ΑΥΤΑ ΠΑΘΑΙΝΕΙΣ ΟΤΑΝ ΡΩΤΑΣ ΤΗΝ ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΓΙΑ ΤΑ ΑΝΘΡΩΠΙΝΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ… 

Την αντίθεσή του με την τεκνοθεσία από ομόφυλα ζευγάρια, εξέφρασε ο αρχιεπίσκοπος, Ιερώνυμος, ενώ για το θέμα του γάμου των ομοφυλοφίλων, παρέπεμψε στην Ιερά Σύνοδο.

Μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό ΑΝΤ1 σχετικά με το ζήτημα του νομοσχεδίου προς ψήφιση που ετοιμάζεται από την κυβέρνηση για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών και την τεκνοθεσία ο αρχιεπίσκοπος ανέφερε: «Είναι ένα θέμα τεράστιο. Η Εκκλησία δεν έχει πάρει επίσημη θέση, αλλά η Σύνοδος συνέρχεται αύριο. Είμαι αποφασισμένος να το θέσω το θέμα και να το κουβεντιάσουμε».

Ερωτηθείς αν έχει προσωπική άποψη απάντησε: «Έχω, αλλά δεν θα ήθελα να σας την πω, θα τη μάθετε από τη Σύνοδο. Η Σύνοδος δεν θα πάρει απόφαση, θα το μελετήσουμε το θέμα, θα ανταλλάξουμε απόψεις, θα δούμε τι θα αποφασίσει. Μόλις η κυβέρνηση προχωρήσει θα συγκληθεί όλη η ιεραρχία της Εκκλησίας της Ελλάδας και η Εκκλησία όλη θα αποφασίσει τι θα γίνει».

Όσον αφορά το ζήτημα της τεκνοθεσίας, ανέφερε πως «η Εκκλησία πάντοτε πιστεύει, γιατί αυτό της είπε ο Χριστός, την ελευθερία του ανθρώπου. Δεν μπορούμε να καταναγκάσουμε έναν άνθρωπο ότι θα ζήσεις έτσι[…] Δεν θα επιτρέψουμε όμως την αλλαγή της σύνθεσης της κοινωνίας[…] Είναι ελεύθερος, ξεκαθάρισα τη θέση μου προς αυτό, αλλά πώς θα κάνει παιδί που θα κάνει την κοινωνία μου αύριο εκεί είναι η διαφωνία[…]».

«Έχετε ανθρώπινα δικαιώματα εσείς; Το παιδάκι αυτό θα έχει ή όχι; Εσείς έχετε μια μαμά, αυτό το παιδάκι τι θα έχει; Δεν θα έχει μια μαμά κι έναν μπαμπά, θα έχει δυο μπαμπάδες, δυο μαμάδες. Την ελευθερία τη σεβόμαστε για κάθε άνθρωπο, το να μου αλλάξει τον τρόπο ζωής δεν τον επιτρέπω», κατέληξε ο αρχιεπίσκοπος.

Ο αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος μίλησε και για άλλα κομβικά ζητήματα στα οποία έχουν φέρει αντίδραση συντηρητικοί χριστιανικοί (και όχι μόνο) κύκλοι, όπως οι νέες ταυτότητες.

«Εγώ προσωπικά έβγαλα νέα ταυτότητα. Αλλά ούτε μπορεί να γίνεται ο αρχεπίσκοπος επιστρατευόμενος για το θέμα ούτε να αποτελέσει παράδειγμα “έβγαλε ταυτότητα, ελάτε να τον ακολουθήσετε”. Αυτό το θέλουν μερικοί, το χρειάζονται, αλλά εγώ δεν θα μπω σε αυτό, Ως πολίτης έβγαλα ταυτότητα, όχι ως αρχιεπίσκοπος. Όποιος θέλει ας μπεις στην πατρίδα μας, αρκεί να έχει την άδεια του κράτους» είπε χαρακτηριστικά.