«ΑΒΙΩΤΗ» Η ΝΕΑ ΦΙΛΑΔΕΛΦΕΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΤΕΛΙΚΟ

Ιδιαίτερα «ισχυρά» μέτρα ασφαλείας φέρεται να συζητήθηκαν κατά την πρώτη διερευνητική σύσκεψη σχετικά με τον τελικό του Europa Conference League, Ολυμπιακός-Φιορεντίνα, που είναι προγραμματισμένος να διεξαχθεί στις 29 Μαΐου στην OPAP Arena.

Μπορεί η παραφιλολογία των τελευταίων ημερών, μετά την πρόκριση του Ολυμπιακού στον τελικό του Κόνφερενς Λιγκ, να έφερε στο προσκήνιο το ενδεχόμενο αλλαγής της έδρας του τελικού, που ως γνωστόν έχει ανατεθεί από την UEFA στην «OPAP Arena», πλην όμως στην πραγματικότητα δεν φαίνεται να υπάρχει καμία βάση επ’ αυτού.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τα μέτρα που τελικά θα ληφθούν θα είναι πρωτοφανή για τα ελληνικά δεδομένα, προκειμένου «να μην πέσει ούτε μία πέτρα», όπως δήλωσε χαρακτηριστικά ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοϊδης, ο οποίος συμμετείχε στη σύσκεψη, όπως και ανώτατοι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. και αξιωματούχοι ασφαλείας της UEFA. 

Υπενθυμίζεται ότι η ΕΛ.ΑΣ. (στο πρόσφατο παρελθόν) δεν έχει καταφέρει να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά καταστάσεις που σχετίζονται με την οπαδική βία, με χαρακτηριστικό παράδειγμα το φιάσκο με την κάθοδο στη Νέα Φιλαδέλφεια των Κροατών ναζί της Ντινάμο Ζάγκρεμπ, που οδήγησε σε αιματηρά επεισόδια και στη δολοφονία του Μιχάλη Κατσούρη κοντά στο γήπεδο της ΑΕΚ (Opap Arena). Σημειώνεται μάλιστα πως ο τελικός θα γίνει στο εν λόγω γήπεδο, με τους οπαδούς των δύο ομάδων να κινούνται στην περιοχή της Νέας Φιλαδέλφειας, όπου υπάρχουν καταστήματα και το κομμάτι του άλσους, στο οποίο υπάρχει φόβος πως μπορεί να εκδηλωθούν επεισόδια. 

Τώρα, λοιπόν, η ελληνική αστυνομία θέλει να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων και ήδη έχουν συζητηθεί μέτρα που αφορούν πολλαπλές ζώνες ελέγχου, drones πάνω από το γήπεδο και τους γύρω χώρους, κλιμάκια του Τμήματος Εξουδετέρωσης Εκρηκτικών Μηχανισμών με ειδικά εκπαιδευμένους σκύλους  κ.ά.

Τα μέτρα ασφαλείας θα είναι δρακόντεια στη Νέα Φιλαδέλφεια τις μέρες πριν από τον τελικό, με πρόταση από τη Δημοτική Επιτροπή για ολική απαγόρευση της κυκλοφορίας εντός του άλσους από τη Δευτέρα 27/5/2024 και ώρα 6 π.μ. έως την Πέμπτη 30/5/2024 και ώρα 23.59.

Επιπλέον, θα υπάρξει άδεια για την τοποθέτηση σιδηρών κιγκλιδωμάτων για την ασφαλή διέλευση των φιλάθλων από το Σάββατο 25/5/2024 έως την Πέμπτη 30/5/2024.

Τα κιγκλιδώματα θα τοποθετηθούν τέσσερις μέρες πριν από τον αγώνα της 29ης Μαΐου, ενώ για σήμερα είναι προγραμματισμένη η πρώτη επιτελική σύσκεψη υπό τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη. Η ΕΛ.ΑΣ. φέρεται έτοιμη να προτείνει στα καταστήματα εστίασης, που είναι κοντά στο γήπεδο, να παραμείνουν κλειστά ανήμερα του αγώνα, ενώ η αστυνομία σε συνεννόηση με την UEFA σκοπεύει να μετατρέψει την πλατεία του αετού σε «νεκρή ζώνη», όπου θα κυκλοφορούν μόνο διαπιστευμένοι.

ΟΙ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟΙ ΤΗΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ

Στο πλαίσιο αυτό, η ΕΛ.ΑΣ. φέρεται ιδιαίτερα προβληματισμένη για δύο συγκεκριμένα θέματα: Το πρώτο αφορά τη διεθνή συγκυρία (πόλεμος στη Μέση Ανατολή) και τον φόβο για τυχόν τρομοκρατικό χτύπημα. Δεν είναι τυχαίο, λοιπόν, το γεγονός ότι στη σύσκεψη μετείχαν αξιωματικοί της Αντιτρομοκρατικής, της υποδιεύθυνσης Κρατικής Ασφάλειας, αλλά και της Διεύθυνσης Διαχείρισης Ανάλυσης Πληροφοριών.  Σύμφωνα με πληροφορίες, στη σύσκεψη υπήρξε συμφωνία για ενεργοποίηση των δικτύων πληροφοριών σε συνεργασία με αντίστοιχες υπηρεσίες του εξωτερικού και για συλλογή πληροφοριών αναφορικά με κινήσεις υπόπτων για τρομοκρατικά χτυπήματα. Αναμένεται να ζητηθεί και η συνδρομή της ευρωπαϊκής αστυνομικής υπηρεσίας Europol, ενώ αποφασίστηκε να γίνει έλεγχος και αποκλεισμός του γηπέδου πριν την έναρξη της ποδοσφαιρικής αναμέτρησης, αλλά και των ξενοδοχείων όπου θα καταλύσουν οι ομάδες και οι εκπρόσωποι της UEFA. Επίσης θα υπάρχει αυξημένη επαγρύπνηση σε εμπορικά σημεία της πόλης όπου αναμένεται να κινηθούν οι οπαδοί της φιλοξενούμενης ομάδας και όσοι επισκεφθούν την Αθήνα με αφορμή την ποδοσφαιρική αναμέτρηση.

Το δεύτερο σημείο που προβληματίζει τις Αρχές είναι η παρουσία περίπου 9.000 φιλάθλων του Ολυμπιακού στο γήπεδο της ΑΕΚ, όπου και θα φιλοξενηθεί ο τελικός. Οι επικεφαλής της ΕΛ.ΑΣ. σχεδιάζουν, τόσο οι φίλαθλοι του Ολυμπιακού, όσο και της Φιορεντίνα, να κινηθούν προς το γήπεδο συντεταγμένα μέσω διαδρομών που θα διαμορφωθούν ειδικά για το σκοπό αυτό, προκειμένου να μην υπάρξει δυνατότητα σε οπαδούς της ΑΕΚ να πλησιάσουν την περιοχή και να επιτεθούν σε οπαδούς του Ολυμπιακού που θα κινούνται από και προς το γήπεδο. Στελέχη της υποδιεύθυνσης αντιμετώπισης της βίας στους αθλητικούς χώρους θα πραγματοποιούν εντατικούς ελέγχους, έχοντας ως κύριο στόχο τον έγκαιρο εντοπισμό οπαδών υψηλού κινδύνου. 

Το ακριβές πλάνο των μέτρων που τελικά θα ληφθούν, θα εκπονηθεί τις επόμενες ημέρες σε ειδικές συσκέψεις που θα διεξαχθούν. Σημειώνεται ότι την Τρίτη είναι προγραμματισμένη νέα συνάντηση στο γήπεδο Καραϊσκάκη με τη συμμετοχή αξιωματούχων της ΕΠΟ, της UEFA και της ΕΛ.ΑΣ.