότητες και ευχολόγια κ. Υπουργέ, γιατί η συγκεκριμένη ρωγμή γίνεται ακόμη πιο «βαθιά» καθώς την ίδια ημέρα που δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ η κατάπτυστη τροπολογία, στις 4/3/2024, μία ημέρα πριν την εκδίκαση της υπόθεσης μας στον ΑΠ, χωρίς να έχει προηγηθεί καμία προανακριτική διαδικασία και καμία απολύτως έρευνα επέστρεψε στην Εισαγγελία Καβάλας από την Εισαγγελία Εφετών Θράκης διάταξη που θέτει στο αρχείο δικογραφία εναντίον του Λαυρεντιάδη κτλ για ενδεχόμενη απάτη εις βάρος του Ελληνικού Δημοσίου σε βαθμό κακουργήματος…..άλλο ένα “δώρο” την κατάλληλη ώρα για την πλευρά της εργοδοσίας.

Και έτσι οι συμπτώσεις είναι πολλές κ. Υπουργέ…. Και τα ερωτηματικά ακόμη περισσότερα… και περιμένουν από εσάς απαντήσεις».