ΜΠΟΝΑΜΑΣ ΣΤΟΥΣ ΕΡΓΟΛΑΒΟΥΣ – ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΑΥΞΗΣΕΙΣ ΦΩΤΙΑ ΣΤΑ ΔΙΟΔΙΑ

«Κλείδωσαν» οι αυξήσεις στα διόδια των αυτοκινητόδρομων. Το 2024 θα σημειωθεί αύξηση σε ποσοστό 7,6%, το 2025 νέα άνοδος 2% και το 2026 πάλι αύξηση 2% στα τέλη διοδίων, όπως γνωστοποίησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Π. Μαρινάκης.

Έπειτα από μακρά περίοδο επαναδιαπραγματεύσεων ανάμεσα στους παραχωρησιούχους και στο υπουργείο Υποδομών, συμφωνήθηκε η προσαύξηση του 2023 (12%), που δεν εισπράχθηκε ποτέ, να μοιραστεί σε τρεις δόσεις έως το 2026 και οι παραχωρησιούχοι να απορροφήσουν ένα μέρος αυτής.

Από την συνάντηση της Παρασκευής 24 Νοεμβρίου φαίνεται να έχει οριστικοποιηθεί ότι οι αυξήσεις θα επιμεριστούν σε τρία έτη, με κούρεμα της ονομαστικής αύξησης από 12% στο 10%. Η πρώτη αύξηση θα τεθεί σε ισχύ από τις αρχές του έτους και μένει να ανακοινωθεί πώς θα μοιραστεί.

Πληροφορίες μιλούν για ετήσια αναπροσαρμογή κατά 6% στην οποία θα ενσωματωθεί πιθανώς και η αύξηση του πληθωρισμού του Σεπτεμβρίου που ήταν 1,6% και αφορά στην προβλεπόμενη τιμαριθμική αναπροσαρμογή διοδίων του 2024.

Από 2% συν τον πληθωρισμό κάθε έτους, θα διαμορφωθεί η αύξηση των διοδίων που θα επωμιστούν οι χρήστες για τα έτη 2025 και 2026. Η κατανομή δεν αποκλείεται να διαφοροποιηθεί. Τα ποσά της αύξησης θα οριστικοποιηθούν με τις στρογγυλοποιήσεις που θα κάνουν οι εταιρείες ανά σταθμό και κατηγορία οχήματος με βάση όσα ορίζει κάθε σύμβαση και θα ανακοινώσουν τις επόμενες μέρες στις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου.

Υπενθυμίζεται ότι οι εταιρείες παραχώρησης ζητούσαν αυξήσεις και για το 2023, όπως προβλέπουν οι συμβάσεις παραχώρησης του 2007 όταν ανεβαίνει ο Δείκτης Τιμών Καταναλωτή.